Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Κινεζικά σχόλια: Οι εκλογές της Ε.Ε. δείχνουν αυξανόμενη δημόσια απογοήτευση




Πώς βλέπει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα τις τρέχουσες ευρωεκλογές; 

Ένα σχόλιο από μια κινεζική εφημερίδα δίνει μια μικρή εικόνα.


8 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 4,5 λεπτά


Ο Chen Weihua είναι ένας από τους σημαντικότερους Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται κυρίως στα αγγλικά. 



Είναι επικεφαλής του γραφείου της Ε.Ε. του περιοδικού China Daily και εδρεύει στις Βρυξέλλες. 


Γνωρίζει λοιπόν καλά το κέντρο εξουσίας της Ε.Ε..


Ο Weihua είναι γνωστός όχι μόνο για τη συχνά σαφή πολεμική του εναντίον των ΗΠΑ και της Δύσης - ήταν ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον - αλλά και για τη σθεναρή υπεράσπιση της Κίνας και του πολιτικού της συστήματος


Είναι άνθρωπος του κόμματος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό και ο Weihua δεν θέλει άλλωστε και να υπάρχει.


Κακές αξίες

Με την ευκαιρία των εκλογών της Ε.Ε., οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Weihua έγραψε ένα σχόλιο που μπορεί να «ερμηνευτεί ως μια άποψη από έξω» - μια άποψη της Κίνας - και αναπαράγεται εδώ:


Οι πολίτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα σε εκλογές που θα αποφασίσουν τη μελλοντική κατεύθυνση του μπλοκ, το οποίο μαστίζεται από τη σύγκρουση Ρωσσίας-Ουκρανίας, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές, μεταξύ άλλων.


Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των νέων, στρέφονται προς ακροδεξιά κόμματα υποδηλώνει κάποια απελπισία μεταξύ τους. 


Σε ορισμένες χώρες, τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές και αναμένεται να κερδίσουν περισσότερες έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το πώς να καταπολεμηθούν ή ακόμα και να απαγορευτούν αυτά τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το τι ακριβώς πήγε στραβά που οδήγησε σε μια τέτοια σεισμική πολιτική μετατόπιση σε ορισμένες χώρες.


Όταν έθεσα αυτή την ερώτηση την Τετάρτη σε μια ομάδα νέων ανθρώπων που συζητούσαν τις επερχόμενες εκλογές, ορισμένοι επεσήμαναν τη βαθιά απογοήτευση που προκαλείται από το αυξανόμενο κόστος ζωής. 


Όπως όλες οι οικονομίες του κόσμου, η Ε.Ε. αντιμετώπισε την πανδημία COVID-19 με την ελπίδα να αναζωογονήσει γρήγορα την προβληματική οικονομία της. Αλλά η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και η γεωπολιτική έχουν ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις προσπάθειες.


Η Ε.Ε. έχει επιβάλει 13 γύρους κυρώσεων στη Ρωσσία με στόχο να «παραλύσει» τη ρωσική οικονομία και έχει ξεκινήσει έναν 14ο γύρο. 


Με την επιβολή των κυρώσεων, ωστόσο, η Ε.Ε. έχει επίσης βγει από το κάδρο – τουλάχιστον όσον αφορά την οικονομία.


Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 αναφέρουν ότι η οικονομική δραστηριότητα το 2023 αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ευρωζώνη και η πρόβλεψη ανάπτυξης για φέτος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε 0,9% για την Ε.Ε. και 0,8% για την ευρωζώνη.


Μελέτες δείχνουν ότι η προσπάθεια απελευθέρωσης της Ε.Ε. από την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της ενέργειας σε πολλές χώρες.


Οι πολιτικές της Ε.Ε. και το σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ε.Ε. το 2023 - οι εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών LNG της Ε.Ε. και σε πολύ υψηλότερες τιμές από το ρωσικό φυσικό αέριο. 


Αυτό έχει αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ε.Ε., ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία.


Η απόφαση να υποστηρίξουν και να εξοπλίσουν την Ουκρανία κατά της Ρωσσίας σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν δίνουν πλέον αρκετή προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών στις χώρες της Ε.Ε..


Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η προώθηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε. έχει πλέον καταστεί προτεραιότητα.


Την Τρίτη, η von der Leyen δημοσίευσε στο 'X' (πρώην Twitter) ένα μήνυμα από την επίσκεψή της στη Φινλανδία, στο οποίο επαίνεσε τη σκανδιναβική χώρα για τα περισσότερα από 50.000 καταφύγιά της και είπε ότι θα τα υποστηρίξει σε άλλα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της.


Αν και δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία, το tweet αντικατοπτρίζει μια επικίνδυνη σκέψη: ότι η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να διαρκέσει όσο ο τελευταίος Ουκρανός είναι ακόμα ζωντανός


Κατά τη γνώμη μου, αυτή η σκέψη είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η σύγκρουση μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αντίθετα έχει κλιμακωθεί. 


Ακόμη χειρότερα, εάν πιέζετε για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών μέσω κατάπαυσης του πυρός ή διπλωματίας κατηγορείστε ότι κατευνάζετε τη Ρωσσία.


Αλλά πώς μπορεί να τερματιστεί η σύγκρουση και να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσσίας; 


Δυστυχώς, η «ειρηνευτική διάσκεψη» στην Ελβετία προσπαθεί να βρει τρόπους για τον τερματισμό της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, κάτι που ακριβώς προσπαθεί να κάνει.


Ταυτόχρονα, ορισμένοι πολιτικοί της Ε.Ε. βρίσκονται υπό την ισχυρή επιρροή της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει και να καταχραστεί την Ε.Ε. στη γεωπολιτική αντιπαλότητά της με το Πεκίνο για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία της, διαιρώντας τον κόσμο σε πολιτικά μπλοκ.


Οι πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση των πολλών λαθών πολιτικής που έχει κάνει η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. 


Ας ελπίσουμε ότι οι λαοί της Ε.Ε. θα υψώσουν δυνατά και καθαρά τη φωνή τους στις εκλογές αυτής της εβδομάδας για να χαράξουν μια νέα πορεία.


ΠΗΓΗ: Chinesischer Kommentar: EU-Wahlen zeigen wachsende Frustration der Öffentlichkeit (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!