Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

WEF: Το 98% των κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμες για «κοινωνία χωρίς μετρητά»



Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρει σε μια νέα έκθεση ότι το 98% όλων των κεντρικών τραπεζών είναι τώρα έτοιμες να προωθήσουν την ατζέντα του παγκόσμιου οργανισμού μεγάλου και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου για μια «κοινωνία χωρίς μετρητά». Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο έχουν προετοιμαστεί για την κατάργηση του φυσικού χρήματος και είναι πλέον έτοιμες να στραφούν σε «ψηφιακά μετρητά».


26 Απριλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 4,9 λεπτά

Αυτό το σχέδιο αποκαλύφθηκε σε μια νέα λευκή βίβλο από το WEF, η οποία εξηγεί ότι τα έθνη σε όλο τον κόσμο σύντομα θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) αντί για παραδοσιακά χρήματα. 

Στην έκθεση, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών με ψηφιακό νόμισμα χονδρικής κεντρικής τράπεζας», το WEF ισχυρίζεται ότι ένα CBCD θα αντικαταστήσει όλες τις άλλες μορφές χρήματος και θα χρησιμεύσει ως ένα παγκόσμιο ενοποιημένο σύστημα ψηφιακών νομισμάτων.


Οι συγγραφείς της μελέτης είναι ο Drew Propson, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο WEF, και ο David Treat. Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος, Innovation Incubation Group Lead της Accenture.


"Το CeBM [Central Bank Money] είναι ιδανικό για συστημικά σημαντικές συναλλαγές παρά την εμφάνιση εναλλακτικών μέσων πληρωμής", ανέφερε η έκθεση του WEF. "Το ψηφιακό νόμισμα χονδρικής κεντρικής τράπεζας (wCBDC) είναι μια μορφή CeBM που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέα οικονομικά μοντέλα και σημεία ολοκλήρωσης που δεν είναι δυνατά σήμερα".

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στον υποτιθέμενο στόχο της απλούστευσης των διασυνοριακών συναλλαγών.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) εργάζεται για την απλούστευση τα τελευταία χρόνια.



Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την περίεργη έννοια των διαφοροποιημένων μηχανισμών CBDC. 

Σύμφωνα με το WEF, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να αναπτύξουν διαφορετικές μορφές CBDC που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση από διαφορετικά ιδρύματα για διαφορετικούς λόγους.


Τα "CBDC χονδρικής" θα χρησιμοποιηθούν μόνο από τράπεζες, κυβερνήσεις και ορισμένες παγκόσμιες εταιρείες.

Τα "CBDC λιανικής", από την άλλη πλευρά, θα προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Το πώς θα διαφέρει η αξία και η αγοραστική δύναμη των "CBDC χονδρικής" δεν είναι σαφές.

Ωστόσο, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι αυτά τα μέσα θα έδιναν στα τραπεζικά ιδρύματα τη δυνατότητα να ομογενοποιήσουν διεθνή νομίσματα και συναλλαγές. Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο δρόμος προς ένα πιθανό παγκόσμιο νομισματικό μοντέλλο με παγκοσμιοποιημένο έλεγχο.

Με μια ευρύτερη έννοια, η υιοθέτηση των CBDC από τις κυβερνήσεις και τις παγκόσμιες τράπεζες θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που το WEF αποκαλεί «αποϋλοποίηση» - την κατάργηση των φυσικών τίτλων και χρημάτων.

Το WEF αναφέρει:

«Όπως και με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΣΔΣΧ της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), η πρόθεση είναι να εισαχθεί ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα τίτλων που θα είναι ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις για τη σταδιακή υιοθέτηση της τεχνολογίας DLT (Distributed Ledger Technology).

«Το 'tokenization' περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακών διακριτικών που αντιπροσωπεύουν υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, μετοχές, ψηφιακή τέχνη, πνευματική ιδιοκτησία, ακόμη και μετρητά.

"Το tokenization είναι μια σημαντική περίπτωση χρήσης για το blockchain, με ορισμένες εκτιμήσεις να υποδηλώνουν 4-5 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε tokenized τίτλους στο DLT έως το 2030".

Τέλος, άφησαν τη γάτα έξω από το σακί:

"Η BIS έχει προτείνει δύο μοντέλλα για την εισαγωγή 'tokenization' στο νομισματικό σύστημα:

1) "Φέρτε τα CBDC, τα DT και τα περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά σε ένα κοινό, ενοποιημένο καθολικό και

2) "Σταδιακή πρόοδος μέσω της δημιουργίας διασυνδεδεμένων συστημάτων.

«Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη επιλογή είναι πιο βιώσιμη, καθώς η πρώτη απαιτεί επανασχεδιασμό των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.


«Η δοκιμή της έννοιας του ενιαίου καθολικού συνεχίζεται.

Για να το ερμηνεύσουμε αυτό σε αποκρυπτογραφημένη γλώσσα - Το ενοποιημένο καθολικό είναι ουσιαστικά ένας άλλος όρος για ένα παγκόσμιο, ενοποιημένο σύστημα ψηφιακού νομίσματος που είναι πλήρως συγκεντρωτικό και υπό τον έλεγχο παγκόσμιων τραπεζών όπως η BIS και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το WEF και η BIS γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εισαχθεί ένα τέτοιο σύστημα χωρίς αντίσταση. 

Σε απάντηση στην αναμενόμενη αντίσταση, συνιστούν μια σταδιακή εισαγωγή χρησιμοποιώντας συστήματα "διασύνδεσης".

Σε αυτή τη μέθοδο, τα CBDC συνδέονται με νομίσματα fiat και φυσικά συμβόλαια και στη συνέχεια αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σταδιακά εξαϋλώνονται έως ότου η πλήρως ψηφιακή έκδοση γίνει ο νέος κανόνας.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να αναπτύξουν παγκόσμια CBDC στο εγγύς μέλλον, προβλέποντας τρισεκατομμύρια δολλάρια σε περιουσιακά στοιχεία που θα ρέουν μέχρι το 2030. 

Η BIS προβλέπει ότι μέχρι το έτος 2030, τουλάχιστον 9 μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν CBDC σε κυκλοφορία.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανώς μια υποτίμηση του επιδιωκόμενου σχεδίου. Οι οικονομικοί καπιταλιστές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι προτιμούν την πλήρη παγκόσμια ψηφιοποίηση έως το 2030.

Μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα ήταν το τέλος της οικονομικής ανωνυμίας και της ατομικής ελευθερίας.

Τα CBDC καθιστούν όλες τις συναλλαγές ανιχνεύσιμες και μπορούν εύκολα να διακοπούν από κυβερνήσεις και τράπεζες.

Σύμφωνα με την ατζέντα ελέγχου του WEF της «κοινωνίας χωρίς μετρητά», όλες οι συναλλαγές παρακολουθούνται, όλα τα κέρδη ελέγχονται και οι συναλλαγές μπορούν να μπλοκαριστούν εάν αντιβαίνουν στις προδιαγραφές του συστήματος.

Και ενώ αυτά τα πράγματα συμβαίνουν ήδη σήμερα, τουλάχιστον μπορούν να παρακαμφθούν με φυσικά μετρητά.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η ικανότητά σας να ξοδεύετε χρήματα μπορεί να περιοριστεί σε ορισμένους λιανοπωλητές, ορισμένες υπηρεσίες, συγκεκριμένα προϊόντα και επιλεγμένες περιοχές με βάση τις πολιτικές σας πεποιθήσεις, την κοινωνική πιστοληπτική ικανότητα, το αποτύπωμα άνθρακα και το υπόβαθρό σας.

Κάποιος με υψηλό «αποτύπωμα άνθρακα» θα μπορούσε να αποκλειστεί από τα ψώνια ή από το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για «προσβολή» κάποιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο έλεγχος που έρχεται με τα CBDC είναι τεράστιος και επιτρέπει την πλήρη μικροδιαχείριση του πληθυσμού.


ΠΗΓΗ: WEF: 98 Prozent der Zentralbanken bereit für "bargeldlose Gesellschaft" (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Και επειδή οι ταινίες του Χόλιγουντ μας προετοιμαζουν για το μέλλον μας, να τονίσω ότι στις περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας οι ήρωες της ταινίας πληρώνουν σε μονάδες(πιστωτικές ή μη) και όχι σε κάποιο νόμισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!