Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το αφεντικό του γερμανικού χρηματιστηρίου επιτίθεται στην κυβέρνηση, λέει ότι «η οικονομική πολιτική είναι καθαρή καταστροφή» και «η μεταναστευτική πολιτική είναι καθολικά λάθος»




Γερμανοί επιχειρηματικοί ηγέτες τάσσονται εναντίον της κυβερνώσας αριστερής-φιλελεύθερης κυβέρνησης και ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), μιας πολυεθνικής εταιρείας που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο, χαρακτηρίζει τώρα την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ως «καταστροφή» σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της οικονομικής πολιτικής.

Ο Theodor Weimer εξέδωσε την καυστική επίπληξη εναντίον της κυβερνώσας κυβέρνησης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Βαυαρικό Οικονομικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο Μόναχο, ο Weimer είπε: «Είχα τώρα τη 18η συνάντησή μου με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Robert Habeck και μπορώ να σας πω ότι είναι μια καθαρή καταστροφή».

Ο 64χρονος Weimer, ο οποίος έχει πανοραμική άποψη για τη γερμανική οικονομία μέσω του ρόλου του ως αφεντικό του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της χώρας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του με διεθνείς επενδυτές του έδωσαν «άμεση γνώση» των απόψεών τους για τη Γερμανία. 

Σημείωσε ότι «γνωρίζω τους μισούς από τους διευθύνοντες συμβούλους του DAX. Γνωρίζω αφεντικά προσωπικά και με μικρό όνομα. Και κυκλοφορώ πολύ. Δεν θέλω να χαλάσω τα πράγματα απόψε, αλλά η φήμη μας στον κόσμο δεν ήταν ποτέ τόσο κακή όσο είναι τώρα».

Είπε ότι «οι συζητήσεις με τους επενδυτές έχουν μοιρολατρικό χαρακτήρα. Οι επενδυτές λένε ότι αν συνεχίσετε έτσι, θα σας απομακρυνθούμε ακόμη περισσότερο, θα φύγουμε ακόμη πιο μακριά από τη Γερμανία».





Επιπλέον, άσκησε κριτική, δηλώνοντας: «Είστε απλά τρελλοί, απλά τρελλοί. Τι είδους κυβέρνηση έχετε εκεί; Είστε σε καλό δρόμο για να γίνετε μια πραγματικά ξεπερασμένη οικονομία».

Επιπλέον, ο Weimer προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται και ότι ενώ ο Habeck ήταν δεκτικός στη συμβολή του στην αρχή για το πώς να επιστρέψει η Γερμανία στην προηγούμενη οικονομική της δύναμη, άκουγε όλο και περισσότερο τους «φονταμενταλιστές» που «περνούν όλο και περισσότερα».

«Η αλήθεια είναι η εξής: Οι διεθνείς επενδυτές λένε ότι επενδύουμε στη Γερμανία μόνο επειδή είστε τόσο φθηνοί. Έχουμε γίνει ένα παλιατζίδικο», ισχυρίστηκε o Weimer.

Η ομιλία έγινε στις 17 Απριλίου, αλλά έχει δημοσιοποιηθεί μόλις τώρα αφού η Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή την δημοσίευσε στο Youtube.

Ο Weimer ασχολήθηκε επίσης με ένα ζήτημα που μαστίζει τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι ότι τα θεμελιώδη δεν οδηγούν πλέον τις αγορές, αλλά αντ' αυτού κερδοσκοπία, δυναμική και άλλους παράγοντες.

Σημείωσε ότι ο DAX (ένας δείκτης 40 μεγάλων γερμανικών εταιρειών) παραμένει ισχυρός, αλλά ότι οι επενδυτές που τοποθετούν τα χρήματά τους σε γερμανικές εταιρείες αυτή τη στιγμή είναι «μόνο καιροσκοπικοί» και δεν επενδύουν για θεμελιώδη μεγέθη. Απαιτούν επίσης ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» όταν τοποθετούν τα χρήματά τους στη Γερμανία.

«Συνηθίζαμε να έχουμε έκπτωση κινδύνου επειδή όλος ο κόσμος έλεγε ότι η Γερμανία ήταν μεγάλη», σημείωσε.



Η μεταναστευτική πολιτική είναι «εντελώς λανθασμένη»

Ο Weimer έθιξε επίσης εν συντομία το θέμα της μετανάστευσης, αλλά οι παρατηρήσεις του ήταν εξίσου καυστικές εκεί. 

Είπε ότι δεν ήθελε να μιλήσει πολιτικά, αλλά δεν μπορούσε παρά να πει κάτι σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβερνώσας αριστερής-φιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ήταν «καθολικά αντιληπτή ως εντελώς λανθασμένη. Ο προσανατολισμός μας προς την «αγαθοεργία» δεν συμμερίζεται πουθενά».

Συνέχισε για το θέμα, λέγοντας: «Εάν έχετε έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, φέρνετε ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα σας και παράγουν κοινωνικό προϊόν, αλλά όχι εκείνους που συλλέγουν το 50% του εισοδήματος του πολίτη και το στέλνουν κάπου».



Η αμυντική πολιτική είναι «τρέλλα»

Από εκεί, πέρασε στο θέμα της άμυνας, δηλώνοντας ότι η Γερμανία έχει «εξαπατήσει» τις αμυντικές δαπάνες και αποτυγχάνει να επιτύχει τον στόχο του 2% που αναμένεται από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. 

Αυτή η εξαπάτηση, σημείωσε, πήρε τη μορφή της συμπερίληψης των «συντάξεων» στους υπολογισμούς της Γερμανίας, οι οποίες δεν πρέπει να υπολογίζονται στις αμυντικές δαπάνες.

«Πιστεύετε ότι κανείς στις ΗΠΑ δεν συνειδητοποιεί τι κάνουμε; Αυτό είναι τρέλλα: Έχουμε πυρομαχικά για μιάμιση με δύο ημέρες» (!!!!!!!!!!), είπε.



ΠΗΓΗ: German stock exchange boss slams government, says 'economic policy is sheer catastrophe' and 'migration policy is universally wrong' (rmx.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Η Ομιλία της Χρονιάς»: Ο επικεφαλής του γερμανικού χρηματιστηρίου διαλύει την κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Η Ομιλία της Χρονιάς»: Ο επικεφαλής του γερμανικού χρηματιστηρίου διαλύει την κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη (odysseiatv.blogspot.com)



ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει νομοσχέδιο για αυτόματη στρατιωτική εγγραφή νέων ανδρών μεταξύ 18 και 26 ετών


Ο Μπάιντεν δημιουργεί δρόμο για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα να αποκτήσουν νομικό καθεστώς
 
 
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας σταματά τις συναλλαγές σε δολλάρια ΗΠΑ και ευρώ
Επόμενη κλιμάκωση του νομισματικού και οικονομικού πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης: Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται σε δολλάρια και ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!