Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Η ολίσθηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον ολοκληρωτισμό: Μια ζοφερή ηχώ των κομμουνιστικών καθεστώτων




Ο Billy Thompson, πατέρας μικρών παιδιών, φυλακίστηκε άδικα για 12 εβδομάδες απλώς και μόνο επειδή εξέφρασε τη γνώμη του κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο Facebook με ένα μέλος της οικογένειάς του, ένα συγκλονιστικό παράδειγμα της καθόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στον ολοκληρωτισμό, όπου η ελευθερία του λόγου ποινικοποιείται και η διαφωνία τιμωρείται βάναυσα.


Σε μια ανατριχιαστική επίδειξη της αυξανόμενης καθόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στον ολοκληρωτισμό, ένας 31χρονος πατέρας, ο Billy Thompson από το Maryport, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 εβδομάδων επειδή απλώς εξέφρασε μια γνώμη στο Facebook σε ένα μέλος της οικογένειάς του. 

Αυτή η δρακόντεια ενέργεια είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση των πρακτικών που είναι κοινές στα κομμουνιστικά καθεστώτα, όπου η διαφωνία τιμωρείται γρήγορα και σκληρά.

Το έγκλημα του Thompson; 

Επέκρινε τον χειρισμό από την αστυνομία των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά την τρομακτική τριπλή δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών και ενός εφήβου από τη Ρουάντα. 

Ο ίδιος ο Thompson είναι πατέρας ενός παιδιού 17 μηνών. Η ανάρτησή του στο Facebook, η οποία αμφισβήτησε την απάντηση της αστυνομίας, κρίθηκε από το δικαστήριο ότι «υποκίνησε βία», με αποτέλεσμα μια αυστηρή ποινή με στόχο να αποθαρρύνει άλλους από το να μοιράζονται «λανθασμένες» απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αιτιολόγηση μιας τόσο σκληρής ποινής διατυπώθηκε ως αποτρεπτικός παράγοντας. 

Ο δικαστής δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα αποτρεπτικό στοιχείο στην ποινή που επιβάλλω, επειδή αυτό το είδος συμπεριφοράς πρέπει να σταματήσει». 

Αυτή η δήλωση, γεμάτη αυταρχική ρητορική, απεικονίζει το επικίνδυνο μονοπάτι που βαδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ελευθερία της έκφρασης περιορίζεται όλο και περισσότερο στο όνομα της διατήρησης της δημόσιας τάξης.




Ένας νόμος περί οπλισμένων επικοινωνιών

Η καταδίκη του Thompson έχει τις ρίζες της στην επανερμηνεία του νόμου περί επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός νόμου που τώρα φαίνεται να χρησιμοποιείται ως όπλο για να φιμώσει την πολιτική διαφωνία. 

Αν και ο Thompson παραδέχτηκε το περιεχόμενο της ανάρτησης, ισχυρίστηκε άγνοια του γεγονότος ότι η έκφραση γνώμης θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα. 

Αυτή η υπόθεση δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο, όπου οι πολίτες πρέπει τώρα να μαντέψουν κάθε διαδικτυακό σχόλιο, φοβούμενοι το μακρύ χέρι του νόμου.

Ο εισαγγελέας και ο δικαστής επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση χαρακτηρίζοντας την ανάρτηση του Thompson ως «ρατσιστική», επισημαίνοντας τη συμπερίληψη ενός emoji που απεικονίζει ένα μη δυτικό άτομο με όπλο ως αποδεικτικό στοιχείο. 

Αυτό το άλμα για την ποινικοποίηση μιας έκφρασης απογοήτευσης αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση όπου ακόμη και οι πιο αβλαβείς πράξεις εξετάζονται και τιμωρούνται.



Μια ανατριχιαστική επίδραση στην ελευθερία του λόγου

Οι συνέπειες αυτής της υπόθεσης είναι ήδη εμφανείς.

Ο Thompson, υπό την πίεση της νομικής υπεράσπισής του, έχει ορκιστεί να μην εκφράσει ποτέ ξανά τέτοιες απόψεις, μια σαφής ένδειξη ότι η επιδιωκόμενη ανατριχιαστική επίδραση στην ελευθερία του λόγου έχει εδραιωθεί. 

«Έχει λάβει συμβουλές και έχει πει ότι δεν θα επαναλάβει σε καμμία περίπτωση αυτή τη συμπεριφορά ξανά», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας υπεράσπισης του Thompson, υπογραμμίζοντας τον βαθμό στον οποίο ο φόβος έχει ενσταλαχθεί στο κοινό.

Παρά την πιθανότητα να εκτίσει μόνο το ήμισυ της ποινής του εάν πληρωθεί πρόστιμο, το συναισθηματικό τίμημα για την οικογένεια του Thompson ήταν αισθητό.

Οι συγγενείς έκλαιγαν ανοιχτά στην αίθουσα του δικαστηρίου καθώς τον οδηγούσαν μακριά.

Αυτό είναι εσκεμμένο μήνυμα του προσωπικού κόστους για τους ανθρώπους από το αυξανόμενο αυταρχικό κράτος, αν κάποιος πάει ενάντια στις επίσημα αποδεκτές απόψεις.



Καμμία συμπάθεια από τις αρχές επιβολής του νόμου

Σε μια δήλωση χωρίς συμπόνια, ο αρχηγός της αστυνομίας Carl Patrick επαίνεσε την ταχεία δίωξη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για άλλους. 

«Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και θα συνεχίσουμε με αυτή την προληπτική προσέγγιση αστυνόμευσης», δήλωσε, σηματοδοτώντας μια ακλόνητη δέσμευση για τη φίμωση των διαφωνούντων.

Οι παρατηρήσεις του Patrick αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη αλλαγή στην επιβολή του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η καταστολή των «φυλετικά εμπρηστικών» σχολίων έχει γίνει προτεραιότητα. Το ανατριχιαστικό μήνυμα είναι σαφές: εκφράστε λάθος γνώμη και η αστυνομία θα χτυπήσει.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο σφίγγει τον κλοιό του στην ελευθερία του λόγου, πολλοί αναρωτιούνται πόσο μακριά θα φτάσει αυτό. 

Οι παραλληλισμοί με τα κομμουνιστικά καθεστώτα, όπου η διαφωνία αντιμετωπίζεται με φυλάκιση, γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν. 

Κάθε μέρα που περνάει, η ολίσθηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον ολοκληρωτισμό γίνεται πιο έντονη, αφήνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται - ποιος θα είναι ο επόμενος;





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!