Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΤΑΙΡΙΑΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ - Οι Ταλιμπάν λαμβάνουν την πρώτη πρόσκληση να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή με τα Ηνωμένα Έθνη



Μέλη της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης των Ταλιμπάν που ελέγχει το Αφγανιστάν συμμετείχαν σε μια σειρά συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν την υποτιθέμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα η ομάδα που διοργανώνει τις συνομιλίες.

Η Νορβηγική Επιτροπή Αφγανιστάν (NAC), μια οργάνωση που έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό τη διεθνή κοινότητα να άρει τις κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν για να επιτρέψει επενδύσεις για «κλιματική κρίση», φιλοξένησε τις συναντήσεις, οι οποίες φέρεται να διήρκεσαν τρεις ημέρες και έδωσαν στους τρομοκράτες Ταλιμπάν πρόσβαση σε «ένα ευρύ φάσμα ομολόγων τους στη Δύση». Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.

Οι συνομιλίες, οι οποίες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν τόσο «πρόσωπο με πρόσωπο όσο και διαδικτυακά», ήταν οι πρώτες του είδους τους στις οποίες προσφέρθηκε στους τρομοκράτες Ταλιμπάν μια πλατφόρμα για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή με τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ταλιμπάν, μια φονταμενταλιστική ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα με στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα και παρόμοιες βίαιες οντότητες, είναι η αδιαμφισβήτητη κυβέρνηση του Αφγανιστάν από τις 15 Αυγούστου 2021, όταν οι ηγέτες των Ταλιμπάν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ, και ο τότε πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα, παραδίδοντας την κυβέρνηση. 

Η πτώση της Καμπούλ σηματοδότησε το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε με την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001, λίγο μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, αφήνοντας το Αφγανιστάν με κάποια μορφή νόμιμης κυβέρνησης, ο αριστερός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε να αθετήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα έως την 1η Μαΐου 2021, παρατείνοντας τον πόλεμο και ωθώντας τους Ταλιμπάν να θεσπίσουν μια ταχεία εκστρατεία για την κατάληψη της χώρας.

Η πολιτική του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, αλλά και την εγκατάλειψη της προηγμένης αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στη χώρα, πέφτοντας τελικά στα χέρια των τρομοκρατών Ταλιμπάν. 

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν παρέλαση λίγο μετά την κατάληψη της χώρας για να επιδείξουν τα όπλα που είχε αφήσει ο Μπάιντεν στην ομάδα.



Μαχητές Ταλιμπάν περιπολούν κατά μήκος ενός δρόμου στην Καμπούλ στις 17 Αυγούστου 2021, καθώς οι Ταλιμπάν κινήθηκαν για να επανεκκινήσουν γρήγορα την αφγανική πρωτεύουσα μετά την εκπληκτική κατάληψη της Καμπούλ και είπαν στο κυβερνητικό προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία του (WAKIL KOHSAR/AFP via Getty Images).

Παρά το γεγονός ότι κανένα άλλο άτομο ή οντότητα δεν αμφισβητεί τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι είναι η επίσημη κυβέρνηση της χώρας - επισήμως, το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» - τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν και δεν τους έχουν παραχωρήσει την έδρα στη Γενική Συνέλευση ή σε άλλους χώρους που προορίζονται για την αφγανική κυβέρνηση. 

Μόνο ένας μικρός αριθμός κυρίως αδίστακτων εθνών - συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Ρωσσίας και της Κίνας - έχουν αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως την «προσωρινή» κυβέρνηση του Αφγανιστάν. 

Η Κίνα δέχθηκε επίσημα έναν πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο Πεκίνο τον Δεκέμβριο, την πρώτη χώρα που το έκανε.

Δεδομένου ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν έχουν άμεση πρόσβαση στους χώρους των Ηνωμένων Εθνών, πλατφόρμες όπως αυτή που προσφέρει η Νορβηγική Επιτροπή Αφγανιστάν είναι μερικές από τις λίγες που τους προσφέρονται. 

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο διευθυντής της οργάνωσης, Terje Watterdal, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας ήταν οι πρώτες στις οποίες οι τζιχαντιστές Ταλιμπάν «συμμετείχαν σε μια παράλληλη συνεδρίαση, πρόσωπο με πρόσωπο και διαδικτυακά, με ένα ευρύ φάσμα ομολόγων τους στη Δύση, μετά την αλλαγή κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2021».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι στις συνομιλίες συμμετείχαν «πανεπιστήμια, διπλωμάτες, υπηρεσίες του ΟΗΕ, δωρητές και μέλη της αφγανικής κοινωνίας», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια «βάση» που εκπροσωπούν την «αφγανική κοινωνία» επέτρεψαν στους Ταλιμπάν να συμμετάσχουν. 

Ο Watterdal φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες είχαν γενναιόδωρα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις συναντήσεις «για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επίσης την προοπτική των γυναικών όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή».

Οι Ταλιμπάν είναι βίαια καταπιεστικοί εναντίον όλων των γυναικών και των κοριτσιών, απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά να βγουν από τα σπίτια τους το 2021, απαγορεύοντάς τους να εργάζονται έξω και διαγράφοντάς τις εντελώς από την κοινωνία. 

Τον Απρίλιο του 2023, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που σημαίνει ότι όσες γυναίκες το κάνουν δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Αφγανιστάν χωρίς να αντιμετωπίσουν ποινικές συνέπειες.



Ένας μαχητής των Ταλιμπάν στέκεται φρουρός καθώς μια γυναίκα περνά μπροστά από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022. Οι πρόσφατες αποφάσεις των Ταλιμπάν για τις γυναίκες του Αφγανιστάν περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την εργασία για ΜΚΟ, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες σε μεγάλες πόλεις (AP Photo/Ebrahim Noroozi).

Ο Watterdal, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής για το Αφγανιστάν, επέμεινε ότι, παρά τη μακρά ιστορία των Ταλιμπάν στις φρικαλεότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη βία κατά των αμάχων, ήταν απαραίτητο για τον κόσμο να «αποπολιτικοποιήσει» την κλιματική αλλαγή.

Η Νορβηγική Επιτροπή για το Αφγανιστάν ενώθηκε επίσης με την ηγεσία της «Εθνικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος» των Ταλιμπάν την Τετάρτη για να καταδικάσει διεθνείς ομάδες για την αναστολή 32 έργων για την κλιματική αλλαγή στο Αφγανιστάν.

«Όταν μιλάμε για συλλογική δράση, τα αφγανικά υπουργεία, τα πανεπιστήμια, η βιομηχανία και ο αφγανικός λαός πρέπει να δράσουν. Αλλά εμείς στη διεθνή κοινότητα πρέπει να υποστηρίξουμε το Αφγανιστάν στις προσπάθειές του», δήλωσε εκπρόσωπος της νορβηγικής ομάδας. Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Tolo News, το οποίο ανέφερε την καταδίκη, δεν διευκρίνισε εάν οι Ταλιμπάν επέτρεψαν σε γυναίκες, είτε Αφγανές είτε διεθνείς εργαζόμενες, να συμμετάσχουν στα έργα για το κλίμα που ανεστάλησαν.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η υποτιθέμενη «κλιματική κρίση» αποτελεί προτεραιότητα για την τυραννία της σαρία. Λιγώτερο από ένα μήνα μετά την κατάληψη της εξουσίας από την Καμπούλ, ο Abdul Qahar Balkhi, μέλος της Πολιτιστικής (😵😏;;;!!!!) Επιτροπής των Ταλιμπάν, δήλωσε στο Newsweek ότι οι τρομοκράτες Ταλιμπάν επιδιώκουν διεθνή συνεργασία για το κλίμα.



«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει μια μοναδική ευκαιρία προσέγγισης και συνάντησης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα», δήλωσε ο Balkhi, «και αυτές οι προκλήσεις που κυμαίνονται από την παγκόσμια ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή χρειάζονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων».


Ο Suhail Shaheen - εκπρόσωπος των Ταλιμπάν εκείνη την εποχή που έκτοτε έγινε ο ανεπίσημος πρεσβευτής των Ταλιμπάν στα Ηνωμένα Έθνη - ζήτησε ομοίως μαζικές διεθνείς επενδύσεις σε υποτιθέμενα περιβαλλοντικά έργα που είχε εγκρίνει ο ΟΗΕ πριν από την πτώση της Καμπούλ τον Νοέμβριο του 2021, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα του Αφγανιστάν ήταν «εύθραυστο»:





Η Kabul Times, μια εφημερίδα που προωθείται ενεργά από την ηγεσία των Ταλιμπάν στο διαδίκτυο, δημοσίευσε ένα άρθρο την Τετάρτη προειδοποιώντας για «κλιματική καταστροφή» και επικαλούμενη τον ΟΗΕ.

«Μία από τις σοβαρές κρίσεις ασφαλείας που συνήθως παραβλέπεται σε τέτοιες συζητήσεις είναι η κρίση νερού και περιβάλλοντος, η οποία έχει γίνει πιο περίπλοκη τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής», ισχυρίστηκε το άρθρο. «Παρά το γεγονός ότι συμβάλλει ελάχιστα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, το Αφγανιστάν είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή».

Η εφημερίδα παρουσίασε επίσης σχόλια από έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τον «υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας Qari Din Mohammad Hanif», ο οποίος απαίτησε σε παρατηρήσεις για την Ημέρα της Γης οι Αφγανοί «να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές και εθνικές ευθύνες τους σχετικά με την προστασία της γης και του περιβάλλοντος».

Ενώ οι Ταλιμπάν έχουν ελάχιστη επίσημη αλληλεπίδραση με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν διατηρήσει επικοινωνία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Μεταξύ των πρώτων διεθνών αξιωματούχων που συναντήθηκαν με ηγέτες των Ταλιμπάν το 2021 ήταν ο David Beasley, τότε επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), ο οποίος συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν στο Κατάρ τον Αύγουστο του ίδιου έτους. 

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο του 2021 ότι πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών δραστηριοποιούνταν στο Αφγανιστάν «με την υποστήριξη των Ταλιμπάν».




-

Ηγέτης της αφγανικής αντίστασης: Οι Ταλιμπάν και το ISIS έχουν την ίδια ιδεολογία, εξτρεμισμό και βαρβαρότητα

Ακολουθήστε τη Frances Martel στο Facebook και στο Twitter.




ΠΗΓΗ: 
Taliban Gets First-Ever Invite to Talk Climate Change with United Nations (breitbart.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Όταν ακούω Ταλιμπάν και κλιματικές ευαισθησίες ριγώ από συγκίνηση. Τόσο ταυτόσημες έννοιες....

    Βρε ουστ με το δούλεμα ...

    Πάντως οι ατάκες με τον Χάρρυ Κλυνν αχτύπητες και πολύ ταιριαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!