Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η Γεωργία σχεδιάζει νόμο κατά των ΛΟΑΤ με βάση το ρωσικό μοντέλλο




Ο νόμος για την «προστασία των ανηλίκων και των οικογενειακών αξιών» αποσκοπεί στην απαγόρευση της προπαγάνδας των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, γεγονός που οδηγεί σε έντονη διεθνή κριτική και ανησυχίες σχετικά με την ένταξη στην Ε.Ε.. 

Αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει την ένταξη στην Ε.Ε., η κυβέρνηση ενισχύει τη συντηρητική της πορεία. 

Τι κρύβεται πίσω από αυτό;



Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη πολιτική ένταση στη Γεωργία. Πρόσφατα, παρά τις μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες, το κοινοβούλιο ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που υποχρεώνει τις ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης να αποκαλύπτουν οποιαδήποτε ξένη χρηματοδότηση (έχουμε αναφερθεί σε αυτό εδώ και εδώ).

Τώρα ένας άλλος αμφιλεγόμενος νόμος είναι προς συζήτηση: 

Μια πρόταση για την απαγόρευση της διάδοσης των σχέσεων του ιδίου φύλου, παρόμοια με το ρωσικό μοντέλλο

Οι επικριτές φοβούνται ότι αυτός ο νόμος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ε.Ε..

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει νόμο για την «προστασία των ανηλίκων και των οικογενειακών αξιών» στο κοινοβούλιο. 

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Shalva Papuashvili εξήγησε ότι ο νόμος αποσκοπεί στον περιορισμό της προπαγάνδας των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και τηλεοπτικά προγράμματα.

Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της καταχώρισης και υιοθεσίας γάμων του ιδίου φύλου από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Η χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και η αλλαγή φύλου στα επίσημα έγγραφα πρόκειται επίσης να απαγορευτούν. 

Επιπλέον, η προπαγάνδα θεμάτων ΛΟΑΤ απαγορεύεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην τηλεόραση

Οι συνελεύσεις και οι παρελάσεις υπερηφάνειας θα καταστούν επίσης παράνομες εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

Το νέο νομοσχέδιο έχει σαφείς παραλληλισμούς με τους ρωσικούς νόμους, ιδίως τον ρωσικό νόμο κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», ο οποίος ψηφίστηκε το 2013 με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών. 

Αυτός ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε απεικόνιση μη παραδοσιακών σχέσεων και έγινε περαιτέρω αυστηρότερος το 2022 για να εξαλείψει σχεδόν εντελώς την ορατότητα της κοινότητας LGBTQ στη Ρωσσία.

Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη κάνει σαφή δήλωση σχετικά με τον νέο νόμο, αλλά το κυβερνών κόμμα αναμένεται να έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να προωθήσει το νόμο. 

Οι αντιδράσεις στη γεωργιανή κοινωνία είναι ανάμεικτες. 

Ενώ μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει τη συντηρητική στροφή, υπάρχουν μαζικές διαμαρτυρίες και ανησυχίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012, το κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" ακολούθησε αρχικά μια φιλελεύθερη, φιλοδυτική ατζέντα. Η χώρα έχει επίσης αναπτυχθεί καλά οικονομικά και πολιτικά.

Η γεωργιανή κοινωνία εξακολουθεί να είναι συντηρητική, αλλά οι νεώτεροι και οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα ειδικότερα χαρακτηρίζονται από έναν ορισμένο κοσμοπολιτισμό και περιέργεια. 




Ως εκ τούτου, δεν θέλουν πλέον να κάνουν χωρίς το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τη ζώνη Σένγκεν και τη διαδικασία προσέγγισης της Ε.Ε., η οποία ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η Γεωργία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβριο και περισσότερο από το 80% του πληθυσμού υποστηρίζει αυτή την πορεία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η χρήση της ρωσικής γλώσσας βρίσκεται επίσης σε πτώση. Οι νέοι δύσκολα μπορούν πλέον να μιλούν ρωσικά και να μιλούν αγγλικά.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, ακριβώς από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση έχει αλλάξει σημαντικά τη ρητορική και την πολιτική της σε μια αντιδυτική και αντιφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης στις τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό;

Γεωργιανοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ως μια προσπάθεια κινητοποίησης και κατευνασμού του συντηρητικού τμήματος του πληθυσμού. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, υπάρχει έντονη διεθνής κριτική, ιδίως από τις HΠΑ και την Ε.Ε., οι οποίες εξετάζουν ήδη κυρώσεις όπως η ανάκληση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.E. και άλλα μέτρα, όπως η επανεξέταση των ταξειδιών χωρίς θεώρηση κατά της Γεωργίας.

Οι επικριτές από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πλησιάζει ξανά τη Μόσχα, κάτι που πολλοί άνθρωποι στη χώρα απορρίπτουν. Αυτό είναι επίσης εμφανές στις μαζικές διαδηλώσεις, όπου συχνά κυματίζουν σημαίες της Ε.Ε..

Η γεωργιανή κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, φοβάται ότι θα εμπλακεί στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων Ουκρανίας-Ρωσσίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. 

Ο πρωθυπουργός Irakli Kobachidze, για παράδειγμα, επεσήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσσο είχε κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της Γεωργίας και του Μαϊντάν στην Ουκρανία.

Πράγματι, είναι περίεργο το γεγονός ότι δυτικοί πολιτικοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της γεωργιανής κυβέρνησης στην Τιφλίδα και αναμένουν από την κυβέρνηση εκεί απλώς να το αποδεχθεί αυτό και να μην το στιγματίσει ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται επίσης να είναι υλικοτεχνικά επαγγελματικές, γεγονός που καθιστά αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθούν αυθόρμητες ενέργειες ενάντια σε έναν συγκεκριμένο νόμο. 

Ο κύριος αντίπαλος στη χώρα είναι η πρόεδρος Salome Surabashvili. 
Είναι Γαλλίδα υπήκοος και έχει περάσει ολόκληρη τη σταδιοδρομία της στη γαλλική διπλωματική υπηρεσία. Ολόκληρη η σταδιοδρομία της έχει συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. 

Μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για άλλη θητεία το φθινόπωρο. Ωστόσο, οι αρμοδιότητές τους είναι περιορισμένες.

Κατ' αρχήν, μια πολιτική όπως αυτή που ακολούθησε η Γεωργία τα τελευταία 12 χρόνια –μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς, πολιτικό άνοιγμα και προσεκτική προσέγγιση με την Ε.Ε.– δεν είναι λάθος. 

Αλλά μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση πιθανότατα αναγνώρισε σωστά ότι πρέπει να αποφεύγονται πολιτικές αποφάσεις που ο ισχυρός γείτονας της Ρωσσίας αντιλαμβάνεται ή μπορεί να αντιληφθεί ως απειλή, όπως συνέβη στην Ουκρανία.

Το αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν πραγματικά να οικοδομήσουν ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ρωσσίας μέσω της Γεωργίας, όπως υποπτεύονται ορισμένοι παρατηρητές, μπορεί μόνο να υποτεθεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η θέσπιση του νόμου περί διαφάνειας είναι κατανοητή, ειδικά επειδή βασίζεται σε ένα αμερικανικό μοντέλο.

Το τι είναι αντιδημοκρατικό σε αυτό δεν είναι σαφές στον ουδέτερο παρατηρητή. Φυσικά, υπάρχει κάποιος κίνδυνος κατάχρησης εάν η διαφάνεια χρησιμοποιείται για την παρενόχληση μη δημοφιλών ΜΚΟ και εκφράσεων απόψεων, αλλά αυτό δεν προβλέπεται στον νόμο.

Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική με τον νόμο κατά των ΛΟΑΤ.

Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε γι' αυτό, το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι κυρίως μια τακτική προεκλογικής εκστρατείας. Το έργο είναι πιθανό να κερδίσει πόντους με τη συντηρητική πελατεία, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται επίσης να επιδεινώνει άσκοπα τις πολιτικές εντάσεις.

Η Γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αποφασιστική φάση. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό έντονη πίεση ενόψει των φθινοπωρινών εκλογών, τόσο από συντηρητικούς ψηφοφόρους στο εσωτερικό όσο και από διεθνείς παράγοντες. Οι επόμενοι μήνες και οι επερχόμενες εκλογές θα δείξουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η Γεωργία στο μέλλον.

Η ηγεσία αυτής της μικρής, συναρπαστικής χώρας στον Καύκασο φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη. 

Ασφαλώς, οι δυτικές πιέσεις και κατηγορίες, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί και από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης, δεν βοηθούν.


ΠΗΓΗ: Georgien plant Anti-LGBT-Gesetz nach russischem Vorbild - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!