Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ο Orban δεν στέκεται εμπόδιο στο ΝΑΤΟ



Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg κατέληξαν σε συμφωνία. 

Αυτό γίνεται για να αποτραπεί ένα ουγγρικό βέτο από το να εμποδίσει την περαιτέρω βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. 

Η σαφής κριτική προέρχεται από έναν Ούγγρο πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών.


Η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στην περαιτέρω υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρα Ορμπάν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη. Για να γίνει αυτό, η Ουγγαρία δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανέφερε.

Αυτός ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκε αφού η Ουγγαρία είχε προηγουμένως ανακοινώσει το βέτο της για περαιτέρω βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

Επιπλέον, ο Ορμπάν είχε πρόσφατα ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου αρκετές φορές και επέκρινε τη συνέχισή του και μέσω της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ορμπάν και ο Στόλτενμπεργκ κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία δεν θα συνεχίσει να εμποδίζει την προγραμματισμένη επέκταση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας με το βέτο της. 

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Στόλτενμπεργκ θέλει να ξεκινήσει νέα οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία. Επιπλέον, η δυτική πολεμική συμμαχία πρόκειται να συντονίσει τις παραδόσεις όπλων και την εκπαίδευση για τον ουκρανικό στρατό αντί των ΗΠΑ στο μέλλον.

Αλλά η Ουγγαρία δεν χρειάζεται να συμμετάσχει σε αυτό και δεν χρειάζεται να συγχρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες, συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, λέγεται. 

Ταυτόχρονα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στα σχέδια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Συμμαχίας, εφόσον δεν πρόκειται για θέμα της λεγόμενης περίπτωσης συμμαχίας σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. 

Ο ίδιος ο Orban το είχε επισημάνει πρόσφατα αρκετές φορές σε ομιλίες και συνεντεύξεις, δικαιολογώντας γιατί η Ουγγαρία δεν ήθελε να συμμετάσχει.

Πριν από τις ευρωεκλογές, είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συνέχισης της υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία και είχε ζητήσει τον τερματισμό του μέσω κατάπαυσης του πυρός. 

Με αυτόν τον τρόπο, είχε λάβει μια σαφή εναλλακτική θέση σε σχέση με εκείνη των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συμφωνία με τον Στόλτενμπεργκ την Τετάρτη, φέρεται να είπε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να «εγγυάται» ότι θα «λάβει αποφάσεις που ανταποκρίνονται στην άποψη της Ουγγαρίας». 

Ανέκαθεν αιτιολογούσε τη στάση του με τα ουγγρικά εθνικά συμφέροντα και τον στόχο να κρατήσει την Ουγγαρία έξω από τον πόλεμο.

Σαφής κριτική για τις ενέργειες του Orban σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του εξέφρασε ο László Földi, πρώην επικεφαλής των ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών. 

Εάν δεν ασκηθεί βέτο, η συνέχιση του πολέμου θα εγκριθεί, δήλωσε σε εκπομπή της πύλης podcast Ultrahang την Τετάρτη. Αυτό δεν είναι δικαιολογημένο, πρόσθεσε ο Földi.

Η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση και βρίσκεται «σε δύσκολη κατάσταση».

Κατά την άποψή του, το καλύτερο θα ήταν να αποχωρήσει η Ουγγαρία από το ΝΑΤΟ, αν αυτό ήταν δυνατό

Τυπικά, η αποχώρηση από τη στρατιωτική συμμαχία είναι επίσης σχετικά εύκολη. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα, ο Földi εξήγησε ως εξής:

«Ο λόγος που δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι επειδή τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα είναι εδώ την επόμενη μέρα και θα φτάσουν με το σύνθημα ότι η Ουγγαρία είναι τόσο αντιδημοκρατική που πρέπει να μπει σε τάξη».

Η Ουγγαρία είναι «παγιδευμένη» και δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που θα ήθελε να πάρει

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών συμφώνησε με την εκτίμηση του παρουσιαστή του Ultrahang Tamás Kiralyi ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα αποφασίσει «ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον Földi, οι «γύρω χώρες» προσπαθούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένων των «συμμάχων». 

Το δίλημμα της κυβέρνησης Orban μπορεί να επιλυθεί μόνο και να ακολουθηθεί μια «κανονική εξωτερική πολιτική» όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κατά την άποψή του, ο ρόλος του ΝΑΤΟ όπως επίσης και η ηθική του πρέπει να επανεξεταστούν

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την εικόνα του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να πολεμήσει έναν εχθρό με κάθε κόστος, η οποία περιλαμβάνει μια εικόνα του εχθρού και την προετοιμασία για πόλεμο.

Δεν υπάρχει εχθρός που θέλει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, ο Földi αντέκρουσε τις δηλώσεις πολλών πολιτικών από χώρες του ΝΑΤΟ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράλογες». 

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Orban δεν προέτρεψε τον Stoltenberg να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Τουλάχιστον αυτό δεν συνέβη δημόσια, είπε.

Ο Földi τόνισε ότι από την άποψή του η Ρωσσία ενδιαφέρεται για την ειρήνη και δεν θέλει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. 

Για αυτόν, είναι ακατανόητο γιατί η Δύση δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Έκανε επίσης μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα μια ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία:


«Μπορώ να πω ειλικρινά ότι οι καλοπροαίρετοι, οι πολιτικοί, οι εκπρόσωποι οικονομικών συμφερόντων που μιλούν τώρα ανοιχτά θα πρέπει να σταλούν γρήγορα στο μέτωπο. Πιστέψτε με, μετά από αυτό θα υπάρξει ειρήνη πολύ γρήγορα».

Για εκείνους που αναστατώνουν και στέλνουν άλλους στο θάνατό τους, είναι «σαν να παίζουν πολιτική στον υπολογιστή», επικρίνει ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. 

Είναι «τρομερό» το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα παρασκήνια του πολέμου για τον τερματισμό του.


Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν προτού «οι ομάδες συμφερόντων που υποκινούν τον πόλεμο καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ειρήνη είναι μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε ο Földi. 

Ωστόσο, αναμένει ότι η «σύγκρουση με τη Ρωσσία στην Ουκρανία» δεν θα διαρκέσει πολύ.


Πηγή:




ΠΗΓΗ: Orbán stellt sich NATO nicht in den Weg - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πούτιν: νέα ειρηνευτική προσφορά


Έρχεται στρατιωτική επιστράτευση; Η Βουλή των Αντιπροσώπων περνάει μέτρο για την αυτόματη εγγραφή ανδρών για επιλεκτική υπηρεσία


Η Γερμανία σύντομα θα εξετάσει 18χρονους για να ενισχύσει τον στρατό


Το γεγονός που κυριαρχείται από τη Δύση στην Ελβετία είναι «καθαρός σουρεαλισμός», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Η «ειρηνευτική διάσκεψη» για την Ουκρανία που φιλοξενείται από την Ελβετία αποδείχθηκε ένα ακανόνιστο και δυσλειτουργικό γεγονός, οι συμμετέχοντες του οποίου δεν έχουν ιδέα τι κάνουν εκεί, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η διάσκεψη στις 15-16 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Burgenstock κοντά στη λίμνη της Λουκέρνης επικεντρώθηκε σε τρία σημεία της «ειρηνευτικής φόρμουλας» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών κρατουμένων, της πυρηνικής και επισιτιστικής ασφάλειας. Το σχέδιο καλεί τη Ρωσσία να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που διεκδικεί το Κίεβο, αλλά έχει απορριφθεί από τη Μόσχα ως αποκομμένο από την πραγματικότητα.


Η συμμετοχή της Μόσχας στις συνομιλίες είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου
Η συμμετοχή της Ρωσσίας είναι κρίσιμη για οποιεσδήποτε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud. Μιλώντας στη διεθνή «ειρηνευτική διάσκεψη» για την Ουκρανία στο ελβετικό θέρετρο Burgenstock, ο πρίγκιπας Faisal επανέλαβε τη δέσμευση του βασιλείου να «υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό» των μαχών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και «την επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης και ασφάλειας».


Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda πρότεινε ότι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες θα πρέπει να εξεγερθούν κατά της κυριαρχίας της Μόσχας
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ζήτησε μια «διαδικασία αποαποικιοποίησης» της Ρωσσίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπονόησε ότι οι εθνοτικές μειονότητες θα πρέπει να ξεφύγουν από την κυριαρχία της Μόσχας και να σχηματίσουν τα δικά τους κράτη. Η Ρωσία είναι μία από τις πιο ποικιλόμορφες χώρες στον κόσμο με πάνω από 190 εθνοτικές ομάδες που μιλούν περισσότερες από 270 γλώσσες και διαλέκτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μιλώντας στη λεγόμενη διάσκεψη «Ειρήνη για την Ουκρανία» στην Ελβετία την Κυριακή, ο Ντούντα περιέγραψε τη Ρωσσία ως «φυλακή των εθνών». Η χώρα είναι «το σπίτι σχεδόν 200 εθνοτικών ομάδων», οι οποίες «έγιναν κάτοικοι της Ρωσσίας ως αποτέλεσμα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία σήμερα», ισχυρίστηκε ο Πολωνός ηγέτης.


Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν νομικοί λόγοι για την κατάσχεση εισοδήματος από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ της Ουκρανίας και δεν πρόκειται για «κλοπή».
"Δεν υπάρχει καμμία έννοια στην οποία είναι κλοπή ... Επομένως, δεν υπάρχει νομικό ζήτημα εδώ. Και οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, η G7 θα παράσχουν στην Ουκρανία δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αποπληρωθεί με την πάροδο του χρόνου από αυτά τα έσοδα», δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News την Κυριακή. Η Yellen είναι επίσης πεπεισμένη ότι υπάρχει μια «μάχη θέλησης» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσσίας σχετικά με αυτά τα κεφάλαια. Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσσία πιστεύει ότι ο δυτικός συνασπισμός «θα καταρρεύσει με την έννοια ότι δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τους πόρους που χρειάζονται για να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!