Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Διδάσκοντας στους εφήβους τη δύναμη της πειθαρχίας


Μια σταθερή συνήθεια καθημερινής πρακτικής, όσο μικρή κι αν είναι, αποκομίζει μεγάλες ανταμοιβές μακροπρόθεσμα. (adriaticfoto/Shutterstock)



Λόγια σοφίας από το «The Slight Edge» του Jeff Olson



Walker Larson

1/2/2024

Ενημερώθηκε: 1/2/2024



Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μου έδωσαν οι γονείς μου δεν ήταν ένα ποδήλατο, ένας σκύλος, ένα όπλο BB ή ένα αυτοκίνητο. 

Ήταν μια απλή πρωινή ρουτίνα. Με έκαναν να μάθω πιάνο. Αυτό σήμαινε εξάσκηση, κάθε εργάσιμη ημέρα, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. 

Κάθε πρωί, κατέβαινα στο υπόγειο όπου περίμενε το καφέ, πολυαγαπημένο πιάνο μας με ουρά και εξασκούμουν. 

Μια φορά την εβδομάδα, είχα ένα μάθημα με έναν πολύ επιτυχημένο δάσκαλο που είχε υψηλές προσδοκίες (που μερικές φορές απέτυχα να ανταποκριθώ, από δικό μου λάθος).

Συχνά, δεν ήθελα να εξασκηθώ. Ακόμα πιο συχνά, δεν ήθελα να πάω στο μάθημά μου, ειδικά αν ήμουν τεμπέλης κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, η δραστηριότητα δεν ήταν προαιρετική. Δεν είχα άλλη επιλογή. Συνέχισα σε αυτό για έξι χρόνια. 

Δεν ήμουν σε καμμία περίπτωση λαμπρός μαθητής, αλλά στο τέλος αυτών των έξι ετών, έμεινα έκπληκτος με το πόσο μακριά είχα φτάσει και τι είχα καταφέρει με αυτή τη σταθερή μικρή συνήθεια της καθημερινής πρακτικής, όπως μια σταθερή στάγδην νερό που φθείρει έναν βράχο.

Εν ολίγοις, οι γονείς μου με δίδαξαν τη δύναμη της πειθαρχίας και αυτό το μάθημα έχει αποδειχθεί απίστευτα ισχυρό στη ζωή μου σε περισσότερους τομείς από όσους έχω χώρο να απαριθμήσω εδώ. 

Ελπίζω να περάσω την ίδια σοφία στα παιδιά μου, ακόμη κι αν μερικές φορές με αντιπαθήσουν γι' αυτό.





Οι μικρές συνήθειες χτίζουν μεγάλες δεξιότητες

Αυτό το ζήτημα των μικρών καθημερινών πειθαρχιών είναι το θέμα του βιβλίου "The Slight Edge" του Jeff Olson. 

Σε αυτό, μας διδάσκει να μην παραμελούμε τα εγκόσμια, γιατί κρυμμένα μέσα στις απλές, καθημερινές μας πράξεις είναι οι σπόροι της τεράστιας επιτυχίας ή της καταστροφικής αποτυχίας. 

Η κομψότητα της ιδέας του Olson συνίσταται στην απλότητά της. Παρά την κοινή λογική της διατριβής του βιβλίου, μόλις αντιληφθείτε τη σημασία της, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για όλες τις πτυχές της ζωής σας και, κατά συνέπεια, τα αποτελέσματά τους.


Ο Olson υποστηρίζει ότι η πρώτη ύλη που μπορούμε να σφυρηλατήσουμε για να επιτύχουμε σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής είναι οι μικρές αρετές ή συνήθειες που εκτελούμε κάθε μέρα, αυτό που αποκαλεί «απλές καθημερινές πειθαρχίες». 

Γνωρίζουμε ήδη πώς να είμαστε επιτυχημένοι αν συνδυάσουμε αυτή τη γνώση με την κατανόηση της δύναμης της πειθαρχίας. Αυτές οι «απλές παραγωγικές ενέργειες, που επαναλαμβάνονται με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου» είναι ο ορισμός του «Slight Edge», ο όρος από τον οποίο προέρχεται ο τίτλος του βιβλίου. Ο Olson παρουσιάζει την ιδέα στον τύπο, "σταθερά επαναλαμβανόμενες καθημερινές ενέργειες + χρόνος = ακατανίκητα αποτελέσματα".

Το κόλπο, όπως επισημαίνει ο Olson, είναι ότι τα συστατικά της επιτυχίας είναι, στην πραγματικότητα, τόσο απλά, τόσο μικρά, τόσο ταπεινά, που συχνά τα παραβλέπουμε. 

Σύμφωνα με τα λόγια του Olson, είναι «εύκολο να γίνουν», αλλά και «εύκολο να μην γίνουν». 

Παραδείγματα που προσφέρει ο Olson περιλαμβάνουν «να βγάλεις μερικά δολλάρια από έναν μισθό, να τα βάλεις σε αποταμιεύσεις και να τα αφήσεις εκεί. Ή να κάνετε λίγα λεπτά άσκησης κάθε μέρα - και να μην το παραλείψετε. Ή να διαβάσετε 10 σελίδες ενός εμπνευσμένου, εκπαιδευτικού, βιβλίου που αλλάζει τη ζωή κάθε μέρα. Ή να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πείτε σε κάποιον πόσο τον εκτιμάτε και να το κάνετε αυτό με συνέπεια, κάθε μέρα, για μήνες και χρόνια.

Εύκολα πράγματα να κάνετε. Αλλά επίσης εύκολο να μην το κάνετε. 

Και εκτός από την ευκολία να παραμελούμε τέτοιες απλές καθημερινές πειθαρχίες, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της αορατότητας των επιπτώσεών τους

Δεν είναι, φυσικά, ότι μικρές συνήθειες όπως η εξοικονόμηση 50 δολλαρίων κάθε μήνα ή η άσκηση για 10 λεπτά κάθε μέρα δεν έχουν ορατό αποτέλεσμα - είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ορατό αμέσως.

Στην κουλτούρα μας που επιβραβεύει την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και τα άμεσα αποτελέσματα, συχνά παραιτούμαστε όταν η προσδοκώμενη πρόοδος δεν εκδηλώνεται αμέσως.

Η υγεία και η απώλεια βάρους δεν προέρχονται από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων για μία μόνο ημέρα, ή μια εβδομάδα, ή ένα μήνα, ή ακόμη, μερικές φορές, αρκετούς μήνες. Αλλά μέχρι να περάσει ένας χρόνος ή περισσότερο, τα συνεπή υγιεινά γεύματα θα έχουν επηρεάσει δραματικά την υγεία σας - αν φτάσετε τόσο μακριά.


Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο Olson, είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς παραιτούμαστε κατά τη διάρκεια του χρόνου καθυστέρησης μεταξύ της έναρξης μιας καλής συνήθειας και της στιγμής που βλέπουμε αποτελέσματα από αυτήν. 

Γι' αυτό πρέπει να κατανοήσουμε την αρχή της μικρής άκρης. Κάθε μέρα, αυτό που κάνουμε έχει σημασία. Κάθε μέρα, έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον (και παρόν, για αυτό το θέμα).




Το φαινόμενο της χιονοστιβάδας

Μια άλλη βαθιά αλήθεια που μεταφέρεται από το βιβλίο του Olson είναι ότι η μικρή άκρη λειτουργεί αμφίδρομα, υπέρ και εναντίον σας. Μικρά, φαινομενικά ασήμαντα λάθη ή λάθη κρίσης που επαναλαμβάνονται για μια χρονική περίοδο μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες αποτυχίες.


Ο Olson λέει για το μικρό πλεονέκτημα, «λειτουργεί ήδη, αυτή τη στιγμή, είτε υπέρ σας είτε εναντίον σας». Η διαφορά μεταξύ μιας ανοδικής ή καθοδικής τροχιάς ζωής είναι μερικές φορές το πλάτος ενός απλού ιστού αράχνης.

Ο Olson μας καλεί να έχουμε επίγνωση του πώς αυτές οι μικρές συνήθειες – πολλές από τις οποίες μόλις παρατηρούμε – μας χτίζουν ή μας γκρεμίζουν, αυτή τη στιγμή. 

«Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε με το ένα πόδι σταθερά φυτεμένο στο παρελθόν και το άλλο δειλά στο μέλλον – ποτέ τη στιγμή... Το Slight Edge έχει να κάνει με το να ζεις τη στιγμή». 

Σπάνια φαίνεται να εκτιμούμε την παρούσα στιγμή όπως θα έπρεπε και υποτιμούμε τη δύναμή της. 

«Στο κάτω-κάτω», σκεφτόμαστε, «αυτή η μία αγορά δεν θα με κάνει να χρεοκοπήσω» ή «αυτό το ντόνατς, αυτή τη στιγμή, δεν θα με κάνει υπέρβαρο». 

Επιδεινώνουμε περαιτέρω το πρόβλημα αναβάλλοντας τις καλές πράξεις για το μέλλον. «Θα ξεκινήσω αύριο...» 

Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι φαινομενικά μικρές αποφάσεις κάποιου στην παρούσα στιγμή, σε συνδυασμό με την πάροδο του χρόνου, δημιουργούν επιτυχία ή αποτυχία σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής.

Το μήνυμα του Olson ισχύει για όλους, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εφήβους και τα μικρότερα παιδιά να μάθουν, καθώς θα καθοδηγήσει τα βήματά τους στους τρόπους επιτυχίας και ευημερίας σε τόσες πολλές αρένες της ζωής, ακριβώς όπως η εμπειρία των μαθημάτων πιάνου με βοήθησε με μυριάδες τρόπους: ακαδημαϊκά, στην γραφή, ακόμη και την άσκηση της αρετής (ελπίζω, τουλάχιστον).

Λόγω της έλλειψης εμπειρίας ζωής, πολλοί έφηβοι μπορεί να μην έχουν μάθει για την απίστευτη ανταμοιβή της πειθαρχίας που διατηρείται με συνέπεια, επειδή αυτό χρειάζεται χρόνο για να το δούμε. 

Εξάλλου, ακόμη και με το πλεονέκτημα πολλών περισσότερων ετών εμπειρίας, πολλοί ενήλικες αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν αυτόν τον νοκ άουτ συνδυασμό χρόνου και συνεπών, μικρών συνηθειών.

Αντίθετα, οι έφηβοι είναι επίσης σε θέση να επωφεληθούν περισσότερο από τις αρχές του βιβλίου. Όπως γράφει η κόρη του Olson σε ένα από τα κεφάλαια, «Μου αρέσει να μιλάω για τη φιλοσοφία ελαφριάς ακμής με την επόμενη γενιά... επειδή ο πιο άφθονος πόρος που έχουν στη διάθεσή τους είναι ο χρόνος ... Επειδή έχουν τόσα χρόνια ακόμα μπροστά τους, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή το μικρό πλεονέκτημα στη ζωή τους».

Αν και θα μπορούσα να διαφωνήσω με τη ρηχότητα του κεφαλαίου του Olson για την ευτυχία, συνολικά, το βιβλίο είναι ένας εξαιρετικά ευανάγνωστος οδηγός για την κατανόηση και την εφαρμογή των αρχών των απλών, επαναλαμβανόμενων καθημερινών ενεργειών για τη βελτίωση οποιασδήποτε πτυχής της ζωής σας. 

Είναι μια μεγάλη υπενθύμιση για τους ενήλικες και ένα ιδιαίτερα σημαντικό άνοιγμα ματιών και για τους νεώτερους αναγνώστες.






“The Slight Edge: Turning Simple Disciplines into Massive Success & Happiness” Του Jeff Olson Greenleaf Press, 4 Νοεμβρίου 2013 Σκληρό εξώφυλλο: 280 σελίδες







ΠΗΓΗ: Teaching Teens the Power of Discipline | The Epoch Times


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!