Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Ένα αποτέλεσμα που δεν θέλουμε να δεχτούμε έτσι απλά» - Μάθημα ..."δημοκρατίας" για μαθητές – επειδή ψήφισαν «λάθος»




Από τον Kai Rebmann

Σύμφωνα με τα δικά της λόγια, η Σχολή της Άννας Φρανκ στο Eschwege και το Wanfried (Έσση) βλέπει τον εαυτό της ως θεσμό που αντιπροσωπεύει «σεβασμό, ανοχή και δημοκρατικές αξίες».
Έτσι, ήταν προφανές για τους υπεύθυνους να διεξαγάγουν τις λεγόμενες κατώτερες εκλογές με τους μαθητές τους με την ευκαιρία των ευρωεκλογών. Και ιδού, η διοίκηση προφανώς βρέθηκε προ εκπλήξεως από το αποτέλεσμα:

Με 26,7%, το CDU ήταν ισχνό μπροστά από το AfD (25,7%) και το SPD (19,9%). Μόνο σε κάποια απόσταση το Die Partei (4,2%) και το Die Linke (3,7%) προσγειώθηκαν στα άλλα μέρη. Όλα τα άλλα κόμματα ("Άλλα") μαζί έφτασαν στο 19,9%. Από τους 464 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, συμμετείχαν 391 μαθητές, που αντιστοιχεί σε ποσοστό συμμετοχής 84,27%.





Η εποπτευόμενη (!!!!!) σκέψη θα πρέπει να φέρει περισσότερη κατανόηση της δημοκρατίας

Δημοκρατία σε δράση σε ένα σχολείο στη Γερμανία και ως εκ τούτου όλα καλά; Καθόλου, γιατί η διεύθυνση του σχολείου ξαφνικά μιλάει για ένα αποτέλεσμα «που δεν θέλουμε απλά να αποδεχτούμε»

Τα πρώτα άμεσα μέτρα προφανώς έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μέσω Facebook, το σχολείο διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη «μιλήσει στους μαθητές μας για τα αποτελέσματα». 

Στο πλαίσιο αυτό, «αναλύθηκε και συζητήθηκε εκ νέου η σημασία των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών».

Σύμφωνα με αυτό, έχει ήδη υπάρξει κάποιο είδος «διδασκαλίας της δημοκρατίας» στο παρελθόν, όταν η διοίκηση τονίζει τώρα ότι θέλουν να μιλήσουν στους μαθητές «ξανά» γι' αυτό ή έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν. 

Πρέπει να είναι ακόμη πιο απογοητευτικό για τους διοργανωτές των κατώτερων εκλογών στο Eschwege και στο Wanfried όταν οι μαθητές εξακολουθούν –ή ακριβώς εξαιτίας αυτού; – να μην βάζουν το σταυρό τους εκεί που πρέπει.


Σε μια «ειδικά οργανωμένη συνάντηση προσωπικού», το πολιτικά εξαιρετικά ορθό προσωπικό του σχολείου της Άννας Φρανκ, μαζί με τον πρόεδρο του συμβουλίου γονέων, συζήτησαν περαιτέρω βήματα ως απάντηση στο εξωφρενικό αποτέλεσμα των εκλογών. 

Στόχος είναι «να διαμορφώσουμε την πολιτική εκπαίδευση στο σχολείο μας με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές μας να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση της σημασίας και των επιτευγμάτων της δημοκρατίας μας».

Φαινομενικά χωρίς να το συνειδητοποιούν οι ίδιοι, οι αυτοαποκαλούμενοι θεματοφύλακες της δημοκρατίας μιλούν για τις συνθήκες που θα περίμενε κανείς σε αυταρχικά έως ολοκληρωτικά συστήματα. 

Οι κυβερνήτες στη ΛΔΓ θεωρούσαν επίσης τους εαυτούς τους άψογους δημοκράτες, τουλάχιστον προσποιούνταν ότι ήταν έτσι. 

Ένα φυλλάδιο όπως αυτό που δημοσιεύθηκε από την AFS τις ημέρες μετά τις εκλογές της Ε.Ε. θα μπορούσε να είχε γραφτεί με σχεδόν την ίδια διατύπωση στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.



Πολιτικές συζητήσεις με επιλεγμένους ομιλητές;

Συνεχίζει λέγοντας: «Το σχέδιο είναι να εστιάσουμε περισσότερο τη μάθηση στην αντιμετώπιση πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, νέων έργων, δράσεων και εργαστηρίων, καθώς και τακτικών φόρουμ συζήτησης με πολιτικούς». Επιπλέον, κάποιος θέλει να «εργαστεί ακόμη πιο εντατικά με εξωτερικούς πολιτικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς».

Μόνο πραγματικά πολύ κακές γλώσσες θα θέλουν τώρα να αντιταχθούν ότι τα «φόρα συζήτησης» σε μια δημοκρατία περιλαμβάνουν επίσης και ειδικά πολιτικούς της αντιπολίτευσης

Θα υπάρξουν τέτοιες προσκλήσεις στο Eschwege και στο Wanfried; 

Φαίνεται ότι υπάρχουν λόγοι να έχουμε εύλογες αμφιβολίες σχετικά με αυτό.

Συμπερασματικά, η διοίκηση τονίζει για άλλη μια φορά: «Θα θέλαμε να δείξουμε στάση, ειδικά ως Σχολή Άννας Φρανκ, Ευρωπαϊκό Σχολείο και Σχολή Θάρρους. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι ο σεβασμός, η ανοχή και οι δημοκρατικές αξίες αναγνωρίζονται, βιώνονται και εκτιμώνται - όχι μόνο στο σχολείο μας, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της».

Με απλά λόγια: Κατά τη γνώμη της διεύθυνσης του σχολείου, οι «δημοκρατικές αξίες» έχουν αναγνωριστεί μόνο από εκείνους που είναι ικανοί και πρόθυμοι να βάλουν το σταυρό τους στη «σωστή» θέση - ακόμα κι αν είναι «μόνο» σε μια κατώτερη εκλογή στο δικό τους σχολείο.


ΠΗΓΗ: Demokratie-Nachhilfe für Schüler – weil sie „falsch“ gewählt haben - reitschuster.de

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!