Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ο ι δ ρ υ τ ή ς του Telegram Pavel Durov σ υ ν ε λ ή φ θ η στο Παρίσι επειδή α ρ ν ή θ η κ ε να λογοκρίνει περιεχόμενο





Ο Pavel Durov, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης. 

Το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Le Bourget, όταν ο Durov κατέβηκε από το ιδιωτικό του τζετ συνοδευόμενος από έναν σωματοφύλακα και μια γυναίκα.

Ο Durov, ο οποίος έχει διπλή γαλλορωσική υπηκοότητα και είναι 39 ετών, είχε μόλις φτάσει από το Αζερμπαϊτζάν.


25 Αυγούστου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά




Η σύλληψη έγινε από μέλη της GTA ( Gendarmerie des Transports Aériens: Χωροφυλακή Αεροπορικών Μεταφορών ) βάσει γαλλικού εντάλματος έρευνας. 

Αυτό το ένταλμα έρευνας, που εκδόθηκε από την OFMIN, την Εθνική Διεύθυνση της Γαλλικής Εγκληματολογικής Αστυνομίας, βασίστηκε σε ισχυρισμούς ότι οι επιχειρησιακές στρατηγικές του Telegram - ειδικότερα, η έλλειψη λογοκρισίας και συνεργασίας με τις απαιτήσεις λογοκρισίας των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και χαρακτηριστικά όπως οι αριθμοί τηλεφώνου μιας χρήσης και οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων - υποστηρίζουν έμμεσα παράνομες δραστηριότητες.




Μετά τη σύλληψή του, ο Durov τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση από ερευνητές της ONAF (Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). 

Επρόκειτο να προσαχθεί ενώπιον ανακριτή το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος ενδέχεται να του απαγγείλει αρκετές κατηγορίες την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της συνωμοσίας, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

Ένας ερευνητής δήλωσε στο TF1 / LCI ότι ήταν σίγουρος: «Ο Pavel Durov θα καταλήξει σε προδικαστική κράτηση, αυτό είναι σίγουρο. Στην πλατφόρμα του, έχει επιτρέψει αμέτρητα εγκλήματα και πλημμελήματα για τα οποία δεν κάνει τίποτα για να μετριάσει ή να συνεργαστεί».

Η πρόσφατη σύλληψη του Pavel Durov είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Telegram, μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων γνωστή για τις αυστηρές πολιτικές απορρήτου της. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλατφόρμα δέχεται όλο και περισσότερες επιθέσεις από διάφορες κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές για τον ισχυρισμό ότι οι πολιτικές ελευθερίας του λόγου ενθαρρύνουν παράνομες δραστηριότητες.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και τα χαρακτηριστικά απορρήτου του Telegram, τα οποία οι αρχές λένε ότι εμποδίζουν τις ποινικές έρευνες και επιτρέπουν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Tucker Carlson, ο Durov ανέφερε ότι το FBI προσπάθησε να τον δωροδοκήσει ώστε να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο από μια κερκόπορτα. Ο Durov είχε απορρίψει το αίτημα (σ.σ. η συνέντευξη αυτή είχε αναρτηθεί από το ιστολόγιο της Οδύσσειας αλλά, όπως έχει συμβεί με πληθώρα αναρτήσεων, μας την κατέβασαν. Η σύγχρονη δημοκρατία έχει δυσανεξία σε ειδήσεις που δεν συμπαθεί). 

Ο Durov είχε ιδρύσει τον ανταγωνιστή του Facebook VK πριν από το Telegram. Ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλές με κριτικά μυαλά από τη Δύση. Μπορείτε να το βρείτε εδώ στο VK.

Ο αριθμός των χρηστών του Telegram έχει αυξηθεί απότομα λόγω της υπόσχεσης ασφαλούς επικοινωνίας, ειδικά σε περιοχές με αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πολιτικό κλίμα. 



Το Telegram κερδίζει τεράστιο αριθμό χρηστών από το 2020, επί του παρόντος περίπου 2,5 εκατομμύρια καθημερινά, όπως σημείωσε ο Durov σε συνέντευξή του στον Tucker. Ο λόγος είναι η καλή κρυπτογράφηση και η μη πρόσβαση για μυστικές υπηρεσίες και άλλους κατασκοπευτές.

Επιπλέον, προσφέρει πολλές βολικές λειτουργίες, όπως αυτόματες μεταφράσεις ξένων γλωσσών σε καλύτερη ποιότητα asl Google, περίπου τόσο καλή όσο DeepL. Το TKP έχει επίσης το δικό του κανάλι με καλή επισκεψιμότητα εδώ και χρόνια.

Παρά την πίεση από πολιτικούς, το Telegram υπερασπιζόταν πάντα τις πολιτικές του και ανέφερε το απόρρητο των χρηστών ως κορυφαία προτεραιότητά του.

Η άρνηση της πλατφόρμας να δημιουργήσει κερκόπορτες για κυβερνητική παρακολούθηση ή να μοιραστεί δεδομένα χρηστών έχει οδηγήσει σε νομικές μάχες σε πολλές χώρες.

Επιπλέον, η χρήση αριθμών τηλεφώνου μιας χρήσης και η υποστήριξη συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στο Telegram έχουν επικριθεί, καθώς μπορεί να προσθέσουν ένα πέπλο ανωνυμίας στην εγκληματική δραστηριότητα.

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δημοφιλή στους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, συχνά αναφέρονται από τις αρχές επιβολής του νόμου ως εμπόδια στην καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος.

Η σύλληψη του Durov αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας και θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς:

Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ανεξέλεγκτη επικοινωνία, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου: 

Αυτά τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται αυξανόμενη πίεση στη Γαλλία και την Ε.Ε.. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο Επίτροπος λογοκρισίας της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν κατάγεται από τη Γαλλία. Οι πολιτικοί εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη λογοκρισία και την απαγόρευση των επικριτικών φωνών.

Νομικό προηγούμενο: Αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη αντιμετωπίζουν τη ρύθμιση των κρυπτογραφημένων πλατφορμών επικοινωνίας

Εάν ο Durov διωχθεί για τις ενέργειες των χρηστών στην πλατφόρμα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη συμπεριφορά των χρηστών, θέτοντας σε κίνδυνο την υποχρέωση προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. 

Μια παρόμοια υπόθεση αφορά την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να καταστήσουν τον ιδρυτή του Megaupload, Kim Dotcom, υπεύθυνο για χρήστες που φέρονται να ανεβάζουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην πλατφόρμα του.

Κρατική επιτήρηση και προστασία δεδομένων: Η υπόθεση υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ της κρατικής επιτήρησης και του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιωτική ζωή. 

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το περιστατικό ως δικαιολογία για να απαιτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια και την επιβολή του νόμου. 

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες νομικές και κανονιστικές αλλαγές που θα εκτροχιάσουν εντελώς την προστασία της ιδιωτικής ζωής στους ψηφιακούς χώρους.

Διεθνείς σχέσεις και νομολογία: Η διπλή υπηκοότητα του Durov και ο διεθνής χαρακτήρας της επιχείρησής του απεικονίζουν την πολυπλοκότητα της νομολογίας για την επιβολή του ψηφιακού νόμου. 

Αυτή η σύλληψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με τη διεθνή συνεργασία και τις συγκρούσεις σχετικά με την ψηφιακή κυριαρχία και την επιβολή των εθνικών νόμων κατά των πλατφορμών που λειτουργούν παγκοσμίως.

Επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες: Η σύλληψη θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις εταιρείες και τους προγραμματιστές από την ανάπτυξη ή τη διατήρηση προϊόντων που δίνουν προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα των χρηστών, όταν αυτές οι προτεραιότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομικά ζητήματα. 

Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία στην τεχνολογία ασφαλών επικοινωνιών και να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων που βασίζονται στην αυστηρή εμπιστευτικότητα.

Αντίδραση κοινού και αγοράς: Η αντίδραση του κοινού και των αγορών στη σύλληψη του Durov θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες χειρίζονται την ιδιωτικότητα και την κρυπτογράφηση

Μια έντονη αντίδραση θα μπορούσε να αποτρέψει τις κυβερνήσεις από παρόμοιες ενέργειες, ενώ οι υποτονικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περαιτέρω καταστολή.

Αυτή η υπόθεση είναι μια λυδία λίθος για το μέλλον της ψηφιακής ιδιωτικότητας, της κρυπτογράφησης και του ρόλου των εταιρειών τεχνολογίας στον έλεγχο περιεχομένου και τη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου. 

Οι παγκόσμιες επιπτώσεις του χειρισμού αυτής της υπόθεσης είναι σημαντικές, επηρεάζοντας δυνητικά όχι μόνο τον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και τα δικαιώματα απορρήτου των ατόμων παγκοσμίως.

Είναι προφανές ότι ο αγώνας των πολιτικών κατά της ελευθερίας της έκφρασης κλιμακώνεται. Η Γαλλία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο φασισμό.













ΠΗΓΗ: Telegram Gründer Pavel Durov in Paris verhaftet wegen Weigerung Inhalte zu zensiern (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. ΝΕΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ. Το γαλλικό ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε ενώ το αεροπλάνο ήταν ακόμη στον αέρα.
    Δηλαδή ο Durov ήταν αδύνατο να γνωρίζει ότι τον καταζητούσαν και να αποφύγει να προσγειωθεί στη Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!