Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Πως οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες μετέτρεψαν το φαγητό μας για να εθίσουν τα παιδιά




Οι γίγαντες της καπνοβιομηχανίας, RJ Reynolds και Philip Morris, εξαγόρασαν τη βιομηχανία τροφίμων, επαναπροσδιόρισαν τους επιστήμονες για να δημιουργήσουν εθιστικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και χειραγώγησαν την Τροφική Πυραμίδα μέσω διεφθαρμένων θεσμών, μετατρέποντας τη διατροφή των παιδιών στην Αμερική σε ένα επικίνδυνο επιστημονικό πείραμα.


Η καπνοβιομηχανία πρωτοστάτησε σε μια συγκλονιστική μεταμόρφωση του διατροφικού μας συστήματος, μετατρέποντάς το σε εργαλείο εθισμού. 

«Το φαγητό μας είναι κυριολεκτικά τώρα ένα επιστημονικό πείραμα για εθισμένα παιδιά», αποκάλυψε η πρώην φαρμακευτική σύμβουλος Calley Means σε συνέντευξή της στον Tucker Carlson.


Ο Casey Means ήταν χειρουργός με σπουδές στο Στάνφορντ. Ο αδελφός της Calley ήταν λομπίστας για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία τροφίμων. 

Και οι δύο εγκατέλειψαν τις δουλειές τους με τρόμο όταν συνειδητοποίησαν πόσοι άνθρωποι σκοτώνονταν από τα συστήματα στα οποία συμμετείχαν. 

Αυτή είναι μια καταπληκτική ιστορία.


Στη δεκαετία του 1990, οι RJ Reynolds και Philip Morris, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες τσιγάρων στον κόσμο, μετατόπισαν την εστίασή τους στη βιομηχανία τροφίμων. 

Καθώς οι αρχές δημόσιας υγείας εξέθεσαν τους κινδύνους των τσιγάρων, αυτές οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τους τεράστιους οικονομικούς πόρους τους για να αγοράσουν ολόκληρα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων. Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) που ενορχήστρωσαν ήταν από τις μεγαλύτερες στην ιστορία εκείνη την εποχή.

Μετά από αυτές τις εξαγορές, οι εταιρείες τσιγάρων επαναπροσδιόρισαν τις εκτεταμένες ομάδες επιστημόνων τους. 

Αντί να κάνουν τα τσιγάρα πιο εθιστικά, αυτοί οι επιστήμονες ήταν τώρα επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των ίδιων εθιστικών αρχών στα τρόφιμα. 

Σύμφωνα με τον Means, «το φαγητό μας είναι τώρα ένα επιστημονικό πείραμα», σχεδιασμένο σκόπιμα για να καθηλώσει τους καταναλωτές.



Το ψέμμα της τροφικής πυραμίδας

Ωστόσο, η επιρροή της βιομηχανίας τσιγάρων δεν τελείωσε με τον επανασχεδιασμό των τροφίμων. Αναδιαμόρφωσαν επίσης τις αντιλήψεις του κοινού για τη διατροφή. 

Οι ισχυρές προσπάθειες άσκησης πίεσης επηρέασαν σημαντικά τη δημιουργία της διαβόητης Τροφικής Πυραμίδας, η οποία τοποθέτησε τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη στη βάση της, προωθώντας παραπλανητικά ως το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να οδηγήσει στην κατανάλωση εθιστικών, ανθυγιεινών τροφίμων.

Η βιομηχανία τροφίμων, που τώρα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα του καπνού, πλήρωσε ιδρύματα όπως το FDA, το USDA, ακόμη και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Αυτές οι οντότητες παρήγαγαν αναφορές που ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη δεν ήταν αιτία παχυσαρκίας, παραπλανώντας περαιτέρω το κοινό και διαμορφώνοντας διατροφικές οδηγίες για να ευνοήσουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.


.







Η άνοδος των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η αμερικανική διατροφή μετατοπίστηκε δραματικά προς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Σήμερα, ένα εκπληκτικό 70% της διατροφής του μέσου αμερικανικού παιδιού αποτελείται από αυτά τα τρόφιμα, τα οποία έχουν ουσιαστικά σχεδιαστεί για να είναι εθιστικά.

«Αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούνται κυριολεκτικά από τη βιομηχανία τσιγάρων για να εθίσουν τα παιδιά», τόνισε ο Means. 

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα τρόφιμα σπέρνουν τον όλεθρο στο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα στα παιδιά. «Αυτά τα συστατικά δεν είναι αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν βιολογικά. Δεν υπήρχαν πριν από 100 χρόνια!»



Οι κίνδυνοι των σπορελαίων

Μεταξύ των πιο επιβλαβών συστατικών αυτής της μηχανικής διατροφής είναι τα σπορέλαια. Αυτά τα έλαια έχουν γίνει η κορυφαία πηγή θερμίδων στην αμερικανική διατροφή, αλλά απέχουν πολύ από το να είναι υγιή. 

"Αυτά τα σπορέλαια δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα από τον John D. Rockefeller ως υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου - είναι βασικά λιπαντικό κινητήρα", εξήγησε ο Means.

Η εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων από τις εταιρείες τσιγάρων έχει μετατρέψει αυτό που τρώμε σε εργαλείο εθισμού, με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. 

Καθώς περιηγούμαστε σε αυτό το κατασκευασμένο τοπίο τροφίμων, πρέπει να αναρωτηθούμε: Πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε στο κέρδος να υπαγορεύει την υγεία των παιδιών μας;





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!