Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Από καμπαναριό σε μιναρέ: Ιστορική εκκλησία πωλείται στους μουσουλμάνους – τώρα μετατρέπεται σε τζαμί


Συμβολική εικόνα: wirestock


Σε εποχές που οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλές, μια νεογοτθική εκκλησία στην αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης μεταφέρεται σε μια μουσουλμανική κοινότητα. 

Η μουσουλμανική κοινότητα θέλει να το μετατρέψει σε τζαμί.

Οι επικριτές το βλέπουν ως σύμβολο της παρακμής του Χριστιανισμού και της ανόδου του Ισλάμ και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Καθολική Επισκοπή του Μπάφαλο στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης πούλησε την ιστορική εκκλησία της Αγίας Άννας σε μια μουσουλμανική ομάδα για 250.000 δολλάρια. 


Η νεογοτθική εκκλησία από το 1886 πρόκειται τώρα να μετατραπεί σε τζαμί και ισλαμικό κέντρο. Η πώληση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022, αλλά πρόσφατα προκάλεσε σάλο και διαμάχη με μια viral ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.




Η εκκλησία της Αγίας Άννας έκλεισε το 2007 κατά τη διάρκεια κοινοτικών συγχωνεύσεων στην πόλη των περίπου 280.000 κατοίκων και τελικά εγκαταλείφθηκε το 2012 λόγω ανησυχιών για τη δομική ασφάλεια. 

Παρά την ιστορική και αρχιτεκτονική της αξία, η Επισκοπή του Μπάφαλο αναγκάστηκε να πουλήσει λόγω του υψηλού κόστους ανακαίνισης και της μείωσης των μελών. 

Η επισκοπή αγωνίζεται επίσης με τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω αγωγών κακοποίησης.




Ο νέος ιδιοκτήτης, Buffalo Crescent Holdings, σχεδιάζει ένα ισλαμικό σχολείο και ένα εμπορικό κέντρο εκτός από το τζαμί. 

Οι επικριτές βλέπουν την πώληση ως σύμβολο της παρακμής του Χριστιανισμού στην περιοχή. 

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το κτίριο θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως τόπος λατρείας.


Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ιστορικών εκκλησιαστικών κτιρίων. 

Ενώ κάποιοι μιλούν για διαθρησκειακό διάλογο, άλλοι επικρίνουν τη μεταστροφή. 

Η επισκοπή τονίζει ότι η πώληση είναι νόμιμη και έχει εγκριθεί από το Βατικανό. 

Παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μετατροπή σε τζαμί. Ωστόσο, η πόλη κοντά στα σύνορα με τον Καναδά έχει βιώσει μια ισχυρή εισροή ανθρώπων από χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα έναν αυξανόμενο αριθμό μουσουλμάνων. 

Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι η ανακαίνιση, η οποία θα κοστίσει περίπου 22,5 εκατομμύρια δολλάρια, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί γρήγορα.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!