Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Γιατί η πανευρωπαϊκή «απαγόρευση κινητήρων εσωτερικής καύσης» είναι πλέον ασταθής


Το καλοκαίρι, ο Markus Söder εξακολουθούσε να διαφημίζει καλώδια φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά σήμερα απομακρύνεται από αυτό
Πηγή: picture alliance/dpa


24.04.2024 | Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

DIE WELT Φωτογράφιση 27.09.-07.10.2016
Από
: Marcel Leubecher



, Πολιτικός συντάκτης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταργήσει τους νέους κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035. Αλλά λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η αντίσταση αυξάνεται. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder εμπλέκεται επίσης - και βάζει σε μπελάδες τη συνάδελφό του στο κόμμα Ursula von der Leyen.


Η πολιτικός του CDU και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing και ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Ola Källenius έχουν κάτι κοινό. 

Όλοι έχουν δεσμευτεί για την απαγόρευση νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ΕΕ από το 2035. Κάποιοι χαρούμενα, άλλοι μάλλον απρόθυμα. 

Στο τέλος, όμως, όλοι στάθηκαν πίσω από αυτό, για χάρη της «Πράσινης Συμφωνίας» για λιγώτερες εκπομπές CO₂. Αλλά εδώ και μήνες, ο στόχος αμφισβητείται όλο και περισσότερο. 

Το υπόβαθρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ή οι επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ε.Ε..


Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU), πρώην υποστηρικτής της σταδιακής κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, έδωσε νέα ώθηση στη συζήτηση το Σαββατοκύριακο. 

Είπε στην «Bild am Sonntag»: «Η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης για το 2035 είναι λάθος και επομένως πρέπει να αποσυρθεί!» Είναι «εντελώς παράλογο να κλείσουμε μια λειτουργική τεχνολογία και να την αφήσουμε σε άλλες χώρες στο μέλλον». 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Insa, η πλειοψηφία των Γερμανών είναι επίσης κατά της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης από την Ε.Ε. από το 2035, με το 61% να απορρίπτει το βήμα.

Πώς το βλέπουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή; 

Η Julia Klöckner (CDU), εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής του CDU / CSU στην Bundestag, δήλωσε στην Die Welt: «Νομίζω ότι είναι λάθος να δεσμευτούμε μονομερώς για την απαγόρευση μιας τεχνολογίας για την οποία δεν υπάρχει ακόμη επαρκής αντικατάσταση». Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποια στιγμή θα αναπτυχθεί καύσιμο για τον κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα είναι φιλικός προς το κλίμα και φθηνός.


«Αλλά αν οι πολιτικοί δεν εξετάζουν καν μια τέτοια εξέλιξη με νόμο, γιατί κάποιος στην Ευρώπη να αρχίσει να την ερευνά;» Η Klöckner δήλωσε: «Ενόψει της συνεχούς καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, θα ήταν επομένως σωστό να απαγορευτεί η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης».


Διχασμένοι στην κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη για το θέμα της απαγόρευσης

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Detlef Müller δεν θέλει να παρεκκλίνει από την προηγούμενη πορεία, ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μπορούν να προγραμματίσουν με βεβαιότητα: «Η ταχεία επέκταση της υποδομής φόρτισης και μια ελκυστική, επίσης κατάλληλη για την τιμή γκάμα οχημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. 

Οι Ευρωπαίοι, ιδίως οι Γερμανοί, κατασκευαστές αυτοκινήτων εξακολουθούν να έχουν περιθώρια βελτίωσης ή μείωσης εδώ. Και χρειάζεται σαφήνεια και αξιοπιστία: το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι στη θέση του».

Ο Stefan Gelbhaar, εκπρόσωπος των Πρασίνων για την πολιτική μεταφορών, υποστηρίζει: «Η ηλεκτροκίνηση απογειώνεται παγκοσμίως. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να αναλάβει δράση εδώ προκειμένου να είναι ο ηγέτης της αγοράς σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας. 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τονωθεί η επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης με στοχευμένο τρόπο. 

Τα καθήκοντα είναι πολλαπλά: χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα των μπαταριών και της παραγωγής μπαταριών στην Ευρώπη, περαιτέρω επέκταση των υποδομών φόρτισης, συνομιλίες με τους κατασκευαστές για την κάλυψη όλων των τμημάτων της αγοράς, ιδίως των μικρών αυτοκινήτων, ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για παράδειγμα μέσω της μεταρρύθμισης της φορολογίας των εταιρικών αυτοκινήτων.»


Η τρίτη φατρία του φωτεινού σηματοδότη το βλέπει διαφορετικά – όπως συμβαίνει συχνά. 

Ο εκπρόσωπος πολιτικής μεταφορών της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Bernd Reuther, λέει: «Οι Φιλελεύθεροι ζητούν εδώ και καιρό λύσεις ανοικτές στην τεχνολογία, ειδικά όσον αφορά την έγκριση κινητήρων εσωτερικής καύσης. 

Η κ. von der Leyen και ο νέος Επίτροπος της Ε.Ε. για το κλίμα Wopke Hoekstra, ο οποίος ανήκει επίσης στο κόμμα του ΕΛΚ, έχουν κάθε ευκαιρία εδώ. Τότε θα καταστεί σαφές εάν τα αιτήματα του κ. Söder και της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Bundestag είναι μόνο λόγια ή εάν υπάρχει πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις εδώ».

Παρ' όλο που οι φόροι για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αυξάνονται και οι πολίτες ενημερώνονται επανειλημμένα για τις πιθανές κλιματικές επιπτώσεις από το κράτος και τα μέσα ενημέρωσης, η κατά κεφαλήν ιδιοκτησία αυτοκινήτων στη Γερμανία στην πραγματικότητα αυξάνεται. 

Κατά μέσο όρο, τα αυτοκίνητα γίνονται επίσης πιο ισχυρά, ογκώδη και βαρύτερα. 

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι φόροι επί των αγορών, των περιουσιακών στοιχείων και των καυσίμων ή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν απότομα και πάλι, προκειμένου να σταματήσει η τάση προς όλο και πιο ισχυρά αυτοκίνητα, ο Reuther λέει: «Δεν σκέφτομαι πολύ τους πρόσθετους φόρους για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, οι άνθρωποι εξαρτώνται από το αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, η οικονομικά προσιτή κινητικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική.»

Ο Dirk Spaniel, εκπρόσωπος πολιτικής μεταφορών της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, έχει παρόμοια άποψη: «Θεωρούμε ότι η πολιτικά επιθυμητή επανεκπαίδευση για να εγκαταλείψουμε την οδήγηση είναι η λάθος λύση. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε περαιτέρω πολιτικά προκαλούμενη αύξηση του κόστους οδήγησης»

Εάν η Ε.Ε. επιθυμεί πραγματικά να μειώσει τις εκπομπές CO₂ στον τομέα των μεταφορών, πρέπει να αναγνωρίσει τα συνθετικά καύσιμα ως ουδέτερα ως προς το CO₂ και, δεύτερον, να μειώσει τη φορολογία αυτών των καυσίμων σε μεγάλο βαθμό.


Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen έχει επίσης υπαναχωρήσει κάπως λόγω της αυξανόμενης κριτικής για την αρχική απόφαση να σταματήσουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035 - ειδικά από την ομάδα του ΕΛΚ, της οποίας είναι επικεφαλής υποψήφια στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. 

Αφού είχε ήδη τονίσει τον Φεβρουάριο ότι ο φιλόδοξος στόχος θα επανεξεταστεί ξανά το 2026 εάν ο φιλόδοξος στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί, θέλει τώρα να ελέγξει πολύ νωρίτερα εάν η απόφαση για σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035 θα ακυρωθεί.



ΠΗΓΗ: 
„Verbrennerverbot“: Warum das EU-weite „Verbrennerverbot“ jetzt wackelt - WELT

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!