Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

«Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε» - Ο Ερντογάν απειλεί το Ισραήλ με εισβολή




Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά ότι οι στρατοί του θα εισβάλουν στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αντιτείνει ότι ο Ερντογάν πρέπει να θυμάται τι συνέβη στον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για μια στρατιωτική απάντηση εναντίον της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε το Ισραήλ με στρατιωτική επέμβαση. «Ακριβώς όπως πήγαμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ακριβώς όπως πήγαμε στη Λιβύη, θα κάνουμε το ίδιο μαζί τους», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ στο Rize στη Μαύρη Θάλασσα, με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ.

Αναφερόταν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ο Ερντογάν υποστήριξε το αντιμαχόμενο κόμμα του Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων. Στη χώρα του εμφυλίου πολέμου, τη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν εξήρε την πρόοδο που σημειώθηκε στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και συνέχισε: «Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Στα μέσα Ιουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνούσε πλέον στη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του εταίρου Ισραήλ μέχρι να εδραιωθεί μια βιώσιμη ειρήνη στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ αντιδρά άμεσα στην απειλή της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz προειδοποιεί κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισραήλ: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Θα πρέπει μόνο να θυμάται τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε», έγραψε ο Katz αργά το βράδυ στην πλατφόρμα "X".



Το 2003, τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ιράκ. Η στρατιωτική επιχείρηση οδήγησε στην ανατροπή του τότε ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Τρία χρόνια αργότερα, ο Χουσεΐν εκτελέστηκε για σφαγές Κούρδων και Σιιτών.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί δραστικά. Ο Ερντογάν περιέγραψε την ισλαμιστική Χαμάς ως «απελευθερωτική οργάνωση» και συνέκρινε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ.




Το Ισραήλ δίνει το πράσινο φως για στρατιωτική απάντηση στην επίθεση της Χεζμπολάχ

Μετά τη θανατηφόρα εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο σε ένα χωριό στα Υψίπεδα του Γκολάν, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έδωσε εν τω μεταξύ το πράσινο φως για μια στρατιωτική απάντηση εναντίον της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξουσιοδότησαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα δράσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε αρχικά περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Νετανιάχου είχε επιστρέψει νωρίς από ένα ταξείδι αρκετών ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα της επίθεσης με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς την Κυριακή. Είχε πει αργότερα ότι το Ισραήλ «δεν θα άφηνε τη δολοφονική επίθεση αναπάντητη» και ότι η Χεζμπολάχ θα πλήρωνε ένα «τίμημα» για αυτό που «δεν έχει πληρώσει ποτέ πριν».

Το απόγευμα του Σαββάτου, μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού Majdal Shams που κατοικείται από τους Δρούζους στα Υψίπεδα του Γκολάν, που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τουλάχιστον δώδεκα παιδιά και έφηβοι ηλικίας μεταξύ δέκα και 16 ετών σκοτώθηκαν ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν την επίθεση στη Χεζμπολάχ - η πολιτοφυλακή αρνείται την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών.



Αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις συνδέσεις με τη Βηρυτό

Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο της Βηρυτού αντιμετωπίζει ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ. 

Αρκετές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, Turkish Airlines και Aegean Airlines, έχουν ακυρώσει πτήσεις προς τη Βηρυτό για τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Flightradar24.

Η λιβανέζικη αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines αναφέρει τους ασφαλιστικούς κινδύνους ως τον λόγο για τις αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων. 

Όταν ρωτήθηκαν, οι αεροπορικές εταιρείες δεν σχολίασαν αρχικά. Η Lufthansa είχε ήδη αναστείλει τις νυχτερινές πτήσεις της από και προς τη Βηρυτό για τον Ιούλιο λόγω των «τρεχουσών εξελίξεων» στη Μέση Ανατολή. 

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού, το μοναδικό αεροδρόμιο του Λιβάνου, έχει ήδη γίνει στόχος επιθέσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και προηγούμενων συγκρούσεων με το Ισραήλ.




ΠΗΓΗ: Türkei: „Es gibt nichts, was wir nicht tun können“ – Erdogan droht Israel mit Invasion - WELT


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διατάζει ναυτικά καταδρομικά, αντιτορπιλικά και μια πρόσθετη μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή.
Είναι πολύ μετά τα μεσάνυχτα στην ιρανική πρωτεύουσα της Τεχεράνης και υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι μια μεγάλη επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή. Πρώτον, η ιρανική κρατική τηλεόραση σηματοδοτεί έντονα ότι μια επίθεση θα μπορούσε να έρθει κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Παρασκευής / Σαββάτου - κάτι που πρέπει να σημειώσουμε ότι σηματοδοτεί επίσης το εβραϊκό σαμπάτ στο Ισραήλ. «Τις επόμενες ώρες, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας εξαιρετικών σκηνών και πολύ σημαντικών εξελίξεων», ανέφερε ένας ιρανός κρατικός παρουσιαστής ειδήσεων. Το Iran International και άλλες περιφερειακές εκδόσεις έχουν επίσης επισημάνει το ανησυχητικό κλιπ.


Το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγια ενώ παρευρισκόταν στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι τον Μάϊο.
Η Μοσσάντ φέρεται να προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε δωμάτια όπου διέμενε ο Ισμαήλ Χανίγια, πρώην ηγέτης της Χαμάς, ανέφερε το Σάββατο η βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Η Telegraph επικαλέστηκε δύο Ιρανούς αξιωματούχους στο ρεπορτάζ της. Σύμφωνα με την έκθεση, το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Haniyeh όταν επισκέφθηκε το Ιράν για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi τον Μάϊο.


Το Ιράν συνέλαβε τουλάχιστον δύο δωδεκάδες άτομα για ύποπτη σύνδεση με την υποτιθέμενη ισραηλινή δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς εξοικειωμένους με την έρευνα.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματικοί των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και προσωπικό στον ξενώνα που διαχειρίζεται το IRGC, αναφέρει η έκθεση. Οι Ιρανοί φοβούνται ότι μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατέστησε δυνατή την τολμηρή δολοφονία. Η Telegraph ανέφερε νωρίτερα ότι η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα και στη συνέχεια να τον πυροδοτήσουν εξ αποστάσεως, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς στο Ιράν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al Jadeed ότι ένα αερομεταφερόμενο βλήμα στόχευσε τον Haniyeh.


Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ έπληξε το αεροδρόμιο Dabaa στη Συρία, το οποίο αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ.
Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή το βράδυ ότι το Ισραήλ έπληξε το αεροδρόμιο Dabaa στη Συρία, όχι μακριά από τα σύνορα με τον Λίβανο. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ είχε στόχο την πόλη Qasr του Λιβάνου, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το αεροδρόμιο Dabaa είναι ένα μέρος που θεωρείται κόμβος για τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ και το οποίο έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν. Περίπου δύο ώρες αργότερα, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ένα άλλο χτύπημα που κατηγορείται για το Ισραήλ, αυτό στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου.


Σύμφωνα με πηγές, ο Νετανιάχου αρχικά ήθελε να αποπέμψει τον Γκάλαντ, αλλά καθυστέρησε το σχέδιο λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχεδίαζε να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μετά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Walla την Παρασκευή. Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο Majdal Shams και των δολοφονιών στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, τα σχέδια αυτά έχουν αναβληθεί, ανέφεραν πηγές κοντά στον Νετανιάχου στον Walla. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Νετανιάχου αποφάσισε να καθυστερήσει το σχέδιο λόγω του αυξημένου συναγερμού και των προετοιμασιών για πιθανές απαντήσεις από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν στις δολοφονίες, δηλώνοντας: «Η απόφαση έχει ληφθεί. Το θέμα δεν είναι το αν, αλλά το πότε».


Το Παρίσι ανέφερε τον αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης ως τον λόγο για την τελευταία του συμβουλή
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σύσταση προς τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν το Ιράν και να αποφύγουν να ταξιδέψουν εκεί, «όποιος κι αν είναι ο λόγος». Το υπουργείο ανέφερε «αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή». Η προειδοποίηση ήρθε στον απόηχο της δολοφονίας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία, αν και η Δυτική Ιερουσαλήμ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη συμμετοχή του. Η δολοφονία οδήγησε σε αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και της Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο. Αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι τα ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μπορεί να είναι επικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!