Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Γιά τίς ΚΥΡΙΕΣ! 'S.O.S.'! Οι χημικές ουσίες στά ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, μπορεί να επηρεάσουν τήν ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, τήν ανάπτυξη του ΕΜΒΡΥΟΥ καί τήν ανάπτυξη των ΒΡΕΦΩΝ !!!!!!!


Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, στοχεύοντας το ενδοκρινικό, νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλώντας ορμονικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπαραγωγικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του σπέρματος και της αποβολής.

Από την Leslie Hart, Ph.D.


Όταν περπατάτε στους διαδρόμους προσωπικής φροντίδας του τοπικού σας καταστήματος, πιθανότατα βλέπετε δεκάδες προϊόντα που υπόσχονται να μαλακώσουν το δέρμα σας, να σας κάνουν να μυρίζετε καλύτερα, να επεκτείνετε τις βλεφαρίδες σας, να μειώσετε τις ρυτίδες, να δαμάσετε τα σγουρά μαλλιά σας ή ακόμα και να αλλάξετε ημιμόνιμα το χρώμα των χειλιών, των μαλλιών ή του δέρματός σας.

Θυμάστε το παλιό ρητό "Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον έτσι είναι";

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι πολλές από αυτές τις υποσχέσεις βασίζονται σε χημικές ουσίες που μπορούν επίσης να είναι επικίνδυνες για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη του εμβρύου και την ανάπτυξη των βρεφών.

Αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία, επειδή αυτά τα προϊόντα διατίθενται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά σε νέες γυναίκες τα χρόνια πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κολλεγιακής ηλικίας χρησιμοποιούν καλλυντικά προϊόντα σε υψηλότερα ποσοστά από άλλες ομάδες.

Επιπλέον, πολλές από αυτές τις νεαρές γυναίκες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία από τη συχνή χρήση δημοφιλών προϊόντων που περιέχουν μολυσματικές ουσίες αναδυόμενης ανησυχίας. Και η εύρεση καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων συχνά σημαίνει να πληρώνετε περισσότερα.

Ως επιδημιολόγος που έχω δώσει τις δικές μου μάχες γονιμότητας, μελετώ την έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα, όπως καλλυντικά, σαμπουάν, λοσιόν και πλαστικά.

Εργάζομαι για να αυξήσω την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των νέων και να ενθαρρύνω τη συνετή χρήση των καλλυντικών προϊόντων.

Ανεξέλεγκτο και δυνητικά επικίνδυνο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο όρος «καλλυντικά» μπορεί να περιλαμβάνει αποσμητικά, αρώματα, λοσιόν, βερνίκια νυχιών, σαμπουάν και άλλα προϊόντα μαλλιών, καθώς και μακιγιάζ ματιών, χειλιών και προσώπου.

Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε γιατί αν αυτά τα προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας πάθησης, όπως η πιτυρίδα ή η εφίδρωση, δεν ρυθμίζονται ομοσπονδιακά με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται τα ναρκωτικά. Αυτό αφήνει στις εταιρείες καλλυντικών να αποφασίσουν πώς να επικοινωνήσουν την ασφάλεια των προϊόντων.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας περιέχουν πολλούς τύπους χημικών ουσιών που προσθέτουν οι κατασκευαστές για συγκεκριμένους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μπορούν να επηρεάσουν ή να διαταράξουν την κανονική λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Για παράδειγμα, συνήθως προσθέτουν φίλτρα UV όπως οξυβενζόνη για την προστασία του δέρματος από βλάβες από τον ήλιο, φθαλικές ενώσεις για την ενίσχυση του αρώματος, parabens και triclosan για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες και υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες, ή PFAS, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν όλες αυτές οι χημικές ουσίες σε όλα τα προϊόντα, οπότε η κατανόηση του τρόπου αποφυγής της έκθεσης μπορεί να είναι περίπλοκη.

Για παράδειγμα, σε μια ανασκόπηση του 2021 μελετών που ανιχνεύουν χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές σε καλλυντικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, οι ΦΘΑΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ήταν παρούσες σε αρώματα, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βερνίκια νυχιών.

Τα PARABENS ανιχνεύθηκαν σε λοσιόν, κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρο, καθαριστικά προσώπου και κραγιόν. Η ΤΡΙΚΛΟΖΑΝΗ ανιχνεύθηκε σε οδοντόκρεμες, σαπούνια και άλλα καθαριστικά. Και τα ΦΙΛΤΡΑ UV υπήρχαν σε αντηλιακά, λοσιόν, οδοντόκρεμες και κραγιόν.

Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να συνυπάρχουν σε προϊόντα, θέτοντας τους καταναλωτές σε κίνδυνο έκθεσης σε πολλές χημικές ουσίες ταυτόχρονα, και μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση, καθώς οι ετικέτες δεν αναφέρουν πάντα χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές μεταξύ των συστατικών.

Γιατί οι χημικές ουσίες στα καλλυντικά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία;

Καθώς εφαρμόζετε καλλυντικά προϊόντα στο δέρμα σας, αναπνέετε τη μυρωδιά τους ή τα χρησιμοποιείτε για να βουρτσίζετε τα δόντια σας, οι χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα σας, στοχεύοντας το ενδοκρινικό, νευρικό και καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Όταν αυτές οι χημικές ουσίες είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, όπως φθαλικές ενώσεις, parabens, triclosan και PFAS, μπορούν να μιμηθούν φυσικά παραγόμενες ορμόνες ή να μπλοκάρουν ορμονικούς υποδοχείς.

Η παρουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη παραγωγή ορμονών, έκκριση ή μεταφορά σε όλο το σώμα.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε αναπαραγωγικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του σπέρματος, της αποβολής και της ενδομητρίωσης. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραχή του θυρεοειδούς και ανώμαλη ανάπτυξη και ανάπτυξη.

Νευρολογικές παθήσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, η γνωστική εξασθένηση και η κατάθλιψη έχουν επίσης συνδεθεί με χημικές ουσίες που προστίθενται στα καλλυντικά προϊόντα.

Το ίδιο και τα καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η στεφανιαία νόσος.

Το επίπεδο κινδύνου είναι συχνά δύσκολο να μετρηθεί και εξαρτάται εν μέρει από την ποσότητα έκθεσης, τον τύπο της χημικής ουσίας και τον τρόπο με τον οποίο η χημική ουσία αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό σύστημα.

Μια μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών στη Γιούτα και την Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η αυξημένη έκθεση σε ένα κοινό φθαλικό εστέρα συσχετίστηκε με διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη και να επηρεάσει την εγκυμοσύνη.

Σε μια μετα-ανάλυση εγκύων γυναικών με επαγγελματική έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι ερευνητές υπολόγισαν αύξηση 25% στις πιθανότητες χαμηλού βάρους γέννησης όταν οι μητέρες εκτέθηκαν σε περισσότερους από έναν τύπους χημικών ουσιών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Οι πολιτείες αρχίζουν να απαγορεύουν αυτές τις χημικές ουσίες

Η μελέτη μας σε γυναίκες κολλεγιακής ηλικίας διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι νεαρές γυναίκες χρησιμοποιούν οκτώ διαφορετικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας κάθε μέρα που μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, αλλά ορισμένες αναφέρουν έως και 17.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ο αριθμός των προϊόντων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι έχει συνδεθεί με υψηλότερη έκθεση σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Επιπλέον, το 80% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν εάν τα καλλυντικά προϊόντα τους περιείχαν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Μελέτες έχουν βρει σημαντικά υψηλότερη έκθεση σε φθαλικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες μεταξύ των εφήβων κοριτσιών που φορούσαν foundation, ρουζ και μάσκαρα από ό, τι μεταξύ εκείνων που δεν φορούσαν.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα έφηβα κορίτσια σταμάτησαν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι συγκεντρώσεις στα ούρα τους μειώθηκαν κατά 45%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρωτοστατήσει στη ρύθμιση της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών στα καλλυντικά προϊόντα, με τις πολιτικές των ΗΠΑ γενικά να υστερούν, αλλά αυτό αλλάζει.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που απαγορεύει τα PFASτον μόλυβδο, τις φθαλικές ενώσειςτη φορμαλδεΰδη και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες από το 2025 και δημιουργεί νέα κίνητρα για τις εταιρείες να παράγουν ασφαλέστερα προϊόντα.

Η Νέα Υόρκη απαγόρευσε τον υδράργυρο, μια νευροτοξίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λευκαντικό του δέρματος, με ισχύ από την 1η Ιουνίου. Η Καλιφόρνιαη Μινεσότα και το Μέην έχουν επίσης ευρείς περιορισμούς στα χημικά πρόσθετα στα καλλυντικά.

Ενώ πολλές εταιρείες καλλυντικών προσφέρουν εναλλακτικά προϊόντα χωρίς χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, τείνουν να κοστίζουν περισσότερο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τα ασφαλέστερα προϊόντα απαγορευτικά από οικονομικής άποψης για τους νέους.

Πιστεύω ότι μια εθνική απαγόρευση της χρήσης επιβλαβών χημικών ουσιών στα καλλυντικά προϊόντα θα ήταν το πιο δίκαιο μέσο για τη μείωση της έκθεσης όλων.

Αρχικά δημοσιεύθηκε από το Conversation.

Leslie Burdett Hart, Ph.D. : Το γενικό ερευνητικό θέμα της Leslie Burdett Hart, Ph.D.  επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική έκθεση σε ανθρωπογενείς χημικές ουσίες και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στις χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και τις δυσμενείς αναπαραγωγικές επιπτώσεις.

Οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυτές των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Children's Health Defense.

 

(Σ.τ.Μ. Λόγω της πυκνότητας των παραπομπών, οι σύνδεσμοι δεν προστέθηκαν στη μετάφραση για να μην γίνουν κουραστικοί στον αναγνώστη. Οι υπογραμμίσεις παραπέμπουν σε αντίστοιχους συνδέσμους. Εάν δεν λειτουργεί επισκεφθείτε τον σύνδεσμο του άρθρου)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://childrenshealthdefense.org/defender/chemicals-cosmetics-fertility-fetal-growth-infant-development/?utm_source=luminate&utm_medium=email&utm_campaign=defender&utm_id=20230607


5 σχόλια:

  1. Διόρθωση: στο: Ανεξέλεγκτο και δυνητικά επικίνδυνο, 2η παρ. "...δεν ρυθμίζονται ομοσπονδιακά με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται τα ΦΑΡΜΑΚΑ."

    Συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ γιά τήν δίορθωση Μαριγώ μας!

      Διαγραφή
    2. Να είστε καλά, κύριε Καποδίστρια! Στην διάθεσή σας.

      Διαγραφή
  2. H Tencent προωθεί νέο τρόπο πληρωμής με την ανάγνωση της ανθρώπινης παλάμης
    https://enromiosini.gr/arthrografia/h-tencent-proothei-neo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσοχή: Ανακαλείται πασίγνωστο καλλυντικό – Δείτε ποιο – Έκτακτη είδηση

    9 Ιουνίου 2023

    https://xristika.gr/prosochi-anakaleitai-pasignosto-kall/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!