Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ: Ο αριθμός των εφήβων «σε λάθος σώμα» εκτοξεύεται στα ύψη


Πολλοί έφηβοι υποφέρουν όχι μόνο από το φύλο τους, αλλά και από καταθλιπτική διαταραχή. © Dmyrto_Z / Depositphotos



Martina Frei / 7.06.2024 Οι ειδικοί προειδοποιούν για βιαστική αλλαγή φύλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 72% αυτών των εφήβων έχουν άλλες ψυχιατρικές διαγνώσεις.


Μέσα σε δέκα χρόνια, ο αριθμός των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που διαγιγνώσκονται με «διαταραχή ταυτότητας φύλου» έχει αυξηθεί τουλάχιστον οκτώ φορές. 

Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία ασφάλισης υγείας των ατόμων ηλικίας 5 έως 24 ετών που αντιμετωπίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί γιατροί χρεώνουν τριμηνιαία μέσω υποχρεωτικής βασικής ασφάλισης. 

Το 2013, 23 στους 100.000 εφήβους και νεαρούς ενήλικες στη Γερμανία διαγνώστηκαν με «διαταραχή ταυτότητας φύλου» (σε τουλάχιστον ένα τρίμηνο ανά ημερολογιακό έτος). 

Το 2022, ο αριθμός ήταν 176 από τους 100.000. Οι γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών επηρεάστηκαν περισσότερο.



Αριθμός διαγνώσεων «διαταραχής ταυτότητας φύλου» μεταξύ των νέων στη Γερμανία σε τουλάχιστον ένα τέταρτο ανά ημερολογιακό έτος από το 2013 έως το 2022 (M = άνδρες, W = γυναίκες, J = ηλικία σε έτη). © Bachmann C.J. et al., «Deutsches Ärzteblatt» 2024

Η κοινωνική μετάδοση είναι γνωστή σε άλλες ασθένειες

Οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι ασαφείς. 

Εκτός από την πραγματική αύξηση της διαταραχής, οι συντάκτες της αξιολόγησης αναφέρουν επίσης την αυξημένη προσοχή, τη μείωση του στιγματισμού, την καλύτερη ιατρική περίθαλψη, την κοινωνική μόλυνση και την υπερδιάγνωση ως πιθανές αιτίες, δηλαδή ότι τα παιδιά χωρίς «διαταραχή ταυτότητας φύλου» λαμβάνουν ψευδώς αυτή τη διάγνωση.

Το φαινόμενο της «κοινωνικής μετάδοσης» είναι γνωστό στην εφηβεία

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα ήταν το κανάλι YouTube "Gewitter im Kopf"

Εκεί, ένα άτομο που είχε προσβληθεί από το σύνδρομο Tourette έβαλε τον εαυτό του στο προσκήνιο για χρόνια - οπότε δεκάδες νέοι που τον παρακολουθούσαν παρουσίασαν πολύ παρόμοια συμπτώματα - και μερικές φορές αντιμετωπίστηκαν λανθασμένα για μήνες

Όλοι είχαν «μολυνθεί» ενώ παρακολουθούσαν τα βίντεο και πίστευαν ότι έπασχαν επίσης από το σύνδρομο Tourette. Η κοινωνική μόλυνση μεταξύ των νέων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο «αυτοτραυματισμό» (σσ. τάση των εφήβων που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1990, βλ. Selbstverletzendes Verhalten - Bayerischer Erziehungsratgeber (bayern.de)).



Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν πολύ λιγότερο για τις πολύ πιο κοινές ασθένειες

Στο παρελθόν, υπήρξαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στη συχνότητα άλλων ψυχικών ασθενειών όπως οι διαταραχές του αυτισμού. 

Μεταξύ άλλων, οι καλύτερες επιλογές φροντίδας συνέβαλαν σε αυτό, αλλά και μια πιο θετική εικόνα της νόσου και της προσοχής των μέσων ενημέρωσης που έχει επίσης δοθεί στη «διαταραχή ταυτότητας φύλου» εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό συζητείται στα μέσα ενημέρωσης πολύ πιο συχνά από άλλες, πολύ πιο κοινές ασθένειες στους εφήβους.

Από το 2017, η διάγνωση της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» γίνεται ιδιαίτερα συχνά, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας (ανέφερε το Infosperber). 


Τον Νοέμβριο του 2017, αποφάνθηκε ότι, εκτός από την καταχώριση «θηλυκό» ή «αρσενικό», πρέπει να δημιουργηθεί μια τρίτη επιλογή για την οικογενειακή κατάσταση για άτομα που «δεν αποδίδουν μόνιμα ούτε στο αρσενικό ούτε στο γυναικείο φύλο».


Για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και εφήβων, η διαταραχή ταυτότητας φύλου ήταν προσωρινή

Οι επιστήμονες που αξιολόγησαν τα δεδομένα της γερμανικής ασφάλισης υγείας όχι μόνο έδωσαν προσοχή στο εάν είχε διαγνωστεί μια «διαταραχή ταυτότητας φύλου», αλλά και πόσο καιρό είχε αντιμετωπιστεί. 

Ήθελαν να μάθουν αν ήταν μια γρήγορα προσωρινή διακοπή ή αν διήρκεσε περισσότερο.

Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έλαβαν τη διάγνωση της «διαταραχής ταυτότητας φύλου» μόνο προσωρινά: 

Πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, κατά μέσο όρο το 36% των προσβεβλημένων εξακολουθούσαν να υποβάλλονται σε θεραπεία. 

Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15 έως 19 ετών, το ποσοστό εξακολουθούσε να είναι 27%. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν οι πληγέντες ξεκινήσουν θεραπεία επιβεβαίωσης φύλου, συμβουλεύουν οι συντάκτες της ανάλυσης στο "Deutsches Ärzteblatt".



Η θεραπεία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θεραπεία με «αποκλειστές εφηβείας» ή με ορμόνες αλλαγής φύλου μπορεί να έχει αμετάκλητες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας

Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό των ατόμων που δεν είχαν πλέον «διαταραχή ταυτότητας φύλου» στη Γερμανία πέντε χρόνια αργότερα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν για βιαστικές θεραπείες.

Η «Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Διεμφυλικών» (WPATH), από την άλλη πλευρά, παρακάλεσε, για παράδειγμα, ότι τα προσβεβλημένα κορίτσια θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούν το στήθος τους στην ηλικία των 15 ετών και ότι τα αγόρια θα πρέπει να επιτρέπεται να αφαιρούν τους όρχεις τους στην ηλικία των 17 ετών (ανέφερε το Infosperber).



Υπήρχαν συχνά άλλες ψυχικές ασθένειες

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του "Deutsches Ärzteblatt", πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι θεράποντες ιατροί διέγνωσαν μια άλλη ψυχιατρική ασθένεια σε σχεδόν 3/4 των νέων εκτός από τη «διαταραχή ταυτότητας φύλου»

Αυτές ήταν οι πιο συχνές καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, ακολουθούμενες από οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ADHD και μετατραυματική διαταραχή

Συνεπώς, η «διαταραχή ταυτότητας φύλου» μπορεί να ήταν μια έκφραση ενός άλλου προβλήματος.

Το θέμα είναι «πολιτικά πολύ φορτισμένο», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung». 

«Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της μελέτης μας, μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας απέρριψε την πρόσβαση σε δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς, επειδή το διοικητικό συμβούλιο θεώρησε ότι το θέμα ήταν «πολύ καυτό».



Η προγραμματισμένη κατευθυντήρια γραμμή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους ανηλίκους

Στη Γερμανική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, υπάρχει φωτιά στην οροφή. Ο λόγος για αυτό είναι η κατευθυντήρια γραμμή «Ασυμφωνία φύλου και δυσφορία φύλου στην παιδική και εφηβική ηλικία», η οποία σύντομα θα οριστικοποιηθεί και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία.

Κανονικά, η διαδικασία για νέες ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές έχει ως εξής: Οι ειδικοί συνοψίζουν τις προηγούμενες γνώσεις σχετικά με μια ασθένεια. Για το σκοπό αυτό, αξιολογούν συστηματικά τις διαθέσιμες μελέτες. Ανάλογα με το πόσο καλά έχουν αποδειχθεί τα οφέλη μιας θεραπείας, αντλούν αδύναμες ή ισχυρές συστάσεις θεραπείας.

Στο επόμενο στάδιο, το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών θα τεθεί προς συζήτηση. Οι ενδιαφερόμενοι εμπειρογνώμονες την σχολιάζουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος και προτείνουν βελτιώσεις πριν από την τελική έγκριση της τελικής έκδοσης της κατευθυντήριας γραμμής.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη κατευθυντήρια γραμμή "Ασυμφωνία φύλου και δυσφορία φύλου στην παιδική και εφηβική ηλικία" ήταν διαφορετική.



Το Science Media Centre επέλεξε μονομερώς τους εμπειρογνώμονες

Το διοικητικό συμβούλιο της «Γερμανικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας», η οποία είναι υπεύθυνη εκεί, ενημέρωσε εκ των προτέρων τους ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων ότι η φάση διαβούλευσης αφορούσε μόνο συντακτικές βελτιώσεις στο προσχέδιο, όχι ουσιαστικές συζητήσεις.

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, το Science Media Centre ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την προγραμματισμένη κατευθυντήρια γραμμή δύο ημέρες μετά την έναρξη της φάσης διαβούλευσης. 

Κάλεσε τέσσερεις συντάκτες του σχεδίου (συμπεριλαμβανομένης της Dagmar Pauli από το Ψυχιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης) καθώς και έναν εμπειρογνώμονα από τη Σουηδία, ο οποίος επαίνεσε ιδιαίτερα το σχέδιο. 

Το Science Media Center, από την άλλη πλευρά, δεν κάλεσε επικριτές του σχεδίου κατευθυντήριων γραμμών - αν και η κριτική είναι έντονη και προέρχεται από ειδικούς.



Έντονη κριτική από ειδικούς

Σε μια κοινή δήλωση άνω των 100 σελίδων, 14 καθηγητές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διευθυντών πανεπιστημιακών κλινικών για την ψυχιατρική παιδιών και εφήβων, επικρίνουν έντονα το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών: 

Οι συστάσεις που υπάρχουν "σε πολλά κρίσιμα σημεία [...] δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία», διαφορετικά θα «έρχονταν σε σημαντική αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση αποδεικτικών στοιχείων». Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, τη βιαστική χρήση αναστολέων εφηβείας.

Καθώς το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών έρχεται τώρα, θα μπορούσε να «οδηγήσει σε μερικές φορές τακτική χρήση μέτρων [...] που έχουν σημαντικές, μόνιμες ή ακόμη και μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες, αν και η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητά τους δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί επαρκώς επιστημονικά. […] 

Εάν δημοσιευθούν, οι συστάσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τους ευάλωτους ανηλίκους, καθώς τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί επαρκώς.» 

Ο κίνδυνος οι σωματικά υγιείς ανήλικοι χωρίς σαφή επιστημονική βάση να αντιμετωπίζονται με ενδεχομένως αμετάκλητα μέτρα είναι «υπερβολικά μεγάλος»

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν επίσης δύο συγγραφείς της μελέτης σχετικά με τα δεδομένα ασφάλισης υγείας που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο.



"Πιο αργός ρυθμός κατάλληλος"

Από την άποψη των επικριτών, «απαιτείται επειγόντως αντικειμενικότητα της συζήτησης και ενδεχομένως αναμονή ή βραδύτερος ρυθμός πριν [...] δημοσιευθεί μια κατευθυντήρια γραμμή, η οποία μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί ξανά σε λίγους μήνες, εάν είναι απαραίτητο».



Θεματικό ενδιαφέρον του συγγραφέα: Κανένα
_____________________


Οι απόψεις στα άρθρα σχετικά με το Infosperber αντιστοιχούν στις προσωπικές εκτιμήσεις του συγγραφέα.

Περισσότερες πληροφορίες:



Infosperber από 21.11.2024 σχετικά με το "Science Media Centre": "Κυβερνήσεις και εταιρείες ελέγχουν την επιστημονική αναφορά»











ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:
Γιατροί, ιατρικές ομάδες ζητούν να δοθεί έμφαση στην ψυχική υγεία σε παιδιά με σύγχυση φύλου
Νέα δήλωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της υποβολής των παιδιών στις λεγόμενες παρεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου.


ΜΗ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ! Trans Wreck, ντοκυμανταίρ του Epoch TV
Το ντοκυμανταίρ "Trans Wreck" συγκεντρώνει άψογα ένα ευρύ φάσμα απόψεων και διατυπώνει με σαφήνεια τη βλάβη του κινήματος των τρανσέξουαλ με έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Αυτή η ταινία μεγάλου μήκους είναι τολμηρή και θαρραλέα, χωρίς να αποφεύγει ένα θέμα που οι περισσότεροι δεν θα αγγίξουν καν. Αυτό το υψηλής σύλληψης κινηματογραφικό έργο καταγράφει τις τρομακτικές συνέπειες της προσπάθειας να εμπλακεί κανείς στην ιδέα του «τρανσέξουαλ».



BINTEO: Το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνα επιβάλλει νέες ποινές για παιδεραστές | Facts Matter
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνα ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο που θα εγκρίνει τον χειρουργικό ευνουχισμό ως επιλογή τιμωρίας για όσους κρίνονται ένοχοι για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών. Αυτή η κίνηση από το νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνα αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης τάσης σε ολόκληρη τη χώρα των πολιτειών που προσπαθούν να ανεβάσουν τον πήχη όσον αφορά την τιμωρία για τους παιδεραστές - με ορισμένες πολιτείες να φτάνουν στο σημείο να επιβάλλουν τη θανατική ποινή.
Ωστόσο, το αν αυτό είναι συνταγματικό ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!