Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Έσση ζητεί πλήρη παρακολούθηση του Διαδικτύου

 



Η κυβέρνηση της Έσσης έχει συντάξει νόμο που θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη αποθήκευση δεδομένων των χρήστων (καὶ ὄχι χρηστῶν!) του Διαδικτύου.

26 Απριλίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 1,9 λεπτά


Εκτεταμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κρατιδίου της Έσσης. 

Ο συνασπισμός CDU-SPD παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει πλήρη μαζική παρακολούθηση στο Διαδίκτυο

Σήμερα, Παρασκευή, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σχέδιο νόμου για την εισαγωγή ελάχιστης αποθήκευσης διευθύνσεων IP για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος» θα συζητηθεί στο Bundesrat.

Παράνομη και καταχρηστική

Ο ευρωβουλευτής Patrick Breyer του Κόμματος Πειρατών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Βλέπει ένα πρόσχημα, δηλαδή την «προστασία των παιδιών», για την επιβολή μαζικής παρακολούθησης στο Διαδίκτυο:


«Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τη συζήτηση για την προστασία των παιδιών. 

Η πραγματική προστασία των παιδιών έχει παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες – αντί να παρέχει πραγματικές λύσεις, το πρόβλημα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μαζική παρακολούθηση του Διαδικτύου, η οποία θα έθετε όλους τους πολίτες υπό γενική καχυποψία. 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αγνοεί όχι μόνο τα επειγόντως αναγκαία μέτρα για την πραγματική προστασία των παιδιών, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μετρήσιμο όφελος από μια τέτοια μαζική παρακολούθηση. 

Αντί να επεξεργάζονται πραγματικές λύσεις, ο πρωθυπουργός Boris Rhein (CDU) και ο υπουργός Δικαιοσύνης Christian Heinz (CDU) προφανώς θέλουν να γυρίσουν πίσω το ρολόϊ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Έσση ακολουθεί αυστηρότερη προσέγγιση από την Ampelkoalition, η οποία εισήγαγε πρόσφατα τη λεγόμενη «διαδικασία ταχείας κατάψυξης», η οποία πραγματοποιεί αποθήκευση IP κατά περίπτωση. 

Χάρη στην πρωτοβουλία της Έσσης, η πρόταση του φωτεινού σηματοδότη θα μπορούσε τώρα επίσης να σταματήσει. 

Ο Breyer επισημαίνει επίσης ότι μόλις το 2023 η διατήρηση δεδομένων κηρύχθηκε παράνομη από το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο. 

Η απόφαση αναφερόταν επίσης στη διατήρηση δεδομένων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η διατήρηση δεδομένων IP θα ισοδυναμούσε με έναν κόσμο στον οποίο κάθε πολίτης θα έπρεπε να είναι δημόσιος με ένα δελτίο ταυτότητας γύρω από το λαιμό του. Breyer:

«Κανείς δεν θα ανεχόταν μια τέτοια συνολική καταγραφή της καθημερινής ζωής. 

Η διατήρηση δεδομένων IP θα έθετε κάθε χρήστη του Διαδικτύου υπό γενική καχυποψία και θα καθιστούσε κατανοητή τη χρήση του Διαδικτύου ολόκληρου του πληθυσμού, η οποία αντικατοπτρίζει τις πιο οικείες προτιμήσεις και αδυναμίες μας. 

Μια τέτοια συνολική κάλυψη θα έθετε σε κίνδυνο την πρόληψη του εγκλήματος μέσω ανώνυμης συμβουλευτικής και ποιμαντικής φροντίδας, την υποστήριξη των θυμάτων μέσω ανώνυμων φόρουμ αυτοβοήθειας, καθώς και τον ελεύθερο Τύπο, ο οποίος βασίζεται σε ανώνυμους πληροφοριοδότες.


Εικόνα "Internet Surveillance" από τον Mike Licht, NotionsCapital.com έχει άδεια CC BY 2.0.

ΠΗΓΗ: Hessen fordert vollständige Internet-Überwachung (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!