Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ελλάδα: ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΤΑΝ η περιοχή των Σερρών για 29 ημέρες; (Ξένος Τύπος)



Το όρος Όρβηλος καιγόταν για 29 ημέρες, ενώ η πυροσβεστική παρέμεινε σχεδόν αδρανής. Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια απορριφθείσα αίτηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.


Το όρος Όρβηλος, μια σημαντική φυσική περιοχή στην ελληνική περιοχή των Σερρών στα βουλγαρικά σύνορα, επλήγη από μια καταστροφική πυρκαγιά που μαινόταν για 29 ημέρες. Σβήστηκε την Παρασκευή. 

Η ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια της πυρκαγιάς και η προφανής αδιαφορία των αρμόδιων αρχών έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα έγραψε χθες η ελληνική πύλη Pronews.gr. 

Πιθανή εξήγηση για τα ανησυχητικά αυτά γεγονότα έδωσε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η κατάθεση του Δημοτικού Συμβούλου Βασίλη Ρόκου από τις Σέρρες.

Η τεκμηριωμένη κατάθεσή του ρίχνει φως στην ανησυχητική κατάσταση και υποδηλώνει ότι τα νομικά κενά αξιοποιήθηκαν για να λάβουν στη συνέχεια άδειες για ανεμογεννήτριες σε προηγουμένως προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Ρόκος περιέγραψε ότι στο παρελθόν είχαν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακριβώς για εκείνες ακριβώς τις περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιά




Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν είτε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είτε από τη Δασική Αρχή. 

Ένας αποφασιστικός λόγος για τις απορρίψεις ήταν ότι η κατασκευή των ανεμογεννητριών θα απαιτούσε σημαντικές παρεμβάσεις στις δασικές περιοχές, όπως η κατασκευή φαρδιών, μη ασφαλτοστρωμένων δρόμων για τη μεταφορά των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών.


Ανάμεσα στην Κριεζά και τις Πετριές μετά τη δασική πυρκαγιά του Ιουλίου 2024. Φωτογραφία: Daniel Funk


Στην κατάθεσή του ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Ρόκος ανέφερε λεπτομερώς ότι πυρκαγιές ξέσπασαν ακριβώς σε αυτές τις περιοχές λίγο μετά τις απορρίψεις των αδειών. Είναι εντυπωσιακό ότι σε πολλές περιπτώσεις η πυρόσβεση καθυστέρησε, γεγονός που κατέστησε την καταστροφή ακόμη πιο καταστροφική.

«Σ υ μ π τ ω μ α τ ι κ ά, πυρκαγιές ξέσπασαν και στις δύο περιοχές (στο όρος Όρβηλος και στο γειτονικό Μενοίκιο, σημείωμα του συντάκτη), και η πυροσβεστική δεν έχει παράσχει καμμία αεροπορική βοήθεια για πέντε ημέρες και η φωτιά μαίνεται τώρα για 26η ημέρα», τόνισε ο κ. Ρόκος.



Ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σημείο στη δήλωση του Ρόκου αφορά το νομικό πλαίσιο, το οποίο προφανώς διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε μετά από πυρκαγιά σε μια προηγουμένως δασική περιοχή, κατέστη δυνατή μια νέα αίτηση και άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι τα κατεστραμμένα δάση πρέπει να αναδασωθούν και απαγορεύεται η αλλαγή του τρόπου χρήσης.
Ωστόσο, από το 2014, υπάρχει εξαίρεση που επιτρέπει την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναδασωμένες περιοχές, καθώς τα έργα αυτά υποτίθεται ότι δεν συνιστούν αλλαγή χρήσης.

Ο κ. Ρόκος συνέχισε λέγοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, έκανε μια αποφασιστική νομική μεταστροφή το 2012
Αυτή η μεταστροφή κατέστησε δυνατή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμη και σε αναδασωμένες περιοχές, κάτι που προηγουμένως αποκλείστηκε κατηγορηματικά. 
Η απόφαση αυτή, μαζί με τις νομοθετικές τροποποιήσεις του 2014, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση απορριφθέντων έργων αιολικής ενέργειας σε περιοχές που ήταν «μη δασικές» μετά από πυρκαγιά.

Στο συμπέρασμά του, ο Ρόκος τόνισε την επείγουσα ανάγκη κριτικής αμφισβήτησης αυτών των υποτιθέμενων «τυχαίων» πυρκαγιών και των επακόλουθων αδειών. 
«Είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι σε τόσες πολλές περιπτώσεις, περιοχές που προηγουμένως ήταν δασωμένες και όπου απορρίφθηκαν αιτήσεις για ανεμογεννήτριες ξαφνικά απελευθερώνονται για την εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών μετά από πυρκαγιά», δήλωσε ο Ρόκος.

Σχόλιο από Transition News

Η ελληνική κυβέρνηση αποκαλεί κυνικά αυτό που περιγράφηκε παραπάνω μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Υπάρχει ελπίδα; 
Έχω αναφέρει λεπτομερώς εδώ και εδώ για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στα βόρεια της Εύβοιας και τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στα βόρεια της Αθήνας. 
Αυτές οι πυρκαγιές στα βόρεια του νησιού της Εύβοιας ξέσπασαν σε διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα, παρά την έλλειψη ανέμου - και 14 ημέρες μετά την άρνηση των τοπικών αρχών να χορηγήσουν άδεια για ανεμογεννήτριες.

Υπήρχε η υποψία ότι αυτά τα έργα θα εξακολουθούσαν να υλοποιούνται. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής – πιθανώς λόγω της αποφασιστικής αντίστασης του τοπικού πληθυσμού
Αυτό φτάνει μέχρι τις απειλές ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα ανατιναχθούν αμέσως. Μέχρι στιγμής, οι μικρής κλίμακας, βιώσιμες γεωργικές και τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις που κλείνονται στον μαζικό τουρισμό έχουν γλιτώσει.
Υπάρχει λοιπόν ελπίδα. 
Αλλά όσο οι νόμοι καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση κάτι άλλου από την αποκατάσταση της κατάστασης πριν από την πυρκαγιά μετά από μια δασική πυρκαγιά, ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος. 
Είτε στα βόρεια της Αθήνας, όπου η οικιστική πίεση είναι υψηλή αλλά υπάρχουν πολλά μικρά δάση, είτε σε περιοχές με συνεχείς ανέμους, όπου θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα η ανέγερση ανεμογεννητριών. 
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης να καταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ένα κερδοφόρο εξαγωγικό προϊόν.
Αποτρεπτικό παράδειγμα αποτελεί το νότιο τμήμα της Εύβοιας, το οποίο έχει ασφαλτοστρωθεί πλήρως με ανεμογεννήτριες.
Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει αυτή την περιοχή, όπου κάηκε αυτό το καλοκαίρι σε άμεση γειτνίαση με ανεμογεννήτριες που ήδη λειτουργούσαν.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:










































































































































Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δίνει το πράσινο φως για μεγάλο υπεράκτιο αιολικό έργο στο Νιου Τζέρσεϊ
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 195 ανεμογεννητριών που θα υποστηρίζονται από 10 υπεράκτιους υποσταθμούς.






Μελέτη: Οι ανεμογεννήτριες αρρωσταίνουν ανθρώπους και ζώα και βλάπτουν το περιβάλλον
Οι επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον κοντά στις ανεμογεννήτριες είναι πλέον καλά τεκμηριωμένες. Οι μαζικές αρνητικές επιπτώσεις μιας σειράς ανεμογεννητριών σε μια κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κεραμής στην Κρήτη οδήγησαν τους κατοίκους σε άλλες περιοχές του νησιού να αποτρέψουν την κατασκευή περισσότερων ανεμογεννητριών. Μια μελέτη έρευνας πεδίου αποκάλυψε μια ολόκληρη σειρά επιβλαβών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών.

2 σχόλια:

  1. Στήν ερώτηση : "Γιατί καιγόταν ή περιοχή τών Σερρών γιά 29 μέρες" (καί όχι μόνο)...ή απάντηση νομίζω είναι απλή :
    Διότι θέλουν νά γίνει μιά Ελλάδα..."κάρβουνο", χωρίς δάση, χωρίς παραγωγή γεωργικών καί κτηνοτροφικών προ'ι'όντων, χωρίς φυσικό κλίμα, υποβαθμισμένο καί δηλητηριασμένο περιβάλλον...
    Τό σήμα 5G νά "τρυπάει" τά κεφάλια μας όπως τό καλαμάκι
    στό σουβλάκι...κλπ...κλπ
    καί φυσικά τήν σταδιακή εξαφάνιση - αντικατάσταση τού γηγενούς πλυθησμού μέ ποικιλία από "λαθροπιθήκους"
    καί "ταλιμπάν" κάθε μορφής καί προέλευσης.
    Τελικά είμαστε μιά "ωραία ατμόσφαιρα"..εε τί λέτε..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσα απαριθμήσατε είναι σωστά, αλλά νά προσθέσουμε κι άλλο ένα: τούς στρατιωτικούς λόγους της μετατροπής της γής μας παντού σέ κρανίου τόπο!

      Είναι ευνόητο ότι στήν περίπτωση που δέν είμαστε αντιληπτοί, δέν μπορούμε νά τό αναλύσουμε......

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!