Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η μεσαία τάξη της Κίνας εξαφανίζεται


Ένα σχεδόν άδειο εμπορικό κέντρο στο Changchun, επαρχία Jilin, Κίνα. (Η πίστωση φωτογραφίας πρέπει να διαβαστεί ... [+]ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΜΈΣΩ GETTY IMAGES




Milton Ezrati

7 Ιουνίου 2024



Η Κίνα κάποτε απολάμβανε μια αισιόδοξη και σίγουρη μεσαία τάξη. Στήριξε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας με μερικές φορές πληθωρικές δαπάνες και επιθετικές επενδύσεις. Δυστυχώς, αυτά τα εκατομμύρια χάνουν τώρα έδαφος, με πολλούς να ολισθαίνουν πίσω στη φτώχεια.


Αυτό δεν είναι μικρό πρόβλημα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ). 


Έχει από καιρό ένα σιωπηρό συμβόλαιο με τον κινεζικό λαό, σύμφωνα με το οποίο θα ανεχθεί ήσυχα το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και το κόμμα θα του προσφέρει ευημερία. 


Οι αρχές φαίνεται όλο και περισσότερο να αποτυγχάνουν στο τέλος της συμφωνίας. 


Μέχρι στιγμής, το κοινό έχει υιοθετήσει μια παθητική προσέγγιση της κατάστασης, περικόπτοντας τις δαπάνες και προσπαθώντας, ενάντια στις πιθανότητες, να ανοικοδομήσει τον πλούτο. 


Εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα, ωστόσο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ο κινεζικός λαός. Υπήρξε εξάλλου σημαντική βία κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2009.


Μια κύρια αιτία του προβλήματος, αν και σε καμμία περίπτωση δεν είναι η μόνη, είναι η συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων της χώρας


Μαστίζει την κινεζική οικονομία και χρηματοδότηση από το 2021, όταν ο γίγαντας κατασκευαστής οικιστικών ακινήτων, Evergrande, ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. 


Οι οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από αυτή την αποτυχία και αρκετές άλλες που ακολούθησαν τα χρόνια που ακολούθησαν έχουν συμπιέσει το ρυθμό της οικοδόμησης κατοικιών και της αγοράς κατοικιών. 


Το πιο σημαντικό για τη μεσαία τάξη είναι το πώς αυτά τα θέματα έχουν συμπιέσει την αξία των υφιστάμενων σπιτιών και ως εκ τούτου μια σημαντική πηγή πλούτου των νοικοκυριών, ειδικά της μεσαίας τάξης


Τον περασμένο Δεκέμβριο, για παράδειγμα, η μέση τιμή για ένα υπάρχον σπίτι σε 70 μεσαίες και μεγάλες κινεζικές πόλεις μειώθηκε κατά 6,3% από το προηγούμενο έτος, η πιο απότομη πτώση από την έναρξη αυτής της σειράς δεδομένων το 2011.


Το πιο αποκαλυπτικό είναι η πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος του Πεκίνου. 


Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τους πιο πρόσφατους μήνες για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μετρήθηκαν σε περίπου 362,2 δισ. γιουάν (45,1 δισ. δολάρια), 16% χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. 


Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η εξήγηση του υπουργείου για το γιατί μειώθηκαν τα έσοδα. 


Δεδομένου ότι τα άτομα που κερδίζουν λιγώτερα από 100.000 γιουάν ετησίως δεν πληρώνουν ουσιαστικά φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση των εσόδων από τον ατομικό φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με το υπουργείο, αντικατοπτρίζει μια κίνηση των νοικοκυριών σε εισοδήματα κάτω από αυτό το επίπεδο. Και δεδομένου ότι αυτό το ετήσιο εισόδημα των 100.000 γιουάν σηματοδοτεί επίσης το χαμηλό τέλος αυτού που η Κίνα θεωρεί μεσαία τάξη, το έλλειμμα εσόδων μιλάει για το πόσοι έχουν πέσει από αυτό το πολυπόθητο καθεστώς.


Η ματιά του Bloomberg News στους κινεζικούς αρχικούς μισθούς λέει μια παρόμοια θλιβερή ιστορία. 


Αυτοί μειώθηκαν κατά 1,3% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2023, την πιο πρόσφατη περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αυτό αποτέλεσε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. 


Τα στοιχεία για τα μπόνους είναι ακόμη πιο απογοητευτικά, καθώς μειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 17,5% από το προηγούμενο έτος. Τα μπόνους μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στον τομέα του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών, 27%, και ακόμη περισσότερο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, 35%.


Υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πωλήσεις πολυτελών καταναλωτικών ειδών έχουν πέσει στον γκρεμό. 


Η Gucci αναφέρει ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα έχουν υποχωρήσει κατά 20% αυτό το τρίμηνο από τα επίπεδα πριν από ένα χρόνο και οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 25% από τα επίπεδα του 2023. 


Τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών στην Κίνα αναφέρουν επίσης μειώσεις, ειδικά επειδή η κίνηση έχει αυξηθεί σε εστιατόρια χαμηλότερης ποιότητας. 


Σε ένα άλλο αποκαλυπτικό ανέκδοτο, τα αποθέματα μεταχειρισμένων πιάνων έχουν αυξηθεί τόσο ψηλά που έχουν ασκήσει σημαντική πτωτική πίεση στις τιμές των τιμών. 


Δεδομένου ότι ένα πιάνο έχει από καιρό χρησιμεύσει ως σημάδι της κατάστασης της μεσαίας τάξης, το πλεόνασμα απογραφής μιλάει για το πόσοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την αναζήτηση.


Τίποτε σε αυτή την εικόνα δεν προσφέρει την παραμικρή ενθάρρυνση για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας. Για τη μεσαία τάξη, όπως είναι, το θέμα είναι να μείνει σπίτι, να μειώσει τις δαπάνες και να προσπαθήσει να ανοικοδομήσει τις αποταμιεύσεις. 


Για τον Xi Jinping και την υπόλοιπη ηγεσία της Κίνας, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί σιωπηρά στον κινεζικό λαό ευημερία, αυτή η ανησυχητική εικόνα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανησυχητική.
 
 
Ακολουθήστε με στο Twitter.

Είμαι σύμβουλος οικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής και υπηρετώ ως επικεφαλής οικονομολόγος για την εταιρεία επικοινωνιών Vested με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είμαι συντάκτης του The National Interest και συνεργάτης του Κέντρου για τη Μελέτη του Ανθρώπινου Κεφαλαίου και της Οικονομικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο (SUNY). Στη μακρά καριέρα μου στα χρηματοοικονομικά, κατείχα θέσεις ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου, διευθυντής έρευνας και επικεφαλής επενδύσεων. Το τελευταίο μου βιβλίο, Bite-Sized Investing, λέει στους αρχάριους τις βασικές αρχές της επένδυσης και τις υπενθυμίζει στους βετεράνους. Είμαι κάτοχος MSS στα μαθηματικά οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία και πτυχίου στα οικονομικά από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.



ΠΗΓΗ: China’s Middle Class Is Disappearing (forbes.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!