Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η παγκοσμιοποίηση είναι το νεκροταφείο της φαντασίας & γιατί η φαντασία σας μπορεί να φωτίσει το δρόμο για ένα λαμπρότερο μέλλον



A Lilybit
26 Απριλίου 2024

Η παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη ψευδαίσθηση, πλασάρει μια χωρική αυταπάτη όπου δισεκατομμύρια τοποθετούνται τακτοποιημένα στις «βέλτιστες» θέσεις τους. Μια μεγάλη αφήγηση, σχολαστικά κατασκευασμένη και πουλημένη με ευαγγελική θέρμη που υποδηλώνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει σε καμμία άλλη μορφή.

Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας όλων αυτών των «-ισμών». 

Ένας ορισμός τίθεται με τέχνη, ένα πλασματικό πεδίο χαρτογραφείται σχολαστικά και οι ανυποψίαστες μάζες οδηγούνται προς τα καθορισμένα σημεία τους.

Η απειλή των κατακλυσμικών συνεπειών είναι μεγάλη για όσους τολμούν να αντισταθούν. 

Ωστόσο, οι απλοί άνθρωποι παραμένουν σε μακάρια άγνοια αυτών των φανταστικών χώρων και της βαθιάς ψυχολογικής επιρροής τους. Έτσι, συμμορφώνονται, όπως τα αρνιά για την σφαγή.

Ένα μουσείο, ένα αποθετήριο χιλίων έργων ζωγραφικής, το καθένα ένα μοναδικό σύμπαν του διαστήματος, μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητα μαθήματα. 

Δεν αναφέρομαι στο φυσικό σημείο σε έναν τοίχο, αλλά στην εσωτερική σφαίρα, τον χώρο όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί και πλάθει στον καμβά.

Ο χώρος της παγκοσμιοποίησης είναι ένα παιχνίδι ελέγχου και διανομής, μια αδίστακτη σκακιέρα αγαθών και υπηρεσιών. 

Είναι μια συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την εξάλειψη συνόρων και εθνών, μεταμφιεσμένη σε έναν ενοποιημένο πλανήτη, πουλώντας έναν κόσμο τύπου «Star Trek» στις ανυποψίαστες μάζες. 

Είναι μια ύπουλη χειραγώγηση μέσω της μετάδοσης ζαχαρένιων μηνυμάτων καθολικότητας όπως «μοιράσου και φρόντισε», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε άτομο «γνωρίζει τη θέση του».

Η παγκοσμιοποίηση είναι απλώς άλλη μια απάτη σε μια μακρά σειρά πλανητικών απατών. 

Κατασκευάζει έναν χώρο και τον διεκδικεί με τόλμη ως το μέλλον όλων. 

Είναι ένας μέτριος πίνακας από μια ομάδα μη αξιόλογων καλλιτεχνών, που δύσκολα αξίζει μια θέση σε μια κοινή γκαλλερί, πόσο μάλλον σε ένα διάσημο μουσείο.

Σε μια κοινωνία που εκτιμά την επίγνωση και την ενδοσκόπηση, τα άτομα θα παρακινούνταν να αναρωτηθούν: «Τι χώρο θέλω να δημιουργήσω και για ποιο σκοπό;». 

Αυτό μετατοπίζει την εστίαση πίσω στο άτομο και το εσωτερικό δυναμικό του, μακριά από σαρωτικές ιδεολογίες με τις στρεβλές αφηγήσεις τους.

Αν ήσασταν καλλιτέχνης, πώς θα έμοιαζε το αριστούργημά σας; 

Αυτή η ερώτηση είναι παρόμοια με την ερώτηση: αν μπορούσατε να διαμορφώσετε το μέλλον σας και όλο τον χώρο που το συνοδεύει, τι θα δημιουργούσατε;

Για να φτάσετε σε μια απάντηση, δεν χρειάζεστε τις συντεταγμένες GPS της παγκοσμιοποίησης. 

Θα χρησίμευαν μόνο ως εμπόδιο, ως απόσπαση της προσοχής από το αληθινό σας μονοπάτι. 


Θα ήταν ψευδαισθήσεις, που καλύπτουν την έμφυτη δύναμή σας.


Ο Ντέηβιντ Ροκφέλλερ, στα απομνημονεύματά του, παραδέχεται με υπερηφάνεια ότι είναι μέρος μιας παράνομης κλίκας που εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Καυχιέται ότι συνωμοτεί με άλλους για να οικοδομήσει μια πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια πολιτική και οικονομική δομή. 

Αν αυτή είναι η κατηγορία, δηλώνει ένοχος και φοράει την ενοχή του ως παράσημο τιμής.

Η οικογένεια Ροκφέλλερ, εκπροσωπούμενη από αυτόν τον άνθρωπο, υπήρξε κυρίαρχη δύναμη στον τραπεζικό τομέα, το πετρέλαιο, τη σύγχρονη ιατρική, τη συγκεκαλυμμένη πολιτική και τις υπερδυνάμεις της παγκοσμιοποίησης (όπως το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) για έναν αιώνα. 

Είναι οι μαριονετίστες, που ενορχηστρώνουν τα γεγονότα του κόσμου από τα παρασκήνια. 

Ωστόσο, η δύναμή τους είναι απατηλή, μια βιτρίνα που καταρρέει υπό εξονυχιστικό έλεγχο.

Μπροστά σε μια τέτοια δύναμη, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει: «Τι μπορώ να κάνω, ως άτομο;» 

Η απάντηση βρίσκεται στην αναγνώριση ότι η δύναμη αυτών των παγκόσμιων μαριονετιστών είναι ένας αντικατοπτρισμός, μια μεγάλη ψευδαίσθηση που βασίζεται στη συμμόρφωση και την πίστη μας. 

Μόλις δούμε μέσα από αυτό, μπορούμε να αρχίσουμε να ανακτούμε τη δική μας δύναμη, τον δικό μας χώρο.

Ο χώρος που δημιουργείτε είναι ο καμβάς σας, το αριστούργημά σας. 

Δεν δεσμεύεται από τους περιορισμούς της παγκοσμιοποίησης ή οποιουδήποτε άλλου «ισμού». 

Είναι μια αντανάκλαση των εσωτερικών σας πόρων, των ονείρων σας, των φιλοδοξιών σας. 

Είναι μια απόδειξη της δύναμής σας, των δυνατοτήτων σας, της ικανότητάς σας να διαμορφώσετε το μέλλον σας.

Έτσι, σας ρωτώ ξανά: "Εσείς, τι χώρο θέλετε να δημιουργήσετε και για ποιο σκοπό;" 

Η απάντηση βρίσκεται μέσα σας, όχι στις μεγάλες αφηγήσεις της παγκοσμιοποίησης ή στις μηχανορραφίες των Ροκφέλλερ. 

Η απάντηση είναι η δύναμή σας, ο χώρος σας, το μέλλον σας.

Ανακτήστε το, διαμορφώστε το, αποκτήστε το.


Η παγκοσμιοποίηση, με τον φαρισαϊκό ισχυρισμό της, θεωρεί ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από την «οικογένεια» άλλων εθνών. 

Σκιαγραφεί ένα έθνος που διεκδικεί την κυριαρχία του ως τρελλό προδότη, που αψηφά την φυσική τάξη των πραγμάτων. 

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά ενώνει τα έθνη δεν είναι ένα κοινό πεπρωμένο ή κοινές αξίες, αλλά ένα δίκτυο προπαγάνδας και συνθηκών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και την ακόρεστη όρεξή τους για υπερκέρδη.

Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα κοσμικό κομμάτι μεσσιανικής διαφημιστικής εκστρατείας, ένας αλτρουισμός τύπου Disney που καλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις. 

Περάστε δέκα λεπτά εξηγώντας τις αρχές της παγκοσμιοποίησης σε οποιονδήποτε πλανόδιο και θα το αναγνωρίσουν ως μια κοινή απάτη, μια απάτη επικών διαστάσεων.

Η προειδοποίηση του Ομπάμα προς τους Βρετανούς, ότι η αποχώρησή τους από την παγκοσμιοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση θα τους έβαζε στο πίσω μέρος της γραμμής στη διαπραγμάτευση μιας ξεχωριστής εμπορικής συνθήκης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν καθαρή φαντασία. Ένα κραυγαλέο ψέμμα, μια τακτική φόβου για να κρατήσει τους Βρετανούς στη γραμμή.

Η Βρετανία, ή οποιοδήποτε έθνος σε αυτό το θέμα, που έχει αγαθά να πουλήσει και η επιθυμία να αγοράσει θα βρει πάντα εμπορικούς εταίρους. 

Μια συμφωνία θα μπορούσε να γραφτεί σε μια χαρτοπετσέτα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, σφραγισμένη με μια χειραψία και μια αμοιβαία κατανόηση του αμοιβαίου οφέλους.

Εμπορικές συμφωνίες όπως η TPP και η TTIP είναι χιλιάδες σελίδες και χρειάζονται χρόνια για να διαπραγματευτούν, όχι επειδή είναι περίπλοκες, αλλά επειδή οι μεγάλοι παίκτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούν νέους, έξυπνους τρόπους για να μοιράσουν τον κόσμο σε μεγαλύτερα κέρδη για τον εαυτό τους.

Η παγκοσμιοποίηση, κρυμμένη πίσω από χιλιάδες ακαδημαϊκές αναλύσεις και θεωρητικά πλαίσια, παίρνει θέσεις εργασίας από ένα έθνος, όπου οι μισθοί είναι λογικοί και οι συνθήκες εργασίας ανεκτές, και τις πετάει σε κολαστήρια όπου οι μισθοί είναι σχεδόν αόρατοι και οι συνθήκες είναι δηλητηριώδεις. 

Είναι τόσο απλό, και κάθε ηλίθιος θα μπορούσε να δει πώς θα υποφέρουν τα έθνη που εξάγουν θέσεις εργασίας ... Αν με τον όρο έθνη εννοούσαμε ανθρώπους, όχι εγκληματικές εταιρείες και εγκληματίες επενδυτές.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης συνεχίζουν να διαδίδουν τα ψέμματά τους, μεταμφιεσμένοι ως σωτήρες του κόσμου, ενώ διαιωνίζουν ένα σύστημα που ωφελεί μόνο λίγους εκλεκτούς. 

Κηρύττουν την ενότητα και τη συνεργασία, ενώ ενορχηστρώνουν έναν παγκόσμιο αγώνα προς τα κάτω, όπου οι μόνοι νικητές είναι αυτοί που κρατούν ήδη τα ηνία της εξουσίας.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάφωρη χειραγώγηση, πρέπει κανείς να ρωτήσει: «Ποιος ωφελείται πραγματικά από την παγκοσμιοποίηση;». 

Η απάντηση, φίλοι μου, δεν είναι οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες, οι ονειροπόλοι, οι οικοδόμοι. 

Είναι οι μεγάλες εταιρείες, οι εγκληματίες επενδυτές, οι μαριονετίστες που κινούν τα νήματα από τα παρασκήνια.

Ωστόσο, η αφήγηση της παγκοσμιοποίησης είναι επικαλυμμένη με ρητορική «μοιράσου και νοιάσου», μια ελαφρώς συγκαλυμμένη προσπάθεια να καλύψει την πραγματική της φύση. 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να είχε καταργήσει τις εμπορικές συνθήκες NAFTA, CAFTA και GATT ένα λεπτό μετά την επικύρωσή τους και να πετάξει τα έγγραφα TPP και TTIP από το παράθυρο τη στιγμή που προτάθηκαν. Και όλα θα ήταν καλά. Στην πραγματικότητα, θα ήταν καλύτερα, πολύ καλύτερα.

Για παράδειγμα, χωρίς τη NAFTA, οι αμερικανοί παραγωγοί δεν θα ήταν σε θέση να πλημμυρίσουν το Μεξικό με φθηνό καλαμπόκι, αναγκάζοντας 1,5 εκατομμύριο Μεξικανούς καλλιεργητές καλαμποκιού σε πτώχευση και οδηγώντας πολλούς από αυτούς να διασχίσουν τα σύνορα και να έρθουν στις ΗΠΑ για να βρουν δουλειά.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Νίξον δεν αμφισβήτησε την πορεία του παγκοσμιοποιημένου «ελεύθερου εμπορίου». 

Όλοι οι πρόεδροι από τότε ήταν συνένοχοι στο σχέδιο Ροκφέλλερ. 

Και η οικονομία των ΗΠΑ, δηλαδή οι θέσεις εργασίας, έχει πληγεί ως αποτέλεσμα. 

Το οικονομικό κραχ του 2008 ήταν μόνο ένας παράγοντας στην πτώση. 

Η υπόσχεση φθηνών εισαγωγών προς πώληση στις ΗΠΑ, η δικαιολογία για το ελεύθερο εμπόριο, δεν λειτουργεί όταν οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν δουλειά και αγοραστική δύναμη.

Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, έχουν πανικοβληθεί από τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα απορρίψει την παγκοσμιοποίηση. 

Θα είχαν πανικοβληθεί από την παρόμοια υπόσχεση του Μπέρνι Σάντερς, αν πίστευαν ποτέ ότι είχε πιθανότητες να γίνει πρόεδρος. 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν τις εντολές πορείας τους από ψηλά, η τράπουλα είναι στοιβαγμένη, τα φύλλα μοιράστηκαν εδώ και πολύ καιρό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκστομίζει αξιολύπητες και κενές γενικότητες σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Οι μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις που «μοιράζονται τα κέρδη με τους εργαζόμενους», η «απομάκρυνση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας», η «χρηματοδότηση ανακαλύψεων στην επιστημονική και ιατρική έρευνα», η «επέκταση των ευκαιριών επαγγελματικής κατάρτισης», η αλήθεια είναι ότι η βασική τους μέθοδος για την τόνωση της οικονομίας ήταν πάντα: βρείτε έναν πόλεμο, οποιονδήποτε πόλεμο και πολεμήστε τον.

Αλλά τι γίνεται με το Άτομο; 

Είναι απλώς μια μικρή δύναμη αντιμέτωπη με έναν κολοσσό; 

Όχι, εκτός κι αν βλέπει τον εαυτό του έτσι. 

Λοιπόν, τι μπορεί να κάνει; 

Πρώτον, πρέπει να βρει μέσα του το πράγμα που αψηφά τις πιθανότητες, αντικαθιστά την «κανονική αντίδραση», παραμερίζει όλες τις συνηθισμένες διατυπώσεις αυτού που είναι. 

Αυτό το πράγμα, αυτή η δύναμη, είναι η φαντασία.

Η φαντασία έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις και στρατηγικές, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πλανητικό επίπεδο, που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ πριν. 

Η φαντασία είναι ο μπαλαντέρ και ανήκει στο Άτομο. 

Το άτομο δεν είναι η ομάδα, είναι μια μοναδική οντότητα, ικανή για εξαιρετικά πράγματα όταν απελευθερώνεται από ασήμαντες ιδέες και περιορισμούς για αυτό που είναι.



CASPER DAVID FRIEDRICH, WANDERER ABOVE THE SEA OF FOG, 1817, 


Αυτό το ταξείδι απελευθέρωσης είναι δικό του, ένα ταξείδι φαντασίας. 

Δεν είναι το ταξείδι κανενός άλλου, είναι μόνο δικό του. 


JENS FERDINAND WILLUMSEN, BJERGBESTIGERSKEN (A MOUNTAIN CLIMBER), 1912, 


Διαθέτει όλα όσα είναι ικανός να κάνει όταν απελευθερώνεται από τους περιορισμούς της κοινωνίας και της πολιτικής υποταγής και απελευθερώνει τη δύναμη της φαντασίας του. 

Οι ασκήσεις και οι τεχνικές πρόσβασης και ανάπτυξης της φαντασίας είναι απαραίτητες, ασκήσεις που επιτρέπουν στο άτομο να αποκαταστήσει τη βασική δημιουργική του θέση στη ζωή, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αυξάνοντας τη δύναμή του.


Έτσι, ας μην ξεγελαστούμε από τις ψεύτικες υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης, την κενή ρητορική του «μοιράσου και νοιάσου». 

Ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του Ατόμου, τη δύναμη της φαντασίας και ας ξεκινήσουμε ένα ταξείδι απελευθέρωσης, ένα ταξείδι που θα μας οδηγήσει σε ένα λαμπρότερο, καλύτερο μέλλον. 

Ένα μέλλον που δεν υπαγορεύεται από τις μηχανορραφίες των Ροκφέλλερ και των ομοίων τους, αλλά από τις απεριόριστες δυνατότητες του Ατόμου και της φαντασίας του.

Η φαντασία είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες ενός ατόμου, επιτρέποντάς του να δει τι θα μπορούσε να υπάρχει αλλά δεν υπάρχει τώρα. 

Είναι η πύλη προς την εφεύρεση, η γνώση ότι μπορεί κανείς να σκεφτεί σκέψεις που δεν τις έχουν σκεφτεί ποτέ πριν. 

Το ταξείδι της ατομικής απελευθέρωσης δεν αφορά απλώς την ανακάλυψη αυτού που υπάρχει ήδη στο μυαλό κάποιου, αλλά την αξιοποίηση της δύναμης της φαντασίας για να διαμορφώσει τον κόσμο όπως θα μπορούσε να είναι.

Ο κόσμος όπως είναι, τα πράγματα όπως είναι, η παγκοσμιοποίηση όπως είναι, ο κολεκτιβισμός, η ομάδα, όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια αίσθηση εξαντλημένης φαντασίας. 

Αλλά η φαντασία δεν μειώνεται ποτέ, απλά περιμένει να αξιοποιήσετε τις απεριόριστες δυνατότητές της. 

Όταν αναπτύσσετε τη φαντασία σας, οι κρυμμένες ενέργειες ξεκλειδώνονται και εμφανίζεται μια δύναμη που ήταν περιζήτητη και δεν βρέθηκε ποτέ σε άλλες προσπάθειες.

Η φαντασία είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε σύμπαν, δεν χρειάζεται καμμία κύρωση από τον κόσμο, δεν είναι κάποια μυστική μορφή φυσικής, δεν είναι θρησκεία, δεν είναι κοσμολογία, δεν είναι μια εικόνα για κάτι. 

Είναι αυτό που εσείς εφευρίσκετε. 

Η Κολεκτίβα δεν έχει φαντασία, λαθροθηρεί άτομα με φαντασία, είναι ένα νεκροταφείο όπου η φαντασία έχει υποβαθμιστεί και καταδικαστεί στην λήθη.

Η φαντασία ανεβαίνει στα ύψη, είναι το άτομο στην άκρη της δικής του εξερεύνησης. 

Ήταν η πηγή για την οικοδόμηση του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά στη συνέχεια ο πολιτισμός αφιερώθηκε στον εαυτό του ως ομάδα, καταπνίγοντας τη δημιουργική δύναμη του ατόμου. 

Αλλά το άτομο δεν φεύγει ποτέ, ούτε και η φαντασία του. 

Η φαντασία μπορεί να φωτίσει ένα δωμάτιο, ένα σπίτι, μια πόλη, ένα έθνος, έναν πλανήτη, έναν γαλαξία, ένα σύμπαν!


Λοιπόν, τι θα κάνει το άτομο για να αντισταθεί στην παγκοσμιοποίηση; 

Η πρόκληση δεν πρόκειται να επιλυθεί με την υιοθέτηση απλών παραδοσιακών προσεγγίσεων, δεν πρόκειται να λυθεί με τη σκέψη σύμφωνα με τις παραδοσιακές γραμμές.

Οι άνθρωποι τείνουν να ζητούν απαντήσεις, αλλά τι γίνεται αν οι συνηθισμένες απαντήσεις δεν λειτουργούν; 

Τι γίνεται αν πρέπει να συμβεί κάτι άλλο; 

Τι γίνεται αν πολλά άτομα θα πρέπει να ξυπνήσουν στο εύρος, και τη δύναμη της φαντασίας τους και να βρουν νέες απαντήσεις; 

Κι αν συμβαίνει αυτό; 

Κι αν αυτή είναι η έξοδος από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;


Είναι η έξοδος και ξεκινά με την αξιοποίηση της δύναμης της φαντασίας.


ΠΗΓΗ: Globalism is the Graveyard of Imagination - A Lily Bit


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

3 σχόλια:

  1. Ξεχώρισα αυτά:
    "Ο χώρος της παγκοσμιοποίησης είναι ένα παιχνίδι ελέγχου και διανομής, μια αδίστακτη σκακιέρα αγαθών και υπηρεσιών.

    Είναι μια συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την εξάλειψη συνόρων και εθνών, μεταμφιεσμένη σε έναν ενοποιημένο πλανήτη, πουλώντας έναν κόσμο τύπου «Star Trek» στις ανυποψίαστες μάζες.

    Είναι μια ύπουλη χειραγώγηση μέσω της μετάδοσης ζαχαρένιων μηνυμάτων καθολικότητας όπως «μοιράσου και φρόντισε», διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε άτομο «γνωρίζει τη θέση του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ:
    "Είναι οι μεγάλες εταιρείες, οι εγκληματίες επενδυτές, οι μαριονετίστες που κινούν τα νήματα από τα παρασκήνια."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιθανότατα τό πλέον ουσιαστικό πιστεύω, είναι αυτό:
    "Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν τις εντολές πορείας τους από ψηλά, η τράπουλα είναι στοιβαγμένη, τα φύλλα μοιράστηκαν εδώ και πολύ καιρό."
    Σίγουρα η πλέον περιεκτική φράση όλης της αναρτήσεως, δίχως υπερβολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!