Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προωθήσει την παρακολούθηση των πολιτών της χωρίς αιτία



Έλεγχος συνομιλιών και "εποπτεία μεταφόρτωσης" στις υπηρεσίες messenger


Από τον Kai Rebmann

Αυτό που αντιλαμβάνεται η Ε.Ε. με την ελευθερία των πολιτών της καθίσταται σαφές από την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τον λεγόμενο έλεγχο συνομιλίας των υπηρεσιών messenger όπως το WhatsApp ή το Signal. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος "εποπτεία μεταφόρτωσης" χρησιμοποιείται επίσης ξανά και ξανά. 

Αρχικά, οι Βρυξέλλες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο για να κατασκοπεύουν όλο το περιεχόμενο και να το ελέγχουν για εγκληματική σημασία - μέσω ενός φίλτρου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και ρητά χωρίς καμμία αρχική υποψία.

Αφού έγινε φανερό σχετικά γρήγορα ότι οι προηγούμενες εκδόσεις δεν θα είχαν απαρτία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαναχώρησε κάπως και πρόσφατα υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση. 

Τώρα θα προβάλλονται "μόνο" εικόνες και βίντεο όλων των χρηστών, αλλά τα κείμενα και τα ηχητικά μηνύματα δεν θα εξετάζονται πλέον. 

Στη συνέχεια, το περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται ύποπτο από την τεχνητή νοημοσύνη θα αναφέρεται αμέσως στην Europol.

Μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων αντιπάλων του ελέγχου συνομιλίας στην αρχικά προβλεπόμενη μορφή του ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. 

Τουλάχιστον το 35% των πολιτών της Ε.Ε. ζουν σε αυτές τις χώρες, το εμπόδιο που είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για μια μειοψηφία αρνησικυρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.. 

Το τέταρτο κράτος μέλος της Ε.Ε., το οποίο επίσης απαιτείται για αυτό, θα πρέπει να βρεθεί εύκολα μεταξύ πολλών άλλων μικρότερων χωρών.

Υποχωρεί η Γαλλία;

Επιφανειακά, ο νέος νόμος αποσκοπεί στην προστασία από την παιδική κακοποίηση, ειδικά το λεγόμενο «grooming». 

Σε αυτή την περίπτωση, οι ενήλικες ξεκινούν απαγορευμένη επαφή με ανηλίκους μέσω του Διαδικτύου ή των υπηρεσιών αγγελιοφόρων. 

Αλλά ακόμη και η νομική υπηρεσία των κρατών της Ε.Ε. έχει εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για τη μαζική και αδικαιολόγητη παρακολούθηση όλων των χρηστών - τόσο στην αρχικά προγραμματισμένη όσο και στην αποδυναμωμένη έκδοση.

Η πύλη του κλάδου "netzpolitik.org" παραθέτει από μια αντίστοιχη δήλωση: 

"Το νομικό πρόβλημα δεν είναι προστατευτικές ρήτρες, επιλογές ταυτοποίησης ή παρόμοια, αλλά πρόσβαση στην επικοινωνία χωρίς αρχική υποψία". 

Αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι η συγκατάθεση στη λεγόμενη «μετριοπάθεια μεταφόρτωσης» υπόκειται στον εθελοντικό χαρακτήρα των χρηστών, τουλάχιστον με την έννοια με την οποία ο όρος «εθελοντικότητα» ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόρριψη της ρήτρας θα συνοδευόταν από περιορισμένη χρηστικότητα και το επιθυμητό περιεχόμενο δεν θα μπορούσε να κοινοποιηθεί. 

Επομένως, δεν μπορεί να γίνει λόγος συναίνεσης «με δική του ελεύθερη βούληση», όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι της Ε.Ε.: 

«Ωστόσο, εάν η χρηστικότητα όλων των λειτουργιών εξαρτιόταν από αυτή τη συγκατάθεση, δεν θα ήταν εντελώς ελεύθερη και η εγκυρότητά της θα ήταν αμφίβολη». 

Συμπερασματικά ο έλεγχος συνομιλίας με εποπτεία μεταφόρτωσης θεωρείται επομένως «παράνομος» και δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί στο δικαστήριο.

Παρ' όλα αυτά, εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στο τείχος προστασίας για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής: η Γαλλία είναι τώρα «πολύ πιο θετική» για την πρόταση που υπέβαλε η προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από το Βέλγιο και θέλει να «συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβασμού», όπως λέγεται. 

Εάν το Παρίσι άλλαζε στρατόπεδο, πιθανότατα θα ήταν επίσης το τέλος της μειοψηφίας αρνησικυρίας, επειδή χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή η Εσθονία δύσκολα θα ήταν σε θέση να καλύψουν το κενό που προκύπτει.



Η Signal εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ

Η Signal ήταν ο πρώτος μεγάλος πάροχος που απείλησε με εκτεταμένες συνέπειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η Meredith Whittaker, πρόεδρος της υπηρεσίας messenger, εξήγησε μέσω του 'X' ότι συνεχίζουν να στέκονται σταθερά «στο πλευρό των λαών της Ευρώπης και του δικαιώματός τους στην ιδιωτική ζωή», ανεξάρτητα από το «τι κάνει η Επιτροπή [της Ε.Ε.]». 

Η Signal δεν θα συμμορφωθεί με έναν νόμο "που υπονομεύει τις εγγυήσεις απορρήτου μας", διευκρινίζει η Whittaker.

Στην απόφασή του της 13ης Φεβρουαρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θεωρεί ότι ο έλεγχος των συνομιλιών στις υπηρεσίες messenger είναι «αντίθετος με τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο στόχος ήταν να αποδυναμωθεί η ασφαλής κρυπτογράφηση E2E (κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ρωσσία είχε απαιτήσει από το Telegram να αποκρυπτογραφήσει αντίστοιχα μηνύματα από έναν χρήστη (Anton Podchasov).

Ωστόσο, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα υπονόμευε την ελευθερία της έκφρασης και θα άνοιγε μια κερκόπορτα για την αδιάκριτη παρακολούθηση αθώων χρηστών από χάκερ, κλέφτες ταυτότητας και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, κράτη. 

Και αυτό που ίσχυε για τη Ρωσσία μόλις πριν από λίγους μήνες θα πρέπει να ισχύει και για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της στο μέλλον.



ΠΗΓΗ: EU-Kommission will anlasslose Überwachung ihrer Bürger durchdrücken - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Γερμανός αγρότης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η Γερμανία είναι απομονωμένη στην Ευρώπη από την «πολύ πράσινη» γεωργική πολιτική
Γύρω από το Βερολίνο, όλο και περισσότεροι αγρότες παραιτούνται. Ο πρόεδρος των αγροτών Henrik Wendorff προειδοποιεί για φθηνό σιτάρι από την Ουκρανία, το οποίο θα επιταχύνει το θάνατο των αγροκτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!