Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η τελευταία διακοπή ρεύματος στήν πολύπαθη Φουκουσίμα ( ΙΑΠΩΝΙΑ ), προκαλεί διεθνή ΑΝΗΣΥΧΙΑ.....

 


Η απόρριψη μολυσμένων ουσιών από πυρηνικά λύματα στη θάλασσα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την υγεία όλης της ανθρωπότητας.

Η τελευταία διακοπή ρεύματος στη Φουκουσίμα υπογραμμίζει και πάλι την κακή διαχείριση του φορέα εκμετάλλευσης του εργοστασίου και την ανεύθυνη αδιαφορία τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών ανησυχιών από την ιαπωνική κυβέρνηση, δήλωσαν ειδικοί την Πέμπτη. 



Κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί ξανά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και από κοινού να προτρέψουν την Ιαπωνία να σταματήσει αμέσως την εγωιστική της απόρριψη μολυσμένων από πυρηνικά ύδατα που θα προκαλέσει βαθιές καταστροφές για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Tokyo Electric Power Company (TEPCO), μερική διακοπή ρεύματος σημειώθηκε γύρω στις 10:43 το πρωί της Τετάρτης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η οποία προκλήθηκε όταν ένα καλώδιο τροφοδοσίας στο εργοστάσιο Daiichi υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής. Ένας εργάτης της ανασκαφής υπέστη εγκαύματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόρριψη μολυσμένων από πυρηνικά λύματα της Ιαπωνίας στον ωκεανό από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σταμάτησε επίσης λόγω της διακοπής ρεύματος και επαναλήφθηκε στις 5:15 το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το Kyodo News.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη ότι η απόρριψη μολυσμένων ουσιών από πυρηνικά λύματα στη θάλασσα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την υγεία όλης της ανθρωπότητας, της παγκόσμιας θάλασσας. του περιβάλλοντος και τους διεθνούς δημοσίου συμφέροντος.

«Προτρέπουμε την ιαπωνική πλευρά να δώσει μεγάλη σημασία στις εγχώριες και διεθνείς ανησυχίες, να συνεργαστεί για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμη διεθνή συμφωνία παρακολούθησης με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών και άλλων σχετικών ενδιαφερομένων, ώστε να αποτραπούν αποτελεσματικά οι μη αναστρέψιμες συνέπειες της απόρριψης των απορριμμάτων», είπε ο Wang.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι η σειρά ατυχημάτων στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα καταδεικνύει την υποτυπώδη διαχείριση της TEPCO, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διασφάλιση της λειτουργικής ασφάλειας του έργου. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την αναγκαιότητα της διεθνούς κοινότητας να ασκεί εποπτεία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις επακόλουθες επιπτώσεις του ατυχήματος και για άλλη μια φορά απαιτούμε από την ιαπωνική πλευρά να χειριστεί τα μολυσμένα από πυρηνικά λύματα με υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απάντησε σε ερώτηση που εστάλη από τους Global Times την Πέμπτη ότι έχει μόνιμη παρούσα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi και ενημερώθηκε αμέσως για μια προσωρινή και μερική διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε την Τετάρτη. «Η ισχύς αποκαταστάθηκε πλήρως μετά από λίγες ώρες και το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στην πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε η ΔΟΑΕ.

Ο Lü Chao, ερευνητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών Liaoning, δήλωσε την Πέμπτη ότι η διακοπή ρεύματος που προκαλεί προσωρινή αναστολή της απόρριψης μολυσμένων από πυρηνικά λύματα θα πρέπει να θεωρείται ως ένα σχετικά μεγάλο ατύχημα και η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι υπεύθυνη και να είναι ειλικρινής με το κοινό.

«Ωστόσο, οι συνθήκες παραμένουν ασαφείς ακόμα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Lü.

Ο Chen Hong, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασίας-Ειρηνικού στο East China Normal University, δήλωσε την Πέμπτη ότι αυτό το ατύχημα χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των προβλημάτων με τον εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό, καθώς και των σημαντικών ελλείψεων στον πρακτικές διαχείρισης της TEPCO.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, εκπρόσωποι ιαπωνικών οργανώσεων πολιτών υπέβαλαν πάνω από 184.712 υπογραφές από ντόπιους πολίτες στην ιαπωνική κυβέρνηση, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την TEPCO να σταματήσουν αμέσως την απόρριψη πυρηνικών λυμάτων από τον σχεδόν κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημείωσαν ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την καταδίκη του ιαπωνικού λαού, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν στη Φουκουσίμα, ενάντια στο εγωιστικό ντάμπινγκ της Ιαπωνίας, αυτές οι φωνές έχουν τεθεί υπό «σίγαση» από την ιαπωνική κυβέρνηση.

«Η Ιαπωνία συνεργάζεται ακόμη και με μερικούς διεθνείς οργανισμούς για να καλύψει το ζήτημα της απόρριψης λυμάτων μολυσμένων από πυρηνικά, κάτι που δείχνει πλήρης ανευθυνότητα απέναντι στο παγκόσμιο περιβάλλον», είπε ο Lü.

Η TEPCO άρχισε να απορρίπτει την πέμπτη παρτίδα μολυσμένου από πυρηνικά, νερού της Φουκουσίμα, στον ωκεανό στις 19 Απριλίου και η απόρριψη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου και να φτάσει σχεδόν τους 7.800 τόνους. Σχεδιάζει να απελευθερώσει συνολικά 54.600 μετρικούς τόνους σε επτά παρτίδες, ανέφεραν οι Japan Times.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Lin Jian, δήλωσε στις 19 Απριλίου ότι από τη μονομερής έναρξη της πρακτικής ντάμπινγκ, η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη επιλύσει τις ανησυχίες των ενδιαφερομένων χωρών σχετικά με την ασφάλεια της απόρριψης λυμάτων μολυσμένων από πυρηνικά, τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία του συστήματος καθαρισμού και την αποτελεσματικότητα του ρύθμιση παρακολούθησης. “Ακόμα κι έτσι, η Ιαπωνία προχώρησε στον πέμπτο γύρο απόρριψης, διαδίδοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο μόλυνσης παγκοσμίως. Αυτό είναι μάλλον ανεύθυνο και η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά”, είπε ο Λιν.

“Ο ΔΟΑΕ, σε συνεργασία με άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και περιφερειακά έθνη, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος διενεργώντας ολοκληρωμένες αξιολογήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ιαπωνία να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο και να σταματήσει η απόρριψη αμέσως καθώς προκαλεί σημαντική βλάβη τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον», είπε ο Τσεν.

Ο Lü κάλεσε επίσης τις χώρες της περιοχής να διατηρήσουν τα απαραίτητα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών περιορισμών στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία.

https://primenews.press/i-teleftaia-diakopi-revmatos-sti-foukousima-prokalei-diethni-anisychia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!