Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ουκρανία: Ο αριθμός των λ ι π ο τ α κ τ ώ ν φτάνει σε νέο υψηλό ρ ε κ ό ρ

 



Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί πλέον σχεδόν 900 ημέρες - ο αριθμός των Ουκρανών λιποτακτών αυξάνεται επίσης. Ukrinform/dpa


Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το Κίεβο υποφέρει από οξεία έλλειψη στρατιωτών, οι λιποτάκτες δεν τιμωρούνται.


Author - Nicolas Butylin





Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα λεπτή κατάσταση. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ουκρανικές αρχές κίνησαν 29.000 νέες ποινικές διαδικασίες για λιποταξία. Αν συγκρίνει κανείς τις περιπτώσεις με τον αριθμό των στρατιωτών που δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι σαφές ότι ένας στους 14 στρατιώτες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις λιποτακτεί. Ένα σοκ στις στρατιωτικο-πολιτικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από την Deutsche Welle (DW), η οποία αναφέρεται σε δήλωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας. 

Σε 18.000 περιπτώσεις, υπήρξε μη εξουσιοδοτημένη αναχώρηση από την στρατιωτική μονάδα και η αυστηρότερη διαδικασία λιποταξίας χρησιμοποιήθηκε 11.000 φορές. 

Τα αριθμητικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2024 υπερβαίνουν τον αριθμό των ερευνών των προηγούμενων ετών. Το 2023 κινήθηκαν 24.000 διαδικασίες. Το 2022, υπήρχαν λίγο λιγότερες από 10.000 ποινικές υποθέσεις.

Ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων είναι επίσης υψηλότερος, αναφέρει η DW. Συχνά, μια διαδικασία καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. 

Οι κύριοι λόγοι για τον υψηλό αριθμό ρεκόρ λιποτακτών είναι η επιθυμία των στρατιωτών για ανάκαμψη, η κακή ψυχολογική κατάσταση και η εξάντληση. 

Ξανά και ξανά, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης κυκλοφορούν στην Ουκρανία για μακρά διαμονή σε άμεση γειτνίαση με περιοχές πρώτης γραμμής - χωρίς επαρκείς διακοπές.


Ωστόσο, λόγω της οξείας έλλειψης στρατιωτών, το Κίεβο δεν έχει την πολυτέλεια να τιμωρήσει τον μεγάλο αριθμό λιποτακτών με παραμονή στη φυλακή. 

Ως εκ τούτου, στα μέσα Ιουλίου, η πλειοψηφία των βουλευτών στο Verkhovna Rada υποστήριξε ένα σχέδιο νόμου για την επιστροφή των λιποτακτών χωρίς κυρώσεις. 

Ένας Ουκρανός λιποτάκτης που εγκατέλειψε τη μονάδα του χωρίς άδεια θα μπορούσε επομένως να απαλλαγεί από την τιμωρία εάν επιστρέψει οικειοθελώς στη στρατιωτική θητεία.


Ενώ ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος θα φτάσει το όριο των 900 ημερών την επόμενη εβδομάδα, η ουκρανική πλευρά ανησυχεί για τις στρατιωτικές δυνατότητες για τους επόμενους μήνες. Αν και ο πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε πρόσφατα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!