Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Σεισμός της εταιρείας εξοπλισμών Rheinmetall στο ελβετικό πεδίο δοκιμών




Νωρίς το πρωί της 4ης Ιουνίου 2024, στις 02:34 τοπική ώρα, σημειώθηκε σεισμικό γεγονός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στο Studen της Ελβετίας.

Η ελβετική ένωση WIR ρωτά τώρα την κυβέρνηση και τον στρατό σχετικά με το υπόβαθρο και τα ερεθίσματα, καθώς υπάρχουν ορισμένα ανεπίλυτα σημεία.



5 Αυγούστου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,6 λεπτά



Στις 19 Ιουνίου, η ελβετική Weltwoche ρώτησε: «Μήπως η εταιρεία όπλων Rheinmetall προκάλεσε σεισμό στην Ελβετία;» 

Για να διευκρινιστεί αυτή η ερώτηση, η ελβετική ένωση WIR ερεύνησε τις λεπτομέρειες. 

Η δόνηση δεν καταγράφηκε από την Ελβετική Σεισμολογική Υπηρεσία, αλλά από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Σεισμών των ΗΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε το γεγονός ως σεισμό. 

Ωστόσο, μετά από προσεκτικότερη εξέταση των δεδομένων σεισμικής κυματομορφής, αυτή η ταξινόμηση δεν μπορεί να διατηρηθεί. Εν τω μεταξύ, το WIR έχει εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ήταν έκρηξη.

Η Ελβετική Σεισμολογική Υπηρεσία είχε εντοπίσει το επίκεντρο στο Ochsenboden. Μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτό το επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή του χώρου δοκιμών Studen της εταιρείας Rheinmetall, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη λίμνη Sihl. 

Ο χώρος δοκιμών πυρομαχικών Rheinmetall στο Studen καλύπτει δώδεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λόγω της γειτνίασης με τη λίμνη Sihl, ένα σημαντικό σεισμικό γεγονός σε αυτή τη θέση αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια του τοιχώματος του φράγματος του ταμιευτήρα και επομένως για ολόκληρη την περιοχή της Ζυρίχης μέσω της εκροής του Sihl. 

Ενόψει των δραματικών συνεπειών μιας πιθανής κατάρρευσης φράγματος, η έρευνα για το περιστατικό της 4ης Ιουνίου 2024 είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των πληγεισών περιοχών της Κεντρικής Ελβετίας και των καντονιών της Ζυρίχης και του St Gallen.

Το WIR έχει ερευνήσει το ίδιο τα αίτια και έχει επίσης αναθέσει μια σεισμική ανάλυση και μια ανάλυση ανατινάξεων, οι οποίες έχουν καταλήξει στα ακόλουθα ανεξάρτητα αποτελέσματα. Η σεισμική ανάλυση αναφέρει πρώτα:


«Μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα σεισμικής κυματομορφής από πολλούς σεισμικούς σταθμούς δεν μπορεί να υποστηρίξει τη θέση ενός φυσικού γεγονότος.

 

Τα πρωτεύοντα κύματα του γεγονότος Ochsenboden αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακά απότομη κατακόρυφη συνιστώσα σε σύγκριση με το επόμενο δευτερεύον κύμα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν φυσικό σεισμό, όπου κυριαρχεί το δευτερεύον κύμα. Έτσι, το σεισμογράφημα Ochsenboden έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά έκρηξης μεγάλων μαζών εκρηκτικών».

Έτσι, η σεισμική ανάλυση καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα:

«Με βάση τις τυποποιημένες εκτιμήσεις, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του σεισμογραφήματος και η σεισμική ισχύς του ML 4.4 που καταγράφηκε από τη Σεισμολογική Υπηρεσία έχουν ως αποτέλεσμα εκρηκτική μάζα τουλάχιστον 2500 τόνων ισοδύναμου TNT.

 

Η σχετική προσπάθεια υλικοτεχνικής υποστήριξης σε μια στενή ορεινή κοιλάδα αποκλείει τη χρήση συμβατικών εκρηκτικών».

Η σεισμική ανάλυση επιβεβαιώνεται από την ανεξάρτητη μαρτυρία ενός τεχνικού ανατινάξεων:


"Οι καλά θεμελιωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις για την ποσοτικοποίηση των εκρηκτικών μαζών καθώς και η ανάλυση του καταγεγραμμένου σεισμογραφήματος (κύματα P έναντι κυμάτων S) επιτρέπουν το συμπέρασμα ότι τα σεισμικά δεδομένα του συμβάντος Ochsenboden είναι συμβατά μόνο με τη χρήση ατομικής βόμβας μικρού διαμετρήματος (μίνι-πυρηνική)".

"Οι τυποποιημένες φυσικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες πυρηνικές δοκιμές δείχνουν εκρηκτική μάζα τουλάχιστον 2.500 τόνων TNT, η οποία αποκλείει οριστικά τη χρήση συμβατικών εκρηκτικών, επειδή ο όγκος των 2.500 τόνων εμπορικά διαθέσιμων εκρηκτικών αντιστοιχεί σε έναν αριθμό 2.000 έως 3.000 παλετών ή 100 φορτίων φορτηγών των 25 τόνων το καθένα".

Περαιτέρω ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανατίναξη πρέπει να έλαβε χώρα σε βάθος 200 έως 300 μέτρων και δεν έχει καμμία επίδραση στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν παράγονται ραδιενεργά απόβλητα στην επιφάνεια. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα αυτής της εκρηκτικής ισχύος είναι αρκετά μικρά για να μεταφερθούν από πυραύλους κρουζ ή πυραύλους αέρος-εδάφους.

Η ένωση WIR ρωτά στην ιστοσελίδα της εάν η επανεκτίμηση είναι πολιτικά ανεπιθύμητη.

«Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή με ποια μορφή θα συνεχιστεί το θέμα από την επίσημη πλευρά. Αυτό είναι επίσης σημαντικό επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 185 παράγραφοι 1 και 2 του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας της Ελβετίας.

Φυσικά, τα ερωτήματα προκύπτουν επίσης, τουλάχιστον για γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία, δεδομένου ότι τέτοιες δοκιμές, εάν ήταν πυρηνικές, είναι σημαντικές και εκτός Ελβετίας όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας.

Εδώ είναι ολόκληρη η δημοσίευση ως pdf για ανάγνωση:

DE_Aufruf_zum_Handeln_Soll_unsere_Helvetia_in_die_NATO_bombardiert

Εικόνα από Oti_foti από το Pixabay



ΠΗΓΗ: Erdbeben auf Schweizer Testgelände des Rüstungskonzerns Rheinmetall (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!