Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Η αρχή του τέλους; Η Γερμανία θα απαγορεύσει κάθε νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία




Πριν από τρεις ημέρες, στον απόηχο του ρεπορτάζ της WSJ που επεδίωκε να αλλάξει ριζικά την αφήγηση σχετικά με το σαμποτάζ του Nordstream, όπου αντί να κατηγορηθεί η CIA για την έκρηξη του κρίσιμου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσσία στην Ευρώπη, ανώνυμες πηγές «πληροφοριών» σφυρηλάτησαν ένα ξεκαρδιστικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένας κορυφαίος στρατηγός της Ουκρανίας (που λειτουργούσε αρχικά υπό τις οδηγίες του Ζελένσκι, αλλά στη συνέχεια έγινε αδίστακτος όταν ο Zελένσκι «κώλωσε») ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό του σαμποτάζ χρησιμοποιώντας μια χούφτα ερασιτέχνες που κατάφεραν με κάποιο τρόπο να γλιστρήσουν στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και να διεξάγουν μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική επιχείρηση, είπαμε ότι - ανεξάρτητα από την γελοία αλήθεια της έκθεσης - οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ουκρανίας «πρόκειται να γίνουν άσχημες» και αναρωτηθήκαμε γιατί αυτή η ιστορία βγαίνει μόλις τώρα;





Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ καιρό για να πάρουμε την απάντηση: όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η μεταστροφή στην αφήγηση (η οποία σύμφωνα με ορισμένους σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει τώρα να απελευθερώσει την πλήρη στρατιωτική του δύναμη εναντίον.... της Ουκρανίας, η οποία είχε επιτεθεί μόνη της σε γερμανικά περιουσιακά στοιχεία ανατινάζοντας τον Nordstream) είχε ως στόχο να αμβλύνει το πλήγμα από την απόφαση της Γερμανίας να αποκόψει τελικά την άνευ προηγουμένου διασπάθιση χρήματος από μέρους της Ουκρανίας - και του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η γερμανική κυβέρνηση θα σταματήσει τη νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στο πλαίσιο του σχεδίου του κυβερνώντος συνασπισμού για μείωση των δαπανών. 

Η έκθεση, η οποία επικαλείται μη δημόσια έγγραφα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και συζητήσεις με ανώνυμες πηγές, συνεχίζει σημειώνοντας ότι το μορατόριουμ για νέα βοήθεια - το οποίο είναι ήδη σε ισχύ - θα επηρεάσει νέες αιτήσεις χρηματοδότησης, όχι προηγουμένως εγκεκριμένη βοήθεια.

Σε επιστολή που εστάλη στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας στις 5 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner δήλωσε ότι η μελλοντική χρηματοδότηση δεν θα προέρχεται πλέον από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας, αλλά από έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. 

Και δεδομένου ότι γνωρίζουμε ήδη ότι οι πρόσφατες προσπάθειες ρευστοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κατέρρευσαν και κάηκαν λόγω φόβων για κλιμάκωση των ρωσικών αντιποίνων, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια για την Ουκρανία.


Το Βερολίνο, το οποίο είναι ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας της Ευρώπης στο Κίεβο, είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει μια αλλαγή πορείας για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων ενέκρινε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025. 

Ο συμβιβασμός περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για μείωση της μελλοντικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά το ήμισυ στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκπλήρωση άλλων προτεραιοτήτων δαπανών. Και, τώρα φαίνεται, ότι ακόμη και αυτό το συμβολικό ποσό πρόκειται να μειωθεί στο μηδέν.

Όπως αναφέραμε τον Ιούνιο, η απόφαση της G7 να επεκτείνει ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστηριζόμενο από ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ήταν το πιο σημαντικό βήμα προόδου αυτής της συνόδου κορυφής. 

Αυτή η δομή δανείων αντικατοπτρίζει έναν τυπικό συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. 

Ενώ η απλή λύση θα περιλάμβανε την κατάσχεση όλων των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσσίας (που εκτιμώνται σε 280 δισεκατομμύρια δολλάρια) για την άμεση χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών της Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες - ιδιαίτερα η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο - απέφυγαν επιθετικά αυτό, θεωρώντας το πολύ επιθετικό και φοβούμενες τη ρωσική αμοιβαιότητα. 

Αντ' αυτού, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους για ληξιπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανέρχονται σε λίγα δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως. Η πρώτη επιλογή θα ήταν μια αλλαγή παιχνιδιού, είπαμε, «ενώ η δεύτερη επιλογή υπολείπεται ενοχλητικά».





Και τώρα η Ουκρανία θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη με το να λαμβάνει όποιο πενιχρό ενδιαφέρον δημιουργούν τα κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, η κύρια πηγή χρηματοδότησης για την Ουκρανία - η οικογένεια Μπάιντεν και διάφοροι πράκτορες του βαθέως κράτους - πρόκειται να στεγνώσει, αφού ο Μπάιντεν εγκαταλείψει τελικά τον Λευκό Οίκο και εγκαταλείψει την πολιτική για πάντα σε τρεις μήνες.

Μιλώντας μετά την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Ιουλίου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών  Lindner δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο σε κεφάλαια από «ευρωπαϊκές πηγές» καθώς και στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν, και πότε, αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν.

Σύμφωνα με το Politico, οι διαφωνίες σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία φέρεται να βάθυναν τα ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, που έχει ήδη κουρελιαστεί από εβδομάδες εσωτερικών συγκρούσεων για μια σειρά θεμάτων, από τον προϋπολογισμό έως την κοινωνική πρόνοια. 

Ο ηγέτης των Πρασίνων και υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος ως υποψήφιος των Πρασίνων στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025, δημιουργώντας αμφιβολίες για την επιβίωση της κυβερνητικής συμμαχίας της οποίας είναι μέλος.


«Είναι προφανές ότι αυτός ο συνασπισμός έχει μεγάλα προβλήματα στην εξεύρεση κοινού εδάφους», πρόσθεσε ο Habeck σχετικά με τις πρόσφατες διαμάχες.

«Οι ιδέες καταρρέουν».


Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Ζελένσκι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε όλο και πιο απελπισμένες και συγκλονιστικές προκλήσεις και εκτροπές για να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η πλήρης καταστροφή για την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.




ΠΗΓΗ: 
The Beginning Of The End? Germany To Ban All New Ukraine Military Aid | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:


Αξιωματούχοι του ΔΟΑΕ αναφέρουν ότι η νέα ζημιά «φαίνεται να προκλήθηκε από ένα drone εξοπλισμένο με εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο»...
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει επίσης στρατεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσσίας. Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων του με τη Λευκορωσία και αυτό θεωρείται πράξη «επιθετικότητας» από τις στρατιωτικές αρχές. Αλλά είναι περίεργο από πού πήρε η Ουκρανία το ανθρώπινο δυναμικό για αυτό, αν είναι ακριβές. Το κρατικό BelTA ανέφερε ότι ο Λουκασένκο είπε: «Βλέποντας την επιθετική πολιτική τους, έχουμε εισαγάγει εκεί και τοποθετήσαμε σε ορισμένα σημεία - σε περίπτωση πολέμου, θα ήταν άμυνα - τον στρατό μας κατά μήκος όλων των συνόρων».


Το Κίεβο μπορεί να ξεκίνησε την εισβολή του στο Κουρσκ για να προκαλέσει μια δραστική απάντηση από τη Μόσχα, πιστεύει ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο
Η εισβολή της Ουκρανίας σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος μοιάζει με μια προσπάθεια να αναγκαστεί η Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που θα έβλαπτε αμετάκλητα την εικόνα της παγκοσμίως, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σε συνέντευξή του στο Russia-1 που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι η επιχείρηση του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ - η μεγαλύτερη διασυνοριακή επίθεση από το Κίεβο από το ξέσπασμα της σύγκρουσης - θέτει τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό το είδος κλιμάκωσης από την πλευρά της Ουκρανίας είναι μια προσπάθεια να ωθήσει τη Ρωσσία σε ασύμμετρες ενέργειες, για παράδειγμα, στη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια ευλογία δημοσίων σχέσεων τόσο για το Κίεβο όσο και για τους δυτικούς υποστηρικτές του.


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πρότεινε η Μόσχα και το Κίεβο να επιστρέψουν στις συνομιλίες με βάση μια προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη
Η Μόσχα και το Κίεβο πρέπει τελικά να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων, διαφορετικά η σύγκρουση θα καταλήξει στην πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia-1 που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Λουκασένκο προέτρεψε τις δύο χώρες να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που κατέρρευσαν την άνοιξη του 2022 μετά από αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε δυτική παρέμβαση. «Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τα θέματα. Αλλά αν συνεχιστεί όπως στην περιοχή Κουρσκ, αυτό θα είναι μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει στην καταστροφή της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο Λευκορώσος ηγέτης, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Κιέβου σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος νωρίτερα αυτό το μήνα.


Μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση μαίνεται ήδη μεταξύ επιλεγμένων κύκλων εξουσίας / πληροφοριών στη Μόσχα ...
Για να κόψουμε στο κυνήγι: τι πραγματικά συνέβη στο Κουρσκ; Πιάστηκε στον ύπνο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας; Ή μήπως το είδαν να έρχεται και επωφελήθηκαν για να στήσουν μια θανάσιμη παγίδα για το Κίεβο; Καλά ενημερωμένοι παίκτες πρόθυμοι να μοιραστούν μερικά ψήγματα υπό τον όρο της ανωνυμίας, όλοι τονίζουν την εξαιρετική ευαισθησία όλων. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας των υπηρεσιών πληροφοριών έχει προσφέρει αυτό που μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πολύτιμη ένδειξη: «Είναι μάλλον εκπληκτικό να βλέπουμε ότι μια τέτοια συγκέντρωση δύναμης πέρασε απαρατήρητη από την παρακολούθηση δορυφόρων και drones στο Κουρσκ, αλλά δεν θα υπερέβαλλα τη σημασία της». Ένας άλλος επαγγελματίας της Intel προτιμά να τονίζει ότι "το τμήμα ξένων πληροφοριών είναι αδύναμο καθώς ήταν πολύ άσχημα διοικούμενο". Αυτή είναι μια άμεση αναφορά στην κατάσταση των πραγμάτων αφού ο πρώην επόπτης ασφαλείας Νικολάι «Γιόντα» Πατρούσεφ, κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού του Πούτιν μετά την ορκωμοσία, μεταφέρθηκε από τη θέση του ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπηρετήσει ως ειδικός προεδρικός βοηθός.


Το Κίεβο είχε πολλές ευκαιρίες να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, αλλά τις απέρριψε, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών
Η Ρωσσία και η Ουκρανία δεν έχουν εμπλακεί σε «άμεσες ή έμμεσες» συνομιλίες που θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν από τη διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Της ζητήθηκε να σχολιάσει ένα άρθρο της Washington Post, το οποίο ισχυρίστηκε, επικαλούμενη πηγές, ότι η ουκρανική επίθεση ματαίωσε μυστικές έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με ένα πιθανό μορατόριουμ για το χτύπημα ενεργειακών υποδομών. Οι υποτιθέμενες συνομιλίες λέγεται ότι διαμεσολαβήθηκαν από το Κατάρ, έγραψε το πρακτορείο το Σάββατο. «Κανείς δεν έχει εκτροχιάσει τίποτα», δήλωσε η Ζαχάροβα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει κανένα «καθεστώς ασφαλείας» για κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.


Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού σε διήμερη επίσημη επίσκεψη την Κυριακή, ανέφερε ανταποκριτής του Sputnik.
Τον Πούτιν υποδέχτηκαν ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν Yaqub Eyyubov, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Samir Sharifov, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία Polad Bulbuloglu και ο Ρώσος πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν Mikhail Yevdokimov. Στις 19 Αυγούστου, ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε τελετή κατάθεσης στεφάνων για τον πρώην εθνικό ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Γκαϊντάρ Αλίγιεφ, μετά την οποία ο Ρώσσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!