Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Imane Khelif: Η διαμάχη δεν είναι αυτό που φαίνεται.



Αγαπητοί/-ές αναγνώστες/-στριες της Οδύσσειας, χαίρετε! 

Σήμερα διάβασα αυτό το άρθρο και επιτρέψτε μου να το μοιραστώ μαζί σας.

Το πρόσωπο της αθλήτριας Imane Khelif προκάλεσε εύλογες (δυστυχώς) αντιδράσεις.

Ωστόσο, όσον αφορά την συγκεκριμένη αθλήτρια, τα πράγματα δεν είναι όπως φάνηκαν.

Τέτοιες ημέρες και ως Χριστιανοί που ελπίζουμε να λεγόμαστε, πρέπει εκτός των άλλων να είμαστε δίκαιοι.

Ίσως με αυτό το άρθρο θα στενοχωρήσω κάποιους από εσάς, αλλά πρέπει να ενεργήσω κατά συνείδηση, ώστε να διορθωθεί μία άδικη κρίση.

Ευχαριστώ τον Θεό που έπεσα επάνω σε αυτό το άρθρο.

Σας ευχαριστώ,

Μ.Ζ.


Ακολουθεί το άρθρο.

_



Πρέπει να σταθμίσω αυτή τη διαμάχη για την Imane Khelif.

Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με το θέμα των ανδρών που αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα. Η πρώτη μου αντίδραση σε αυτή την ιστορία ήταν να αισθανθώ το ίδιο, μέχρι που έψαξα βαθύτερα και άρχισα να σκέφτομαι, περίμενε ένα λεπτό, κάτι δεν πάει καλά με αυτό.

Πρώτα απ' όλα, πολλοί από εσάς το γνωρίζετε ήδη, αλλά για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε, έχω μερικά προσόντα για να μιλήσω για αυτό το θέμα. 

Είμαι αφοσιωμένη πυγμάχις και προπονήτρια. Έχω αγωνιστεί με πλήρη επαφή ως πυγμάχος και kick boxer. Εκπαιδεύτηκα επίσης σε άλλα στυλ, όπως το Eskrima (Φιλιππινέζικη μάχη με ραβδιά και μαχαίρια) και το Kyokushin. Έχω βάλει εξοπλισμό σαμουράϊ (είναι πολύ βαρύ) και πολέμησα άνδρες πλήρους επαφής στο Eskrima. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την προπόνηση τα καλοκαίρια με ένα σωρό παιδιά Kyokushin που έρχονταν στο Λος Άντζελες από το Λονδίνο. Το Kyokushin είναι ένα εξαιρετικά σκληρό, πλήρες στυλ καράτε επαφής. Ήμουν η μόνη γυναίκα που επιτρεπόταν να προπονείται με αυτούς τους άνδρες.

Το πιο σημαντικό, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προπονούμουν στο γυμναστήριο του Benny the Jet Urquidez και προσκλήθηκα να προπονηθώ για να αγωνιστώ επαγγελματικά ως πυγμάχος. 

Αυτό συνέβη αφού δοκιμάστηκα έχοντας να πολεμήσω πέντε διαφορετικούς πυγμάχους, τον έναν μετά τον άλλο, άνδρες και γυναίκες. Πέρασα το τεστ. Στο τέλος, όμως, έπρεπε να πάρω τη δύσκολη απόφαση να υποκλιθώ. 

Ως ανύπαντρη μητέρα και πρόεδρος ενός προγράμματος δημιουργικής γραφής για φυλακισμένους νέους που μόλις είχα ξεκινήσει, απλά δεν είχα το χρόνο να αφιερώσω τις πολλές ώρες που χρειάζονταν για να πετύχω επαγγελματικά ως πυγμάχος.

Έτσι, μπορώ να εκτιμήσω από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει να χτυπάς και να χτυπιέσαι. Σκληρό. Είχα μαύρα μάτια και πολλούς μώλωπες. Ποτέ δεν είχα κανένα σπασμένο κόκαλο, εκτός από ένα μικρό δάχτυλο. Έσπασα τον αστράγαλό μου δύο φορές και έσπασα τα πλευρά μου δύο φορές. Έχω προκαλέσει το ίδιο και το χειρότερο στους αντιπάλους μου. Έχω σπάσει τη μύτη κάποιου. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες. Έχω εξηγήσει γιατί πολεμάω στο Way of the Warrior.

Τώρα, πίσω σε αυτή τη διαμάχη της Imane Khelif. Θα κάνω ένα άβολο πράγμα να αποκαλώ τον Khelif "αυτός / αυτήν" γιατί ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω.

Δεν γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά γνωρίζουμε ότι η Khalif «αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας του 2023 αφού απέτυχε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για τον γυναικείο διαγωνισμό», ανέφερε η IBA σε δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν υποβλήθηκε σε εξέταση τεστοστερόνης και αντ' αυτού υποβλήθηκε σε ξεχωριστό τεστ που διαπίστωσε ότι είχε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αθλητριών. 

Η IBA, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του τεστ είναι εμπιστευτικές - αν και ο πρόεδρος της IBA Umar Kremlev ισχυρίστηκε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πέρυσι ότι η Khelif είχε χρωμοσώματα XY - ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων που συνήθως κατέχουν οι άνδρες.

Συμφωνώ ότι όσοι έχουν χρωμοσώματα XY δεν πρέπει να εγκιβωτίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Αυτό πρέπει να είναι προφανές.

Εξ όσων γνωρίζω, τόσο η Imane Khelif από την Αλγερία όσο και η Lin Yu-ting από την Ταϊβάν θεωρήθηκαν ότι είχαν αρσενικά χρωμοσώματα στο ίδιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών του 2023 και αποκλείστηκαν ως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όσον αφορά τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ αποφάσισε ότι και οι δύο μαχήτριες - που γεννήθηκαν γυναίκες και δεν προσδιορίζονται ως τρανς ή ίντερσεξ - θα μπορούσαν να αγωνιστούν σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας φύλου που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Τόκιο το 2021.

Το όλο θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν ανακαλύπτετε ότι ο Lin, (ο οποίος δεν φαίνεται καθόλου απειλητικός - γι 'αυτό πιθανώς δεν έχει εμφανιστεί σε καμμία εντυπωσιακή φωτογραφία)...



Yu-ting,Ταϊβάν


… πρόκειται να αντιμετωπίσει την Tina Rahimi, την πρώτη μουσουλμάνα πυγμάχο γυναικών της Αυστραλίας που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Rahimi δεν φαίνεται να ενοχλείται που παλεύει με ένα βιολογικό αρσενικό. Βέβαια, ο Lin δεν φαίνεται τόσο τρομακτικός.



Tina Rahimi



«Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται. Οι διακρίσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στον αθλητισμό, ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτό που αντιπροσωπεύουν», λέει η Rahimi, παπαγαλίζοντας την προπαγάνδα με την οποία έχει τραφεί.

Ακούγεται ωραίο και χωρίς αποκλεισμούς. 

Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα την πείραζε να πολεμήσει τον Fallon Fox, τον πρώτο μαχητή MMA που έκανε coming out ως τρανσέξουαλ, ο οποίος έσπασε το κρανίο της Tamika Brents το 2014. 

Παρακάτω, αν μπορείτε να το πιστέψετε, είναι η Fallon Fox το 1994 σε αντίθεση με αυτό που μετατράπηκε μέχρι το 2014:



Θα έπρεπε ήδη τότε να είχαν σταματήσει αυτή την τρέλλα, αλλά δεν το έκαναν.

Αντ' αυτού, ο Fallon βραβεύτηκε ως «ο πιο γενναίος αθλητής» το 2020 από ορισμένα άτομα LGBTQ+. 

Όταν επικρίθηκε ότι ένας άνδρας δεν πρέπει να γιορτάζεται για το σπάσιμο των κρανίων των γυναικών, ο Fallon απάντησε σε ένα tweet που έχει πλέον διαγραφεί:

«Και για να ξέρετε, το απόλαυσα. Βλέπετε, μου αρέσει να χτυπάω στο κλουβί όσες εναντιώνονται και λένε τρανσφοβικές ανοησίες. Είναι ευδαιμονία!"

Και αφού κανείς δεν αντέδρασε σε αυτό, ιδού τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το μπέρδεμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διαμάχη εξερράγη στο προσκήνιο όταν ο Khelif κατέστρεψε την Ιταλίδα πυγμάχο Angela Carini σε μόλις 46 δευτερόλεπτα, αφήνοντάς την με μία σπασμένη μύτη και με δάκρυα.





Τώρα, θα επιστρέψω στα δάκρυα και τη μύτη σε ένα λεπτό. Αλλά πρώτα, αυτή η ιστορία συνεχίζει να παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. 

Όλοι άρχισαν να μισούν τον Khelif. Είναι τρανς, είπαν. Μόνο που δεν είναι. Και δεν έχει σημασία. 

Ακόμη κι αν οι άνθρωποι είχαν αποδείξεις μπροστά στα πρόσωπά τους ότι δεν ήταν τρανς, και πάλι θα επέμεναν ότι ήταν. Έχουν επενδύσει πάρα πολύ συναίσθημα στην ψευδή γνώμη τους, οι αλγόριθμοι τους έχουν τροφοδοτήσει πάρα πολλά βίντεο και φωτογραφίες και φράσεις, ξανά και ξανά μέχρι το μήνυμα να εδραιωθεί στο μυαλό τους.

Για να είμαστε δίκαιοι με τον/την Imane Khelif, δεν γνωρίζουμε τίποτε για το ποιος/-α είναι ως άτομο και αυτό η αποδοκιμασία δεν μου ταιριάζει καλά. 

Λοιπόν, ας μάθουμε περισσότερα. Είναι πρεσβευτής της UNICEF.

Στα 16 του/της διέπρεψε στο ποδόσφαιρο στο αγροτικό χωριό του στο Τιαρέτ, αλλά στα αγόρια δεν άρεσε αυτό και τσακώθηκαν μαζί του/της. 

Ο πατέρας του/της Khelif αποδοκίμασε το γεγονός ότι ένα κορίτσι αγαπούσε την πυγμαχία, οπότε για να συγκεντρώσει χρήματα ο/η Khelif πουλούσε παλιοσίδερα για ανακύκλωση και η μητέρα της πουλούσε κουσκούς. Τελικά, ο πατέρας της πείστηκε.

«Ξεκίνησα χωρίς τίποτε και τώρα έχω τα πάντα», λέει η Imane Khelif. «Και οι δύο γονείς μου έρχονται να με στηρίξουν. Είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου».

Από ό, τι αντιλαμβάνομαι, ο/η Khelif μπορεί να έχει τα χρωμοσώματα XY (συνήθως παρατηρούνται στους άνδρες), αλλά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι θηλυκά. Της ανατέθηκε το θηλυκό κατά τη γέννηση. 

Από ό, τι έχω διαβάσει, συχνά αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι είναι διαφορετικοί μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία. 

Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι στην ισλαμική Αλγερία το να είσαι «τρανς» μπορεί να σε σκοτώσει και το να είσαι ομοφυλόφιλος θα σου επιφέρει ποινή φυλάκισης. 

Η Khelif μεγάλωσε ως κορίτσι. Αυτό λέει στο πιστοποιητικό γέννησής του/της.






Προσθέτω μερικές φωτογραφίες του/της Khelif ως παιδί.

Έχοντας ζήσει στην Αίγυπτο, ένα ισλαμικό κράτος όπως η Αλγερία, μπορώ να σας πω, κανείς δεν ντύνει το αγόρι του ως κορίτσι, ειδικά στα χωριά.







Πρέπει να ήταν δύσκολο για τον Khelif να μεγαλώσει έτσι, μόλις ανακάλυψε ότι ήταν διαφορετικός από τα άλλα κορίτσια. Θα με ενδιέφερε να μάθω για τη ζωή του Khelif και τις προκλήσεις της ενηλικίωσης. Πρέπει να έχει ξεπεράσει ακραίες αντιξοότητες για να γίνει πυγμάχος σε μια μουσουλμανική χώρα.

Μακριά από το να είναι ανίκητος, ο Khelif έχει χάσει εννέα περιόδους. Η Amy Broadhurst είναι πρωταθλήτρια πυγμαχίας. Δείτε αυτή τη συζήτηση:







Ανεκτίμητο συμπέρασμα αυτής της συνομιλίας.

Με κίνδυνο να εξοργίσω τον κόσμο (αν και πότε, άρα γε, με ενόχλησε αυτό;) γιατί η αντίπαλος του Khelif, Angela Carini, σταμάτησε τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα και άρχισε να κλαίει. 

Δεν έχω δει ποτέ γυναίκα πυγμάχο να αντιδρά έτσι, ακόμη και μετά από σοβαρό τραυματισμό, αλλά δεν είδα ορατό τραυματισμό πάνω της. Και πάλι, να θυμάστε ότι μιλώ από προσωπική εμπειρία.






Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα και να κρίνετε μόνοι σας εδώ. Και πρέπει να προσθέσω ότι όχι, δεν νομίζω ότι ο/η Khelif σκόπιμα "χτύπησε" το στήθος της Carini. Αυτό είναι τόσο δυσανάλογο.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε τους προφανείς τραυματισμούς της Carini (αν και δεν βλέπω κανέναν) με την Αυστραλή πρωταθλήτρια "Blond Bomber" Ebanie Bridges αφού ηττήθηκε από το ιαπωνικό αουτσάϊντερ, Miyo Yoshida (γυναίκα), το 2023. Όταν είδα για πρώτη φορά την ανάρτηση της Bridges με αυτές τις δύο φωτογραφίες παρακάτω και τι έγραψε, νόμιζα ότι είχε ξυλοκοπηθεί από έναν «τρανς» μαχητή γιατί αυτό υπονοεί:




Όλες οι πληροφορίες στην ανάρτησή της είναι λάθος.

Ο Khalif δεν είναι τρανς και η Bridges δεν ξυλοκοπήθηκε από τρανς πυγμάχο. Είναι ανειλικρινές εκ μέρους της να το κάνει να φαίνεται έτσι. 

Ναι, η Bridges έχει δίκιο ότι ένας βιολογικός άνδρας μπορεί να «σπάσει κρανία», αλλά αυτό δεν συνέβη στην Bridges και δεν συνέβη στην Carini. Είναι αυτό που συνέβη στην Tamika Brent στα χέρια του «τρανσέξουαλ» Fallon Fox.

Δείτε πώς έμοιαζε ο αγώνας της "Blond Bomber" και ήταν βάναυσος - επειδή οι γυναικείοι αγώνες πυγμαχίας μπορεί να είναι βάναυσοι, είναι αυτό το είδος αθλητισμού:





Και μαντέψτε, όπως ο Fallon έχει αλλάξει με τα χρόνια, έχει αλλάξει και η Bridges, ενισχύοντας μερικά από τα γυναικεία μέρη του σώματός της. Δείτε πώς έμοιαζε η Bridges όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά την πυγμαχία, φρέσκια και φυσική, μία κλασσική Αμερικανίδα κοπέλα:




Δείτε πώς μοιάζει τώρα, μετά από μερικές "βελτιώσεις" που σίγουρα τη βοήθησαν να κερδίσει δύναμη στον λογαριασμό της στο "OnlyFans":








Το μόνο που προσπαθώ να πω είναι ότι αυτό που μας λένε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη κι αν είναι από την πλευρά με την οποία συμφωνούμε, μπορεί να είναι ένα ξεκάθαρο ψέμμα, ή μπορεί να είναι διαστρεβλωμένο ή μόνο μισό-αληθινό

Χειραγωγούμαστε συνεχώς για να αντιδράσουμε συναισθηματικά και όχι διανοητικά

Ακόμη και όταν τα γεγονότα βγαίνουν αργότερα, αποδεικνύοντας ότι αυτό που μας είπαν αρχικά είναι ψέμμα, η χειραγώγηση ήταν συχνά τόσο επιτυχής που απλά αρνούμαστε να την αποδεχτούμε

Και αν κάποιος προσπαθήσει να μας πει το αντίθετο, θυμώνουμε και διπλασιάζουμε την αυταπάτη.

Η Imane Khelif και η Lin Yu-ting δεν πρέπει να αγωνίζονται στην πυγμαχία γυναικών εάν είναι πραγματικά βιολογικά αρσενικά. 

Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Fallon Fox ή, ας πούμε, τη Lia Thomas, οι οποίοι και οι δύο «μεταπήδησαν» από αρσενικό σε θηλυκό και κυριολεκτικά ε ι σ έ β α λ α ν στον γυναικείο αθλητισμό.


Lia Thomas





Στην πραγματικότητα, η Riley Gaines είπε ότι η τρανσέξουαλ κολυμβήτρια Lia Thomas είναι τόσο καλά "προικισμένη" που χρειάστηκε να «αποφύγει να κοιτάξει» τον Thomas στα αποδυτήρια που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. 

Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να ειπωθεί για τον/την Imane Khalif.

Και κατά κάποιο τρόπο, δεν έχω την αίσθηση ότι ο/η Khelif έχει την ίδια αλαζονική στάση της Lia Thomas ή το απόλυτο μίσος του Fallon Fox.

Ο/Η Khelif έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη για την οποία δεν νομίζω ότι φταίει με κανέναν τρόπο

Πρέπει να είναι φρικτό και για τους γονείς του Khelif.

Η Riley Gaines, μια ισχυρή φωνή κατά των ανδρών στις θέσεις των γυναικών, κατηγόρησε τους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων ότι «δοξάζουν την ανδρική βία κατά των γυναικών».

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν, καθώς το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους και τόσο η Imane όσο και η Lin έχουν διαβατήρια που δηλώνουν ότι είναι γυναίκες. 

Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η σύγχυση. (Βρείτε όλους τους ισχύοντες κανόνες εδώ.)

Ήρθε η ώρα για τις αθλήτριες να ακολουθήσουν το παράδειγμα γενναίων γυναικών, όπως η Rhiley Gaines και η θρύλος Martina Navratilova, οι οποίες καταδίκασαν έντονα τους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων στην απόφασή τους να επιτρέψουν στην Imane Khelif και τη Lin Yu-ting να αγωνιστούν λέγοντας:

"Αξιοθρήνητο. Αυτό δεν θα έχει καλό τέλος για τους ανθρώπους στην εξουσία που επέτρεψαν να συμβεί αυτό."

Πραγματικά, θα ευχόμουν αντί να είχε παλέψει για 46 δευτερόλεπτα και μετά να σταματήσει και να κλάψει γι' αυτό, η Carini να είχε αρνηθεί να αγωνιστεί εξαρχής. 

Μακάρι η Tina Rahimi να αρνηθεί. Αλλά ελπίζει για τη στιγμή της δόξας της και αυτό είναι δύσκολο να το εγκαταλείψει.

ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ "ΟΧΙ", ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.


Όλα πηγαίνουν πίσω σε εκείνον τον πρώτο αγώνα MMA και τον Fallon Fox, και κανείς δεν το σταμάτησε. 

Ο γυναικείος αθλητισμός πρέπει να διατηρηθεί για τις γυναίκες. 

Αν όχι, τότε πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η τρέλλα;




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι απλά όσοι άνθρωποι έχουν ΧΥ χρωμοσώματα θα πρέπει να αγωνίζονται με ανθρώπους που έχουν ΧΥ χρωμοσώματα και όσοι έχουν ΧΧ να αγωνίζονται με ανθρώπους που έχουν ΧΧ χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα επηρεάζουν τον σκελετό το μυϊκό σύστημα τους τένοντες κλπ. Ένας που έχει ΧΥ χρωμοσώματα όπως έχει ο Αλγερινός έχει αντρική σωματοδομή αντρικούς μύες αντρικά κόκαλα κλπ. Ακόμα και αν αλλάξει φύλο και παίρνει γυναικείες ορμόνες το σώμα παραμένει αντρικό. Αν δει κάποιος τον αλγερινό θα δει ότι είναι καθαρά ένα αντρικό σώμα μπορεί να παίρνει ορμόνες για να έχει χαμηλή τεστοστερόνη αλλά το σώμα έχει ήδη διαμορφωθεί και είναι ένα αντρικό σώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εύγε ανώνυμε 8.31 η ποιο ωραία και σωστή απάντηση στην προπαγάντα που μας ταίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!