Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Τό δελτίο ειδήσεων, τώρα καί σέ απλή γλώσσα: "Τηλεόραση από ...ΗΛΙΘΙΟΥΣ γιά ΗΛΙΘΙΟΥΣ" !!!!!!



Μια προσπάθεια διεύρυνσης του κοινού-στόχου για προπαγάνδα!....


Οι ειδήσεις προκαλούν πολλή γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο: To κεντρικό δελτίο ειδήσεων Tagesschau, το οποίο εξακολουθεί να παρακολουθείται από ένα ακροατήριο εκατομμυρίων και είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα ειδήσεων στη χώρα, εμφανίζεται τώρα και σε "απλή γλώσσα". 

Ο επίσημος λόγος: Αυτό γίνεται επίσης για να προσεγγίσει άτομα που έχουν δυσκολίες με πολύπλοκα θέματα. 

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό ίσχυε για 17.000.000 ανθρώπους στήν Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Tagesschau, το οποίο αναφέρει την εισαγωγή της «απλής» έκδοσης.

Η πρώτη μου σκέψη όταν άκουσα αυτά τα νέα ήταν: Ω, καλά, αυτό δεν είναι καθόλου καλή προϋπόθεση για μια λειτουργική δημοκρατία όταν 17.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν προβλήματα με περίπλοκα ζητήματα. 
 
Αυτό σημαίνει ένας στους πέντε

Ως δημοσιογράφος, ή ακόμα και πολιτικός, μπορείτε να προσπαθήσετε όσο πιο σκληρά μπορείτε για να φέρετε επιχειρήματα ή να πείσετε - οι πιθανότητες είναι πιθανώς μάλλον διαχειρίσιμες.




"Σε περίπτωση θανάτου μου, ομολογώ εδώ ότι περιφρονώ το γερμανικό έθνος λόγω της πληθωρικής βλακείας του και ότι ντρέπομαι που ανήκω σε αυτό."
Arthur Schopenhauer

(Οι Γερμανοί έχουν μακρυά ουρά αλλά και κοντό φιτίλι. Ποιος έχει το σπίρτο;)

(Βιβλίο: Christian Wolf, "Ηλίθιος, ηλιθιότερος, Γερμανός: Ένας χιουμοριστικός απολογισμός της χώρας, στην οποία αγαπάμε να ζούμε )


Εδώ και πολλά χρόνια, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Tagesschau έχει αφιερωθεί στην προπαγάνδα. 

Τουλάχιστον με την έννοια με την οποία το (λεξικό) Duden ορίζει την προπαγάνδα: «Συστηματική διάδοση πολιτικών, ιδεολογικών ή παρόμοιων ιδεών και απόψεων με σκοπό να επηρεάσει τη γενική συνείδηση με κάποιο τρόπο». 

Αυτό ακριβώς κάνει το Tagesschau: Θέλει να διαδώσει την κοκκινοπράσινη σκέψη και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους ανάλογα. Αυτό το ονομάζω "εποπτευόμενη πληροφορία".


Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα έκδοση σε «απλή γλώσσα» θα χρησιμεύσει επίσης για την επανεκπαίδευση των 17.000.000 με τα προβλήματα κατανόησης με την έννοια της κοκκινοπράσινης ιδεολογίας. 

Στην πραγματικότητα, η υποψία είναι ότι προσπαθούμε να διευρύνουμε το κοινό-στόχο για προπαγάνδα. 

17.000.000 είναι ένα γιγαντιαίο δυναμικό ψηφοφόρων

Ακόμη και αν επιτευχθεί μόνο ένα κλάσμα, αυτό μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές – ως κορυφή της ζυγαριάς.



Η δημόσια τηλεόραση τελείωσε. 
Αλλά δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα.



Από αυτή την άποψη, το θέμα είναι μάλλον λιγότερο γελοίο – και είναι επικίνδυνο να αντιδράσουμε σε αυτό μόνο με κοροϊδία. Υπήρχε άφθονη από αυτήν. 

Στο λογαριασμό "Hartes Geld" στο 'X' μπορείτε να διαβάσετε: 

"Το Tagesschau προσαρμόζει το γλωσσικό της επίπεδο σε εκείνους τους η λ ί θ ι ο υ ς, που εξακολουθούν να παρακολουθούν αυτά τα χάλια, αλλά είναι πολύ ηλίθιοι για να καταλάβουν τα κείμενα. Είναι συνεκτικό από μόνο του». 

Όταν το ARD επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δημιουργήθηκε επίσης για άτομα με προβλήματα ακοής, ένας χρήστης αντέδρασε με το ακόλουθο σχόλιο: 

«Εάν έχετε προβλήματα ακοής, δεν ακούτε ούτε απλή γλώσσα, αλλά χρησιμοποιείτε υπότιτλους. 

Αυτό φαίνεται να είναι τηλεόραση από ηλίθιους για ηλίθιους»

Ένα άλλο σχόλιο: «Ποιος έκανε την "απλή γλώσσα" έναν καθορισμένο όρο; (Απλό ή απλό) Annalena Baerbock». Ή:

«Ακολουθούν τα νέα στα εύκολα αραβικά για τις πατάτες. 

Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σωστά γερμανικά πια ούτως ή άλλως».


ΠΗΓΗ: Tagesschau jetzt auch in einfacher Sprache: "Fernsehen von Doofen für Doofe"? - reitschuster.de



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
 
 
 
 
 













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!