Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Και εις ...χειρότερα!...

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία – η διαφθορά είναι υπό ...έλεγχο (!!!!!😏)



Απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Δημαρχείο Άαχεν, 14 Μαΐου 2023


Η Ουκρανία ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη διαφθορά και τη δημοκρατία (😄) και είναι έτοιμη για ενταξιακές συνομιλίες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η ουγγρική και η ρωσική γλώσσα απαγορεύονται από το νόμο στη χώρα.

Τον Ιούλιο, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε..



Ως χειρονομία υποστήριξης προς τη Ρωσσία, η Ε.Ε. χορήγησε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας πριν από δύο χρόνια, μήνες μετά την αίτηση προσχώρησης της χώρας. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τώρα και τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης ότι το Κίεβο έχει κάνει αρκετά για τη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών. «Τώρα η απόφαση βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η κίνηση είχε ανακοινωθεί λίγες ώρες νωρίτερα από τους Financial Times, οι οποίοι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί από τρεις πηγές εκ των έσω. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και είναι πιθανό να απορριφθεί από την Ουγγαρία. Η Ουγγαρία πιστεύει ότι οι εθνοτικές μειονότητες στην Ουκρανία αντιμετωπίζονται άσχημα, αναφέρει η έκθεση.

Τον Ιούλιο, η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Η χώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι καταστέλλει τον ουγγρικό πολιτισμό στην Ουκρανία με νόμο. 
 
Με τη βοήθεια κατάλληλων νόμων, η ουκρανική γλώσσα προωθείται στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, την εκπαίδευση και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. 
 
Μία από τις πηγές των Financial Times ανέφερε ότι η Ουγγαρία μπορεί επίσης να εγείρει ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς άλλων μειονοτήτων. 
 
Ωστόσο, οι ουκρανικοί νόμοι στρέφονται κυρίως κατά της ρωσικής γλώσσας, η οποία μιλιόταν πάντα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα
 
Ο Taras Kremin, κρατικός επίτροπος του Κιέβου για την προστασία της γλώσσας, ισχυρίστηκε σε συνεντεύξεις ότι ο όρος «ρωσόφωνος» είναι «ένας όρος που εισήχθη από τη ρωσική ιδεολογία».

Η μακροχρόνια διαφθορά της Ουκρανίας σαφώς εντείνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον κύριο ξένο υποστηρικτή της χώρας. 
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News την Πέμπτη, οι Ουκρανοί πολιτικοί είναι «ιδιαίτερα αναστατωμένοι με την πρέσβειρα των ΗΠΑ Bridget Brink» επειδή ασχολείται με το ζήτημα της διαφθοράς. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διπλωμάτης προκαλεί «περιττές εντάσεις» με την πίεσή της για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό.

Η ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε. επιταχύνθηκε επίσης από τις Βρυξέλλες εν μέσω της σύγκρουσης με τη Ρωσσία και επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ήταν ώριμη για επίσημες διαπραγματεύσεις. 
 
Πιο πρόσφατα, οι δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. 
 
Εκείνη την εποχή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban συμφώνησε να εγκαταλείψει την αίθουσα συνεδριάσεων, έτσι ώστε οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ να μπορέσουν να ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της απόφασης ερήμην του.



ΠΗΓΗ: EU-Kommission bewilligt Beitrittsgespräche für die Ukraine – Korruption sei unter Kontrolle — RT DE


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:



«Η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ σύντομα» - Η Sonja van den Ende αμφιβάλλει για τις προοπτικές ένταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!