Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Ο κατασκευαστής μπαταριών VARTA παλεύει για επιβίωση


Πέρυσι, οι ελεγκτές Varta πιστοποίησαν μια θετική πρόβλεψη για τη συνέχιση της δραστηριότητας, στην οποία οι τράπεζες είχαν βασίσει τις οικονομικές τους δεσμεύσεις. 
Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.
Φωτογραφία: Marijan Murat/dpa/dpa

Ο κατασκευαστής μπαταριών VARTA βρίσκεται σε οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει απειλητικά οικονομικά προβλήματα. 

Η απροσδόκητη αδυναμία στη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου και μια καταστροφική κυβερνοεπίθεση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της εταιρείας.




Ο κατασκευαστής μπαταριών VARTA αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές και βρίσκεται σε απτή κρίση. 

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η εταιρεία συμφώνησε σε μια ιδέα αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες και τον πλειοψηφικό μέτοχό τους Michael Tojner. 

Μέχρι το 2026, ο στόχος ήταν η VARTA να επιστρέψει «σε μια κερδοφόρα πορεία ανάπτυξης».

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συμφωνηθείσα ιδέα αναδιάρθρωσης δεν προχώρησε αρκετά. 

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο διαπραγματεύεται μια λύση με τους δωρητές. "Οι υποθέσεις στην έκθεση δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν", ανέφερε η VARTA σε δελτίο τύπου

Η εταιρεία αναφέρει ως λόγο την «περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».


Κατακόρυφη πτώση των μετοχών
Η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου έχει μειωθεί απροσδόκητα, καθώς υπόκεινται σε έντονες διακυμάνσεις και οι ανταγωνιστές παρέχουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, οι λιανοπωλητές αγωνίζονται με μεγάλα αποθέματα. 

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κυβερνοεπίθεση στη VARTA τον Φεβρουάριο, η οποία παρέλυσε την παραγωγή για εβδομάδες, συνεχίζει το δελτίο τύπου.

Λίγο μετά τα κακά νέα από το Ellwangen, την έδρα της VARTA Microbattery GmbH, οι μετοχές της εταιρείας κατέρρευσαν κατά περισσότερο από 30% και έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την IPO το 2017. 

Ενώ η μετοχή ήταν ακόμα στα 20,15 ευρώ τον Ιανουάριο, στη συνέχεια έπεσε στα 9,75. Η μετοχή έφτασε στο υψηλότερο χαμηλό της στις 17 Απριλίου στα 7,60 ευρώ. Στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την περασμένη Παρασκευή, η μετοχή ήταν στα 9,31 ευρώ.


Η συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας δεν είναι εγγυημένη

Μετά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου, ένας έμπορος αναφέρθηκε στο "Wirtschaftswoche" λέγοντας: "Η ανακοίνωση ακούγεται σαν να μην είναι απαραίτητα εγγυημένη η συνέχιση της ύπαρξης της εταιρείας".

Πέρυσι, οι ελεγκτές της KPMG εξέδωσαν έκθεση εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία είχε θετική πρόβλεψη για τη συνέχιση της δραστηριότητας. Οι τράπεζες είχαν στηρίξει την οικονομική τους δέσμευση στο πιστοποιητικό αυτό. Τα σχέδια ανάκαμψης αποτέλεσαν τη βάση για την παράταση των δανείων από τις τράπεζες έως το τέλος του 2026.


Κατά κανόνα, προϋπόθεση για τις τράπεζες να προβούν σε παραχωρήσεις είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Δεδομένου ότι η πραγματογνωμοσύνη, η οποία αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί, η AuxilPartner με έδρα τη Βόννη έχει πλέον αναλάβει να συντάξει μια νέα έκθεση αναδιάρθρωσης. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους. 

Μέχρι τότε, οι δανειστές είχαν υποσχεθεί να παραμείνουν σιωπηλοί. Δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε πώς ακριβώς θα πρέπει να προσαρμοστούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.


Η εταιρεία είναι χρεωμένη στο ποσό των 485 εκατομμυρίων

Η VARTA έχει επίσης αναθέσει στην επενδυτική τράπεζα Rothschild να «αναπτύξει στρατηγικές επιλογές σε σχέση με πιθανά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και χρηματοδότησης». 

Η MontanaTech του Michael Tojner είχε ήδη εισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ νέου κεφαλαίου πριν από ένα χρόνο για να σταθεροποιήσει οικονομικά την εταιρεία. Ωστόσο, ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, η VARTA χρειάζεται και πάλι υποστήριξη. 

Η VARTA έχει σήμερα τραπεζικό χρέος 250 εκατ. ευρώ και δανείστηκε άλλα 235 εκατ. ευρώ μέσω γραμματίων.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεν έχει παράσχει οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2023. 

Η VARTA δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν στις συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης. 

Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος οι μετοχές της VARTA να εξαιρεθούν από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης SDAX τον Μάϊο. 

Ο οικονομικός αντίκτυπος της επίθεσης στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί πλήρως, εξήγησε τώρα η εταιρεία VARTA.



ΠΗΓΗ: Sanierung greift zu kurz – VARTA kämpft ums Überleben (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι αγρότες προειδοποιούν ότι οι διάδρομοι τροφίμων σύντομα θα είναι άδειοι λόγω των «συνθηκών σύνθλιψης»

Farmers warn that food aisles will soon be empty because of "crushing conditions" (endtimeheadlines.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!