Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΕΣ; Μόνο; Ή μήπως γιά ΔΕΣΙΜΟ; Λόγω του «φόβου της κλιματικής αλλαγής»: οι ερευνητές του κλίματος ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ νά κάνουν παιδιά !!!!!!! ( Γρήγορα, έναν ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ! )


Ο «οικολογικός φόβος» της εξαφάνισης της ανθρωπότητας ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη ωθεί τους επιστήμονες του κλίματος να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να μην κάνουν παιδιά, αναφέρει η Daily Sceptic (https://dailysceptic.org/2023/06/11/eco-anxiety-about-climate-doom-leads-climate-researchers-to-quit-and-refuse-to-have-children-so-its-not-all-bad/) αναφερόμενη στο BBC (https://www.bbc.com/news/uk-scotland-65633082).




Για παράδειγμα, η Jennifer Newall, η οποία εργάστηκε στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή μέχρι πριν από δύο χρόνια. Η διδακτορική της διατριβή για το λιώσιμο των πάγων και την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας την είχε οδηγήσει στην Ανταρκτική, τη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ. Όταν διηύθυνε ένα εργαστήριο για παιδιά δημοτικού σχολείου στη Γλασκώβη, άρχισε να αναρωτιέται τι έκανε.

Η Newall λέει ότι αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση. Δεν είχε πλέον κανένα πάθος ή κίνητρο να διερευνήσει περαιτέρω τις επιπτώσεις.

 Έβαλε την καρριέρα της σε αναμονή για να αναλάβει πιο άμεση δράση, αλλά βρήκε την κλίμακα της πρόκλησης συντριπτική.

Σύμφωνα με το BBC, η Newall είναι μία από έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από «οικολογικό άγχος» - μια χρόνια αίσθηση απελπισίας και φόβου για την «περιβαλλοντική καταστροφή». Στην περίπτωση της Newall, αυτό εκδηλώθηκε με τη μορφή κατάθλιψης και άγχους. 

Ένοιωθε εντελώς παράλυτη και συχνά δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεββάτι, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, την οποία περιγράφει ως «οικολογική θλίψη», η 33χρονη αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά επειδή α) ο κόσμος δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει και β) θα ένοιωθε ένοχη αν έφερνε ένα παιδί σε αυτόν τον κόσμο.

Η Newall δεν έχει τελειώσει το διδακτορικό της σχετικά με τα φθίνοντα στρώματα πάγου - αν και ελπίζει να επιστρέψει σε αυτό μια μέρα. Παραδέχεται ότι η κλιματική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Αλλά έχει μάθει να μην αισθάνεται καμμία προσωπική ενοχή για τις περιστάσεις.

Το BBC αναφέρει επίσης τον 22χρονο φοιτητή Kyle Downie, ο οποίος «ήταν ένας ζηλωτής ακτιβιστής για το κλίμα, αλλά έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα από την εκστρατεία λόγω της ψυχικής του υγείας».

Τώρα παίρνει αντικαταθλιπτικά

Η ψυχική του υγεία άρχισε να επιδεινώνεται τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Αν και δεν βλέπει το «οικολογικό άγχος» ως τη μόνη αιτία, πιστεύει ότι ήταν ένας παράγοντας. Εξηγεί:

«Νομίζω ότι αυτό ισχύει πιθανώς για πολλούς ανθρώπους. Επειδή αυτό το αίσθημα απελπισίας είναι πάντα εκεί και οδηγεί σε κατάθλιψη».

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. 

Το 2021, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 10.000 νέων ηλικίας 16 έως 25 ετών που ζούσαν σε δέκα διαφορετικές χώρες. 

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται θλιμμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, ανίσχυροι, αβοήθητοι ή ένοχοι.

Η μελέτη (https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(21)00278-3/fulltext), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, διαπίστωσε ότι ενώ οι απειλές ποικίλλουν μεταξύ των χωρών - από την επισιτιστική ανασφάλεια έως τη ρύπανση έως τις πλημμύρες - υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. 

Η Caroline Hickman, λέκτορας, ψυχοθεραπεύτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bath, εξήγησε:

«Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη: το 56% παγκοσμίως, το 51% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 73% στις Φιλιππίνες».

Πηγή:

The Daily Sceptic: Το «οικολογικό άγχος» για την κλιματική καταστροφή οδηγεί τους ερευνητές του κλίματος να παραιτηθούν και να αρνηθούν να αποκτήσουν παιδιά - 11 Ιουνίου 2023 (https://dailysceptic.org/2023/06/11/eco-anxiety-about-climate-doom-leads-climate-researchers-to-quit-and-refuse-to-have-children-so-its-not-all-bad/)

BBC: Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την ψυχική μου υγεία - 9 Ιουνίου 2023 (https://www.bbc.com/news/uk-scotland-65633082)


 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://transition-news.org/wegen-oko-angst-klimaforscher-kundigen-und-wollen-keine-kinder-bekommen


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!