Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ: Τί ή ποιός ΕΚΑΨΕ την μεγάλη εκκλησία του Τορόντο, στον Καναδά;






Μια ιστορικά σημαντική εκκλησία

Η Αγία Άννα, μια δομή βυζαντινού αναγεννησιακού ρυθμού, χτίστηκε μεταξύ 1907 και 1908 και χαρακτηρίστηκε ως κληρονομιά από την πόλη του Τορόντο το 1996. Χαρακτηρίστηκε επίσης Εθνική Ιστορική Τοποθεσία του Καναδά εκείνο το έτος. Η εκκλησία ήταν η δεύτερη που κατασκευάστηκε σε εκείνη τη θέση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Rebel News Ezra Levant κάνει ρεπορτάζ από την ιστορική Αγγλικανική Εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο μετά από μια τεράστια πυρκαγιά τεσσάρων συναγερμών που κατέστρεψε τον τόπο λατρείας.










ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έρευνα σε εξέλιξη μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε ιστορική εκκλησία του δυτικού Τορόντο, τοιχογραφίες της Ομάδας των Επτά



Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ολοσχερή καταστροφή μιας ιστορικής εκκλησίας στην περιοχή Little Portugal του Τορόντο από πυρκαγιά τεσσάρων συναγερμών την Κυριακή.

Τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αγίας Άννας στη λεωφόρο Gladstone 270, βόρεια της Dundas Street West, λίγο πριν από τις 8 π.μ.



Η σκηνή μιας πυρκαγιάς στην εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο μπορεί να δει παραπάνω. (CP24)

Σε δελτίο Τύπου το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία του Τορόντο δήλωσε ότι έφτασε στο σημείο και είδε πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει από την εκκλησία, η οποία είπε ότι ήταν «πλήρως τυλιγμένη στις φλόγες».

Πλάνα που καταγράφηκαν από το CP24 έδειξαν καπνό και φλόγες να διαπερνούν την εμβληματική θολωτή οροφή του κτιρίου. Η πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικές δομικές ζημιές σε όλο το κτίριο.

Το κύριο σώμα της φωτιάς είχε σβήσει μέχρι τα μέσα του πρωινού, ωστόσο τα πυροσβεστικά συνεργεία παραμένουν στη σκηνή για να παρακολουθούν τυχόν καυτά σημεία.

Κανείς δεν βρισκόταν μέσα στο St. Anne's τη στιγμή της πυρκαγιάς και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς αυτή τη στιγμή, όπως και όλα τα αντικείμενα μέσα», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής Jim Jessop, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να υποθέσουμε τι μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά.

Η Αστυνομική Υπηρεσία του Τορόντο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τορόντο και το Γραφείο του Πυροσβέστη και της Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης ερευνούν τώρα.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή πύλη στην οποία το κοινό μπορεί να υποβάλλει φωτογραφίες ή βίντεο.

Οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες μπορεί επίσης να επικοινωνήσει μαζί τους στο 416-808-1400 ή στο Crime Stoppers ανώνυμα.


Η κοινότητα είναι συντετριμμένη από την απώλεια, λέει ο ιερέας

«Αυτό είναι απίστευτα καταστροφικό για την εκκλησία μου. Είναι καταστροφικό για αυτή την κοινότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής ο πατέρας Don Beyers, ιερέας στην Αγία Άννα.

«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο εκτεταμένος είναι ο αντίκτυπος αυτής της πυρκαγιάς στην εκκλησία».

Ο Beyers δήλωσε ότι ήταν ένας «ζωτικός πόρος» για πολλές κοινότητες στην περιοχή και την πόλη του Τορόντο γενικότερα. 

Είπε ότι η Αγία Άννα φιλοξένησε μουσικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, κυριακάτικες λειτουργίες λατρείας, κοινοτικά δείπνα και χρησίμευσε ως χώρος γάμου μεταξύ άλλων.




Μια ιστορικά σημαντική εκκλησία

Η Αγία Άννα, μια δομή βυζαντινού αναγεννησιακού ρυθμού, χτίστηκε μεταξύ 1907 και 1908 και χαρακτηρίστηκε ως κληρονομιά από την πόλη του Τορόντο το 1996. Χαρακτηρίστηκε επίσης Εθνική Ιστορική Τοποθεσία του Καναδά εκείνο το έτος.

Η εκκλησία ήταν η δεύτερη που κατασκευάστηκε σε εκείνη τη θέση. H πρώτη χτίστηκε εκεί το 1862 και επίσης έβλεπε στην οδό Dufferin.

Αυτή η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα καταστροφική καθώς χάθηκαν αρκετά αξιοσημείωτα έργα τέχνης από 10 εξέχοντες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης σειράς τοιχογραφιών ζωγραφισμένων από τρία μέλη της Ομάδας των Επτά. Τα κομμάτια είναι τα μόνα γνωστά θρησκευτικά έργα που ζωγράφισε η σεβαστή κολεκτίβα Καναδών καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αγίας Άννας, ο εσωτερικός σχεδιασμός της εκκλησίας ανατέθηκε από το ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Επτά J.E.H. MacDonald. 

Στρατολόγησε αρκετούς άλλους καλλιτέχνες για να βοηθήσουν στην εκτέλεση του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των Fred Varley και Frank Carmichael, οι οποίοι συνέχισαν να δημιουργούν, εν μέρει, την Ομάδα των Επτά.

Η Parks Canada δήλωσε ότι ο «κύκλος ζωγραφικής» στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αγίας Άννας συνδύαζε «αφηγηματικές σκηνές, γραπτά κείμενα, καθώς και διακοσμητικά γύψινα έργα και λεπτομέρειες που τονίζουν τις αρχιτεκτονικές γραμμές του κτιρίου» και ήταν μια «εκδήλωση του κινήματος Arts and Crafts που προσπάθησε να συμμαχήσει με την αρχιτεκτονική με τις αδελφές τέχνες της ζωγραφικής και της γλυπτικής. 

Ο εθνικός οργανισμός σημείωσε ότι τα έργα αντλούσαν «από τα μοτίβα, τα χρώματα και τις καλλιτεχνικές συμβάσεις της βυζαντινής τέχνης και (ήταν) αναπόσπαστο μέρος του αρχιτεκτονικού ύφους της εκκλησίας».

Ωστόσο, στην ενημέρωση το απόγευμα της Κυριακής, ο Beyers είπε ότι φαίνεται ότι όλα τα έργα τέχνης έχουν καταστραφεί στη φωτιά.

«Αυτή είναι η μόνη εκκλησία που παρουσίασε έργα τέχνης από μέλη της Ομάδας των Επτά και λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό έχει χαθεί από ό, τι μπορώ να δω», είπε, αποκαλώντας αυτό που συνέβη τόσο «καταστροφικό» όσο και «σπαρακτικό».

«Όχι μόνο η τέχνη ήταν σημαντική, αλλά και η ίδια η εκκλησία ήταν σημαντική αρχιτεκτονικά. 


Ήταν μια από τις σπάνιες αγγλικανικές εκκλησίες που ήταν σε βυζαντινό στυλ, ένα ανατολικό χριστιανικό στυλ.




Τα πληρώματα μάχονται με μια πυρκαγιά στην εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο την Κυριακή. (CP24)

«Κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό κτίριο»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, η δημοτική σύμβουλος του Davenport Alejandra Bravo ενίσχυσε τον σημαντικό ρόλο που είχε η St. Anne's τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και στον Καναδά.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε στον Καναδά και στον κόσμο, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κτίριο. Αυτό είναι ένα μέρος που έχει προσφέρει υποστήριξη, σπίτι, αγάπη, έφερε κοντά ανθρώπους από την κοινότητα, εξυπηρέτησε ανάγκες ανθρώπων που το χρειάζονταν και παρείχε την πνευματική υποστήριξη που οι άνθρωποι χρειάζονταν τόσο απεγνωσμένα σε περιόδους όπου έχουν επίσης πέσει σε δύσκολες στιγμές», είπε.

“… Το Davenport έχασε κάτι που δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί και η θλίψη που εκφράζουν οι άνθρωποι στο γραφείο μας είναι τεράστια».

Η Bravo χαρακτήρισε αυτή την απώλεια «πολύ μεγάλη για να την κατανοήσουμε».

Η δήμαρχος του Τορόντο Olivia Chow τόνισε την επιμονή των ενοριτών της εκκλησίας, αν όχι τη φυσική της μορφή.

«Το πνεύμα του τόπου, ωστόσο, – που είναι τόσο συμπονετικοί με όλους γύρω τους – θα είναι ακόμα εκεί», είπε.

Η Marit Stiles, η οποία εκπροσωπεί την ιππασία επαρχιακά και ηγείται επίσης του NDP του Οντάριο, έδωσε μια άλλη νότα ελπίδας.

«Αυτό θα είναι μια τεράστια απώλεια για την κοινότητα, αλλά δεν έχει τελειώσει, γιατί θα ανοικοδομήσουμε».

Με αρχεία από τον καναδικό Τύπο



 
 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!