Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η Ρωσσία θα κατασχέσει 440 εκατομμύρια δολλάρια από την JPMorgan



Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων; Κι άλλοι μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι...😉

Λίγες μέρες αφότου η Ουάσιγκτον ψήφισε να εγκρίνει τον νόμο REPO - ανοίγοντας το δρόμο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να κατασχέσει δισεκατομμύρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες - φαίνεται ότι η Μόσχα έχει ένα δικό της σχέδιο (ας το ονομάσουμε νόμο REVERSE REPO), καθώς ένα ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 440 εκατομμυρίων δολλαρίων από την JPMorgan.

Η εντολή κατάσχεσης ακολουθεί την έναρξη νομικής δράσης εναντίον της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ που διαχειρίζεται το Κρεμλίνο VTB για να ανακτήσει χρήματα που έχουν κολλήσει υπό το καθεστώς κυρώσεων της Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρουν οι FT, η εντολή, που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό δικαστικό μητρώο την Τετάρτη, στοχεύει κεφάλαια στους λογαριασμούς της JPMorgan και μετοχές στις ρωσικές θυγατρικές της, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το διαιτητικό δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη.

Τα περιουσιακά στοιχεία είχαν παγώσει από τις αρχές στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων και υπογραμμίζει ορισμένες από τις επιπτώσεις που αισθάνονται οι δυτικές εταιρείες από τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, οι FT σημειώνουν ότι η διαμάχη επικεντρώνεται σε κεφάλαια ύψους 439 εκατ. δολλαρίων που διατηρούσε η VTB σε λογαριασμό της JPMorgan στις ΗΠΑ.

Όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα που διοικείται από το Κρεμλίνο, η JPMorgan έπρεπε να μεταφέρει τα κεφάλαια σε ξεχωριστό λογαριασμό μεσεγγύησης. Σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, ούτε η VTB ούτε η JPMorgan μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια.

Σε απάντηση, η VTB κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αγωγή εναντίον του ομίλου με έδρα τη Νέα Υόρκη για να πείσει τις ρωσικές αρχές να παγώσουν το αντίστοιχο ποσό στη Ρωσσία, προειδοποιώντας ότι η JPMorgan επιδιώκει να εγκαταλείψει τη Ρωσσία και θα αρνηθεί να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση.

Την επόμενη μέρα, η JPMorgan κατέθεσε τη δική της αγωγή εναντίον της ρωσικής τράπεζας σε δικαστήριο των ΗΠΑ για να αποτρέψει την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τρόπο να ανακτήσει τα λανθάνοντα αμερικανικά κεφάλαια της VTB για να αντισταθμίσει τις δικές της πιθανές απώλειες από τη ρωσική αγωγή.

Η χθεσινή απόφαση τάχθηκε υπέρ της VTB, διατάσσοντας την κατάσχεση κεφαλαίων στους ρωσικούς λογαριασμούς της JPMorgan και της «κινητής και ακίνητης περιουσίας», συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της σε ρωσική θυγατρική.

Η JPMorgan δήλωσε ότι αντιμετώπισε «βέβαιη και ανεπανόρθωτη βλάβη» από τις προσπάθειες της VTB, εκτεθειμένη σε απώλεια σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολλαρίων, απλώς και μόνο επειδή συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η εντολή ήταν το τελευταίο παράδειγμα των αμερικανικών τραπεζών που παγιδεύτηκαν μεταξύ των απαιτήσεων των δυτικών καθεστώτων κυρώσεων και των συμφερόντων στο εξωτερικό. 

Το περασμένο καλοκαίρι, ένα ρωσικό δικαστήριο πάγωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 36 εκατομμυρίων δολλαρίων που ανήκαν στην Goldman μετά από αγωγή της κρατικής τράπεζας Otkritie. Λίγους μήνες αργότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η επενδυτική τράπεζα της Wall Street έπρεπε να πληρώσει τα κεφάλαια στην Otkritie.

Το "μία σου, και μία μου" συνεχίζεται.



ΠΗΓΗ: Russia To Seize $440 Million From JPMorgan | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!