Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας σταματά τις συναλλαγές σε δολλάρια ΗΠΑ και ευρώ




Επόμενη κλιμάκωση του νομισματικού και οικονομικού πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης: 

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται σε δολλάρια και ευρώ.


13 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 1,7 λεπτά


Μετά τις νέες οικονομικές κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της Ρωσσίας, το Κρεμλίνο αντέδρασε. 

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει αναστείλει όλες τις συναλλαγές σε δολλάρια ΗΠΑ και ευρώ από σήμερα, Πέμπτη (13 Ιουνίου 2024). 

Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι τόσο οι χρηματιστηριακές συναλλαγές όσο και οι συναλλαγές χρηματαγοράς και στα δύο νομίσματα θα ανασταλούν.


Αμφισβητήσιμα αποτελέσματα

Το βήμα της Ρωσσίας αποτελεί έκπληξη, η διακοπή ανακοινώθηκε μόλις την Τετάρτη. Χθες, Τετάρτη, ήταν επίσης εθνική εορτή της Ρωσσίας. 

Οι κυρώσεις που οδήγησαν σε αυτό το βήμα επηρεάζουν συγκεκριμένα περισσότερες από 300 εταιρείες και έχουν ως στόχο «τη βασική χρηματοπιστωτική υποδομή της χώρας», δήλωσε πρόσφατα η Ουάσινγκτον. 

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης και το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, τα οποία ενεργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές δολλαρίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος, περιλαμβάνονται επίσης στον νέο κατάλογο κυρώσεων. 



Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές με το δολλάριο ΗΠΑ και το ευρώ μπορούν ακόμα να πραγματοποιηθούν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά. 

Αντιρώσοι δημοσιογράφοι αναφέρουν προβλήματα με το ρούβλι και ελπίζουν σε ένα «bank run». 

Η ειδησεογραφική πλατφόρμα Viségrad αναφέρει ότι μια ρωσική τράπεζα, η Rosbank, δεν είναι πλέον προσβάσιμη. Η Gazprombank λέγεται επίσης ότι έχει προβλήματα.

Οι φιλορώσοι δημοσιογράφοι αναφέρουν διαφορετικά, λέγοντας ότι η «αποδολλαριοποίηση» προχωρά και ότι η κίνηση της ανταλλαγής ακολουθεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την ομάδα BRICS. 


Όλα τα μέλη της συμμαχίας καθώς και έξι άλλες χώρες συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία.

Η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση.






ΠΗΓΗ: Moskauer Börse stoppt Handel mit US Dollar und Euro (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!