Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ βάσει του νόμου περί ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο


Richard Medhurst




Ian DeMartino

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Richard Medhurst συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου του 2000, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσίευσε τη Δευτέρα στο "X" εξιστορώντας την εμπειρία του.

«Την Πέμπτη, καθώς προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με συνόδευσαν αμέσως έξω από το αεροπλάνο έξι αστυνομικοί που με περίμεναν στην είσοδο του αεροσκάφους. 

Με συνέλαβαν – δεν με κράτησαν – με συνέλαβαν σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000 και με κατηγόρησαν ότι δήθεν «εξέφραζα γνώμη ή πεποίθηση που υποστηρίζει μια απαγορευμένη οργάνωση», αλλά δεν εξηγούσαν τι σήμαινε αυτό», λέει ο Medhurst στο βίντεο.


Το άρθρο 12 του νόμου περί τρομοκρατίας του 2000 περιέχει μια ρήτρα που προστέθηκε το 2019. Αυτό κατέστησε παράνομη την «έκφραση γνώμης ή πεποίθησης που υποστηρίζει μια απαγορευμένη οργάνωση», «Με αυτόν τον τρόπο είναι απερίσκεπτο ως προς το αν ένα άτομο στο οποίο απευθύνεται η έκφραση θα ενθαρρυνθεί να υποστηρίξει μια απαγορευμένη οργάνωση».

Το ρεπορτάζ του Medhurst έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας και έχει μιλήσει κατά της χρηματοδότησης της Ουκρανίας. 

Δημοσίευσε επίσης για την ίδια την πράξη για την οποία συνελήφθη.
«Η φασιστική «τρομοκρατική πράξη» που χρησιμοποιείται για την κράτηση ακτιβιστών χωρίς κατηγορίες ή δίκη επειδή προσπάθησαν να σταματήσουν την πραγματική τρομοκρατία και γενοκτονία από τον IDF», πρόσθεσε. 

Ο Medhurst είχε ήδη δημοσιεύσει σχετικά την ίδια ημέρα που συνελήφθη. Ο Medhurst αναφερόταν στους Παλαιστίνιους ακτιβιστές που κρατούνται πρόσφατα βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας.



Ο Medhurst λέει ότι στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα όπου τον έψαξαν και κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικές συσκευές του.


«Με έβαλαν στην απομόνωση, σε ένα κρύο κελί που μύριζε ούρα. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου φως και το κρεββάτι, αν μπορείτε να το ονομάσετε κρεββάτι, ήταν απλά ένα μικρό τσιμεντένιο περβάζι με ένα λεπτό στρώμα χαρτιού. Το κελί δεν είχε παράθυρα, θέρμανση, χαρτί υγείας. Καταγράφηκα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με ήχο και βίντεο, ακόμα και όταν πήγαινα στην τουαλέτα. Έπρεπε να φάω φαγητό με ένα κομμάτι χαρτόνι που έπρεπε να διπλώσεις στα δύο για να μαζέψεις το γεύμα», είπε ο Medhurst, περιγράφοντας τις συνθήκες στις οποίες κρατήθηκε.

Στη συνέχεια κρατήθηκε για σχεδόν 24 ώρες χωρίς να του επιτραπεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και οι προσπάθειές του να μιλήσει με δικηγόρο (νομικό σύμβουλο του Ηνωμένου Βασιλείου) παρεμποδίστηκαν και ενδεχομένως παρακολουθήθηκαν.


«Η αστυνομία είπε ότι έχω το δικαίωμα να ενημερώσω κάποιον ότι είμαι υπό κράτηση. Έτσι είπα εντάξει, θέλω να καλέσω την οικογένειά μου, τότε λένε "Λοιπόν, οι κλήσεις σας παρακρατούνται λόγω της φύσης του υποτιθέμενου αδικήματος" προσπάθησα να ρωτήσω, ποιο είναι το νόημα ενός δικαιώματος αν μπορείτε απλά να το αποσύρετε τυχαία; Γιατί να μου πείτε ότι έχω αυτό το δικαίωμα; Και ένας από αυτούς είπε κάτι σαν "Λοιπόν, δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, μπορεί να σας αφαιρεθεί"», περιέγραψε ο Medhurst.

«Για πολλές ώρες, κανείς στον κόσμο δεν ήξερε τι μου είχε συμβεί ή πού βρισκόμουν. Μόνο η αστυνομία μπορούσε να καλέσει δικηγόρο για μένα. Έπρεπε να ρωτήσω τέσσερεις ή πέντε διαφορετικούς φρουρούς για αρκετές ώρες πριν τελικά λάβω μια κλήση. Ορισμένες από τις κλήσεις του δικηγόρου μου δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν απαντήθηκαν. Μία από τις κλήσεις -είπαν στον δικηγόρο μου- θα παρακολουθούνταν, και έτσι απλά αρνήθηκαν να την δεχτούν. Ζήτησα να μιλήσω με τον δικηγόρο αργότερα, όταν συνέβη αυτό, αλλά δεν μου επιτράπηκε να το κάνω».
«Συνολικά, πέρασα σχεδόν 24 ώρες υπό κράτηση. Σε κανένα σημείο δεν μου επιτράπηκε να μιλήσω σε μέλος της οικογένειας ή φίλο. Αφού περίμενα 15 ώρες, τελικά με ανέκριναν δύο αξιωματικοί», λέει ο Medhurst ότι η ανάκριση διήρκεσε 60 έως 90 λεπτά.


Ο Medhurst τόνισε ότι αρνείται όλες τις κατηγορίες της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι οι γονείς του κατείχαν βραβεία Νόμπελ Ειρήνης για το έργο τους ως ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και καταδικάζει «κατηγορηματικά» την τρομοκρατία.

Δημοσιογράφος του Grayzone κρατείται από τη βρετανική αστυνομία, ανακρίνεται για τις απόψεις της Ρωσσίας

«Εκείνοι σαν εμένα, που μιλούν ανοιχτά και αναφέρουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη, στοχοποιούνται. Είχα κλείσει το εισιτήριό μου για το Λονδίνο την ίδια μέρα και όμως μια ολόκληρη ομάδα αστυνομικών κινητοποιήθηκε για να με συλλάβει και να με ανακρίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένοιωσα ότι αυτή ήταν μια προσχεδιασμένη, συντονισμένη σύλληψη. 

Πολλοί άνθρωποι κρατούνται στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της δημοσιογραφίας τους, μερικές φορές βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας, μερικές φορές όχι. 

Μου έρχονται στον νου οι Julian Assange, Craig Murray, Kit Klarenberg, David Miranda, Vanessa Beeley. Από όσο γνωρίζω, είμαι ο μόνος δημοσιογράφος, ωστόσο, που έχει συλληφθεί και κρατηθεί για έως και 24 ώρες σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου περί τρομοκρατίας».

Ο Medhurst είπε ότι τώρα αισθάνεται ότι έχει βάλει ένα «φίμωτρο» πάνω του και δεν ξέρει αν θα κατηγορηθεί για το έγκλημα για το οποίο συνελήφθη ή αν θα μπει στη φυλακή σε λίγους μήνες, κάτι που κάνει το έργο του πιο δύσκολο. 

«Απλά δεν ξέρω αν και πώς μπορώ να δουλέψω καθόλου τον επόμενο μήνα.


Ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ και γεωπολιτικός αναλυτής Scott Ritter, του οποίου το σπίτι δέχθηκε έφοδο από το FBI των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίτερα αυτό το μήνα για φερόμενες παραβιάσεις του νόμου περί μητρώου ξένων πρακτόρων, κάλεσε τη σύλληψη «πολιτική δίωξη» που έχει σχεδιαστεί για να «παρεμποδίσει το σημαντικό έργο [του Medhurst] ως δημοσιογράφου».
«Η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία του λόγου δέχονται πραγματικά επίθεση. Το κράτος καταστέλλει και κλιμακώνει για να προσπαθήσει να σταματήσει τους ανθρώπους από το να μιλούν ενάντια στη συνενοχή της κυβέρνησής μας στη γενοκτονία, παρακαλώ μην στέκεστε μόνο μαζί μου, αλλά και με τους άλλους που είναι ακόμα μέσα», κατέληξε ο Medhurst.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν σχολιάσει τη σύλληψη του Medhurst. Ο ιστότοπός του εμφανίζει επί του παρόντος μια σελίδα σφάλματος, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο Medhurst την αφαίρεσε οικειοθελώς, υπό την καθοδήγηση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, ή εάν ο ιστότοπος καταργήθηκε από παρόχους υπηρεσιών. 

Το Sputnik επικοινώνησε με τον Medhurst για διευκρινίσεις και θα ενημερώσει αυτόν τον χώρο εάν απαντήσει.


ΠΗΓΗ: Journalist Richard Medhurst Arrested in UK Under Terrorism Charges (sputnikglobe.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

13χρονος μαχαιρώνει συμμαθητές του - και δεν εκπλήσσει κανέναν
Όταν η βία γίνεται ο κανόνας: Γιατί δεν πρέπει πλέον να κοιτάζουμε από την άλλη πλευρά


Γερμανία: Σομαλός μετανάστης που αποκεφάλισε άνδρα αφού τον μαχαίρωσε 111 φορές δραπετεύει κατά τη διάρκεια κινηματογραφικής εξόδου ταινίας της Disney - Οι εισαγγελείς διστάζουν να προβούν σε απέλαση φοβούμενοι την επιστροφή του


Παρίσι - Τυνήσιος μετανάστης επιτέθηκε σεξουαλικά σε 17χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια που περπατούσε με τους γονείς της στα Ηλύσια Πεδία


Γερμανικό δικαστήριο ανατρέπει την απαγόρευση του δεξιού περιοδικού που λογοκρίθηκε από την αριστερή γερμανική κυβέρνηση
Ένα ανώτατο δικαστήριο στη Γερμανία ήρε την απαγόρευση της ακροαριστερής Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser για το περιοδικό Compact, αφού η κυβέρνηση εισέβαλε σε 14 κτίρια που συνδέονται με το περιοδικό και κατάσχεσε τα υπάρχοντά του.


Οι παράνομοι μετανάστες κοστίζουν στους φορολογούμενους του Μισισιπή πάνω από 100 εκατομμύρια δολλάρια ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο κρατικός ελεγκτής Shad White.
Η μελέτη εξετάζει το κόστος που βαρύνει τους φορολογούμενους για την παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και φυλάκισης για τον παράνομο μεταναστευτικό πληθυσμό του κράτους . Εν τω μεταξύ, η πολιτεία εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα 22.000 παράνομοι μετανάστες που διαμένουν στην πολιτεία - που αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Μισισιπή που γεννήθηκε στο εξωτερικό. «Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης του Μισισιπή βγαίνει εκτός ελέγχου και κοστίζει εκατομμύρια στους φορολογούμενους», ανέφερε ο White σε δήλωσή του σχετικά με τα στοιχεία. Ο κρατικός ελεγκτής πρόσθεσε: «Τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία και οι φυλακές μας θα συνεχίσουν να χάνουν τεράστια χρηματικά ποσά που θα μπορούσαμε να είχαμε δαπανήσει για τους πολίτες μας εάν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί».


Ένας κτηνοτρόφος από το Τέξας, ο Michael Vickers, και ο σερίφης της κομητείας Kinney Brad Coe κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Joe Biden, της Kamala Harris και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Η αγωγή, που κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Μεταρρύθμισης (IRLI), ισχυρίζεται ότι οι τρέχουσες συνοριακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο ράντσο του Vickers και σε άλλες περιοχές στο Τέξας.
Ο Michael Vickers, ο οποίος κατέχει ένα ράντσο 1.000 στρεμμάτων στην κομητεία Brooks, λέει ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Biden-Harris έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες ζημιές στην περιουσία του. Σύμφωνα με την αγωγή, ο Vickers έχει υποστεί πάνω από 50.000 δολάρια σε επισκευές φράχτη και πύλης λόγω της εισροής μεταναστών που διασχίζουν τη γη του. Η καταγγελία αναφέρει επίσης την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από τα σκουπίδια και τα απορρίμματα που αφήνουν οι παράνομοι μετανάστες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τις πηγές τροφής και νερού για τα ζώα του Vickers.


Η ιρλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης του διαβατηρίου του ακτιβιστή κατά της αποπλάνησης Tommy Robinson.
Γεννημένος στην Αγγλία, ο Robinson έχει ιρλανδική υπηκοότητα μέσω της ιρλανδικής καταγωγής μητέρας του. Ωστόσο, το ιρλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών επανεξετάζει το καθεστώς του διαβατηρίου του μετά τη σύλληψή του στον Καναδά για εικαζόμενες παραβιάσεις της μετανάστευσης. Καναδοί αξιωματούχοι κατέγραψαν τη χώρα υπηκοότητας του Robinson ως Ιρλανδία σε ένα έντυπο μετανάστευσης και όχι ως Βρετανία, πιθανώς επειδή επέλεξε να ταξιδέψει με το ιρλανδικό διαβατήριό του. Σύμφωνα με τον νόμο περί διαβατηρίων, ο υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Tánaiste) Micheál Martin, μπορεί να ακυρώσει ένα διαβατήριο εάν οι ενέργειες του κατόχου απειλούν την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια ή παραβιάζουν το κοινό καλό.

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!