Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ...ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


Οι ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζουν να στείλουν μετανάστες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα. Πίστωση: NASA HQ PHOTO. CC BY 2.0/flickr



Οι ΗΠΑ φέρονται να σχεδιάζουν να στείλουν μετανάστες από την Λατινική Αμερική στην Ελλάδα




Οι ΗΠΑ φέρονται να σχεδιάζουν να παραπέμψουν ορισμένους μετανάστες στη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους στην περιοχή από το να ταξιδεύουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το σχέδιο θα σήμαινε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα καλωσορίζουν τους μετανάστες που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία μετανάστευσης που δημιούργησε η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρυσι σε τέσσερεις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να ελέγχουν τους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ, δήλωσαν δύο πηγές στο CBS News, ζητώντας ανωνυμία.

Τα γραφεία, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.


Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία θα ακολουθήσουν τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα κέντρα. 

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγώτερους η καθεμία.

Τα κέντρα είναι μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση της παράνομης διέλευσης στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους πιθανούς μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.


Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση έχει συνδυάσει αυτά τα προγράμματα με αυστηρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που προϋποθέτει ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν ζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάϊο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο - μια τάση που αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αποδώσει στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια.

Για να καταστείλει μια πιθανή αύξηση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται επίσης να εκδώσει εκτελεστική δράση ήδη από την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν αυξάνεται η παράνομη διέλευση, δήλωσαν πηγές εξοικειωμένες με τις εσωτερικές διαβουλεύσεις στο CBS News. 

Ένας εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «επέτρεψαν μια εξαπλάσια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».


«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες για να συμμετάσχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία για να επεκτείνουμε τις νόμιμες οδούς επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».


Η Ελλάδα αρνείται τη συμφωνία μετανάστευσης με τις ΗΠΑ

Ωστόσο, η Ελλάδα φέρεται να διέψευσε την έκθεση σχετικά με τη συμφωνία επανεγκατάστασης μεταναστών με τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή 31 Μαΐου, γράφοντας: «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα».


Ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι εξεπλάγη δυσάρεστα από την έκθεση, λέγοντας στο τοπικό ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι ήταν «ύποπτο» να έρχεται λίγες ημέρες πριν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέξουν νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (μήπως είναι «ύποπτη» η δική σου διάψευση κύριε κακοκαιρίδη μας, ακριβώς επειδή έρχονται εκλογές;;;)





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!