Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Οι ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία 'F-16' ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολλαρίων μέ τήν Τουρκία! ( ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ; )



Από τον Kyle Anzalone
13 Ιουνίου 2024

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με την Τουρκία για 40 πολεμικά αεροσκάφη F-16. 
Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να πουλήσει δεκάδες προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Άγκυρα και να αναβαθμίσει δεκάδες τουρκικά F-16 σε αντάλλαγμα για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.


Το AFP ανέφερε ότι η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη. 


«Η σύμβαση υπογράφηκε και αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες», ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα. 


Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κάνει σημαντικά βήματα προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία ήταν απόδειξη της βαθιάς στρατιωτικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.


Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσσο πιέζοντας το Καπιτώλιο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία. Η Ουάσιγκτον είχε εξαρτήσει τη συμφωνία από την άρση από την Άγκυρα της πολύμηνης παρεμπόδισης της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.


Από την ένταξή της στο μπλοκ τον Μάρτιο, η Σουηδία έχει υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση έναντι της Ρωσσίας. Η Στοκχόλμη έχει εγκρίνει τη χρήση των όπλων του Κιέβου εναντίον στόχων εντός της Ρωσσίας και κορυφαίοι Σουηδοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η Στοκχόλμη θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διαμοιρασμού πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.


Η Τουρκία ήταν αρχικά εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και επρόκειτο να παραλάβει το τελευταίο αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος. 


Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διοίκησης Trump, η Άγκυρα αγόρασε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Μόσχα, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να αποκόψει την Τουρκία από το πρόγραμμα.


ΠΗΓΗ: US Signs $23 Billion F-16 Deal with Turkey | The Libertarian Institute


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!