Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Πανγερμανική φωτογραφική καμπάνια (κατήχησης) "IchStehAuf" ("Ορθώνω το ανάστημά μου") - Παιδιά ποζάρουν για τη δημοκρατία στις αυλές των σχολείων – στα χρώματα του ουράνιου τόξου




Από τον Kai Rebmann

Όποτε νομίζετε ότι τίποτε δεν μπορεί να σας ταρακουνήσει πια, η πραγματικότητα σας διδάσκει καλύτερα. Όπως στην προκειμένη περίπτωση μέσω της επιστολής μίας αγανακτισμένης αναγνώστριας. 

Η γυναίκα μας λέει μέσω e-mail:


"Αγαπητέ κ. Reitschuster, εδώ είναι μια νέα ιδέα για το σχολείο μας στο XXX (χωριό στη Βαυαρία, αρνητικά πρωτοσέλιδα, επειδή απορρίπτουμε μια μαζική στέγαση ασύλου):

Την εκστρατεία "IchSteh" του ιδρύματος Robert Bosch "Σχολεία για τη Δημοκρατία και τη Διαφορετικότητα". Προσπαθώ αλλά δεν καταλαβαίνω πόσο διεστραμμένο είναι. Τα παιδιά, οι αρουραίοι του κορωνοϊού, υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας.

Μακάρι να είχα το θάρρος να φύγω από την πατρίδα μου... Ό, τι καλύτερο για εσάς και 1000 ευχαριστίες για την πολύτιμη δουλειά σας!"



Ιδεολογικά χρωματισμένη επιστολή προς τους γονείς ως μήλο της έριδος

Πραγματικά δραστικά λόγια από μια μητέρα που είναι προφανώς τόσο αγανακτισμένη όσο και ανήσυχη. 

Η επιστολή συνοδευόταν από μία επιστολή προς τους γονείς υπογεγραμμένη από τη διεύθυνση του σχολείου, το μήλο της έριδος. 

Και πράγματι, το περιεχόμενο είναι τόσο ισχυρό υλικό που θυμίζει εντελώς διαφορετικές εποχές ή συστήματα

Ως μαρτυρία για την σύγχρονη ιστορία, αναπαράγουμε το περιεχόμενο εδώ και δημοσιεύουμε μια εικόνα της επιστολής που έστειλε το σχολείο στους γονείς:

«Αγαπητοί γονείς, φέτος με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την 75η επέτειο του Βασικού Νόμου, θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θέλαμε να συμμετάσχουμε σε μια ημέρα δράσης που ανακηρύχθηκε από το Ινστιτούτο Robert Bosch (προγράμματα όπως το Γερμανικό Σχολικό Βραβείο) και το Ίδρυμα Heidehof σε συνεργασία με το ARD και τον εκδοτικό όμιλο ZEIT υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Προέδρου. 

Με σύνθημα #IchStehAuf - Σχολεία για τη Δημοκρατία και τη Διαφορετικότητα, τα σχολεία μπορούν να συμμετάσχουν με μικρότερες και μεγαλύτερες δράσεις στις 6 Ιουνίου 2024.

Η ιδέα και η συμβολή μας: Στις 6 Ιουνίου 2024, σχολεία σε όλη τη Γερμανία καλούνται να ορθώσουν το ανάστημά τους για να δώσουν το παράδειγμα της δημοκρατίας και της διαφορετικότητας. Εμείς στο συμβούλιο σκεφτήκαμε τα ακόλουθα για τις 6 Ιουνίου:

Είδος δράσης: Κάθε παιδί θα φορέσει ρούχα σε χρώματα ουράνιου τόξου (χωρίς σκούρα χρώματα!) την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Φωτογραφική καμπάνια #IchStehAuf όλοι μαζί οι μαθητές την Πέμπτη στις 9:30 π.μ. στο πλαίσιο αναρρίχησης και στην παιδική χαρά.

Δεδομένου ότι η δράση θα μπορούσε να τεκμηριωθεί στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας με φωτογραφίες και ένα σύντομο κείμενο χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των μαθητών, σας ζητάμε να διαβάσετε προσεκτικά αυτή τη δήλωση συγκατάθεσης και στη συνέχεια να την επιστρέψετε στο παιδί σας υπογεγραμμένη και επιστρεφόμενη στον εκπαιδευτικό της τάξης μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου».



Ο χρόνος επιλέχθηκε με συγκεκριμένο σκεπτικό;

Ναι, δεν υπάρχει άμεσος καταναγκασμός συμμετοχής σε αυτή τη «δράση». 

Ταυτόχρονα, όμως, η διεύθυνση του σχολείου καθιστά σαφές σε αρκετά σημεία ποιες προσδοκίες έχει από τους γονείς και τελικά και από τα παιδιά. 

Για παράδειγμα, το αίτημα "χωρίς σκούρα χρώματα!" παρέχεται ρητά με θαυμαστικό, για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα.

Το περιεχόμενο ολόκληρης της επιστολής προς τους γονείς έχει μια σαφώς αναγνωρίσιμη προκατάληψη. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η υποστήριξη του Frank-Walter Steinmeier, του ομοσπονδιακού προέδρου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του κέρδισε το μη κολακευτικό ψευδώνυμο του "Ο διχαστικός του Bellevue". 

Και αυτός ο αρχηγός κράτους, από όλους τους ανθρώπους, υποτίθεται τώρα ότι παρακολουθεί μια πρωτοβουλία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της πολυμορφίας;

Ομοίως, η επιλεγμένη ημερομηνία της δράσης δεν πρέπει να είναι σύμπτωση

Αυτό συμβαίνει μόλις τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές – αλλά πάνω απ' όλα σε μια εποχή που το χωριό έχει διχαστεί από την προγραμματισμένη κατασκευή ενός καταφυγίου προσφύγων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο θέλει να χτίσει ένα χωριό κονταίηνερ για περίπου 500 πρόσφυγες. 

Τον Απρίλιο, μια συνάντηση πολιτών λέγεται ότι κλιμακώθηκε και ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο.


ΠΗΓΗ: Kinder sollen für Demokratie an Schulhöfen posieren – in Regenbogenfarben - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!