Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Προφήτης Ηλίας: Τό ΨΗΛΟΤΕΡΟ Ορθόδοξο Ξωκλήσι του ΚΟΣΜΟΥ, σέ υψόμετρο 2.803 μέτρων! / ΒΙΝΤΕΟΣε υψόμετρο 2.803 μέτρων, στην κορυφή του Ολύμπου, βρίσκεται το υψηλότερο εκκλησάκι της Ορθοδοξίας μας! 

Μιλάμε για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού, που δεν λιώνει ποτέ. 


Με συγκλονιστική θέα, που κόβει την ανάσα.

Είναι όλο πέτρινο, ενώ η ξύλινη οροφή έχει για βάση επίσης πέτρες. 

Αναστηλώθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια καθώς είχε πέσει. 

Ξαναπέσει, πιο σωστά. 

Ο καιρός εκεί πάνω δεν αστειεύεται, ο χειμώνας είναι βαρύς και τα χιόνια πολλά και συχνά σκεπάζουν την κορυφή του βουνού ακόμη και το καλοκαίρι.

Το εσωτερικό είναι λιτό, με λίγες εικόνες αγίων, όπως του Όσιου Διονύσιου του εν Ολύμπω, ο οποίος λέγεται πως έκτισε το ξωκλήσι στα μέσα του 16ου αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. 

Ο Όσιος Διονύσιος λέγεται, ότι κατά καιρούς ασκήτευε εκεί.

Το τάμα και οι πέτρες από τον Ιορδάνη ποταμό

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου αρκετοί πιστοί ανεβαίνουν από το Λιτόχωρο αλλά και από όλη την Πιερία για να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία, αφού είναι σχετικά βατό για κάποιον το να φτάσει ως εκεί. 

Το μονοπάτι είναι μακρύ και η ανάβαση κρατά 40 λεπτά, αλλά δεν είναι κάτι για λίγους και εκλεκτούς – κάθε άλλο.

Το όμορφο ξωκκλήσι έχει και «υψηλούς» προσκηνητές. 

Το περασμένο καλοκαίρι το επισκέφτηκε ένας χριστιανός πρίγκιπας από την Ιορδανία. 

Το είχε τάμα να μεταφέρει εκεί πάνω δύο πέτρες από τον ποταμό Ιορδάνη, το μέρος δηλαδή που βαφτίστηκε ο Ιησούς και είναι ταυτόχρονα το χαμηλότερο σημείο της γης.

Ως σύμβολο ένωσης και αγάπης, για να στείλει το μήνυμα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι μπορούν να αποκτήσουν σχέσεις στέρεες σαν πέτρες. 

Ενώνοντας το χαμηλότερο με το ψηλότερο σημείο έγινε πιο σαφής η σύνδεση, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά και όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας.


https://www.pronews.gr/thriskeia/profitis-ilias-to-psilotero-orthodokso-ksoklisi-tou-kosmou-se-ypsometro-2-803-metron/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο!!

    Στα εξωτερικά πλάνα δείτε αριστερά στο βάθος μια από τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου τον "Θρόνο του Δία" (Στεφάνι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!