Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Η Φινλανδία θα προσφέρει εμβόλιο γρίπης των πτηνών σε επιλεγμένες ομάδες ανθρώπων, μια πιθανή παγκόσμια πρωτιά.

Άρα γε, θα πουν στους ανθρώπους ότι 5 φορές περισσότεροι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών Audenz έναντι εικονικού φαρμάκου πέθαναν;



Στοχεύουν τους εργάτες γης. Μια άλλη μέθοδος για τη μείωση της προσφοράς τροφίμων;



Δρ. Meryl Nass
07 Ιουνίου 2024


Εάν ζείτε στην Φινλανδία, μοιραστείτε τις πληροφορίες ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι απίστευτα επικίνδυνο για πιθανά άτομα.

Τι γνωρίζουμε για αυτό το εμβόλιο; 

Σχεδόν τίποτε. 

Αδειοδοτήθηκε στην Ευρώπη πριν από 8 μήνες. 

Είναι ένα εμβόλιο H5N8 που οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της γρίπης των πτηνών H5N1. 

Περιέχει το επικίνδυνο ανοσοενισχυτικό MF59

Δεν υπάρχει προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών στο φύλλο οδηγιών χρήσης: 

όσες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται προέρχονται από εμβόλιο H1N1 (εποχική γρίπη) που περιέχει επίσης MF59 και αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τρομακτικές, αν και δεν παρέχεται συχνότητα:



Παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης μετά την κυκλοφορία για το ζωονοσογόνο εμβόλιο γρίπης Seqirus H5N8.

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από την παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία με ένα πανδημικό εμβόλιο H1N1, παρόμοιο με το ζωονοσογόνο εμβόλιο γρίπης Seqirus H5N8 και περιέχει την ίδια ποσότητα ανοσοενισχυτικού MF59C.1, εγκεκριμένο για χρήση σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω, ενήλικες και ηλικιωμένους:

Διαταραχές του αίματος και του λεμφικού συστήματος

Λεμφαδενοπάθεια.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Αλλεργικές αντιδράσεις, αναφυλαξία συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας, βρογχόσπασμος, λαρυγγικό οίδημα, σε σπάνιες περιπτώσεις που οδηγούν σε σοκ.

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Πονοκέφαλος, ζάλη, υπνηλία, συγκοπή. Νευρολογικές διαταραχές, όπως νευραλγία, παραισθησία, σπασμοί και νευρίτιδα.

Καρδιακές διαταραχές

Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία.

Αναπνευστικές διαταραχές

Βήχας.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Γενικευμένες δερματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένου του κνησμού, της κνίδωσης ή του μη ειδικού εξανθήματος, του αγγειοοιδήματος.

Διαταραχές του μυοσκελετικού, του συνδετικού ιστού και των οστών

Μυϊκή αδυναμία, πόνος στα άκρα.

Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της θέσης χορήγησης

Εξασθένιση. [κόπωση—Νας]



Οι ακόλουθες πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από την παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία με εποχικά μη ανοσοενισχυμένα τριδύναμα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ένα εποχικό τριδύναμο εμβόλιο γρίπης υπομονάδας MF59 εγκεκριμένο για χρήση σε ηλικιωμένα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω:

Διαταραχές του αίματος και του λεμφικού συστήματος

Θρομβοπενία (σε ορισμένες περιπτώσεις αναστρέψιμος αριθμός αιμοπεταλίων μικρότερος από 5000 mm3 ).

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Νευρολογικές διαταραχές, όπως εγκεφαλομυελίτιδα και σύνδρομο Guillain Barré.

Αγγειακές διαταραχές

Αγγειίτιδα, η οποία μπορεί να σχετίζεται με παροδική νεφρική προσβολή.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Πολύμορφο ερύθημα.

Γενικές διαταραχές και καταστάσεις της θέσης χορήγησης

Εκτεταμένο οίδημα του άκρου στο οποίο έγινε η ένεση που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, αντίδραση κυτταρίτιδας στο σημείο της ένεσης (μερικές περιπτώσεις οιδήματος, πόνου και ερυθρότητας που εκτείνεται περισσότερο από 10 cm και διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα).


Από τον Andrew Joseph 5 Ιουνίου 2024





H5N1 σωματίδια γρίπης των πτηνών CDC και NIAID


Η εκστρατεία εμβολιασμού θα είναι περιορισμένη, με δόσεις που θα είναι διαθέσιμες σε ομάδες όπως πτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, επιστήμονες που μελετούν τον ιό και άτομα που εργάζονται σε φάρμες γούνας που στεγάζουν ζώα όπως βιζόν και αλεπού και όπου υπήρξαν εστίες.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Mia Kontio, αξιωματούχος υγειονομικής ασφάλειας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, δήλωσε στο STAT ότι η χώρα περιμένει να φτάσουν 20.000 δόσεις, αλλά σχεδιάζει να τις χορηγήσει «μόλις τα εμβόλια είναι στη χώρα».

Η απόφαση να ξεκινήσει η παροχή εμβολίων αντικατοπτρίζει τους φόβους ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα μπορούσαν να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό H5N1. 

Ο ιός, προς το παρόν, δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος στο να μολύνει ανθρώπους ή, το πιο σημαντικό, να εξαπλωθεί ανάμεσά τους. 

Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι καθώς ο ιός μολύνει περισσότερα είδη θηλαστικών και αν συναντήσει περισσότερα ανθρώπινα κύτταρα, τότε τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξελιχθεί για να γίνει μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους.

Η φινλανδική εκστρατεία έρχεται επίσης καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα ξέσπασμα H5N1 μεταξύ των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής - προηγουμένως ένα είδος που οι επιστήμονες πίστευαν ότι δεν ήταν ευαίσθητο στον ιό. 

Τρεις εργαζόμενοι στον γαλακτοκομικό τομέα είχαν επιβεβαιωμένες λοιμώξεις που συνδέονται με το ξέσπασμα και παρόλο που οι λοιμώξεις ήταν όλες ήπιες και δεν υπήρχαν ενδείξεις μετάδοσης προς τα εμπρός σε άλλους ανθρώπους, οι περιπτώσεις υπογράμμισαν τον κίνδυνο για άτομα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

«Η ανησυχία εδώ αφορά τη διεπαφή ζώου-ανθρώπου», δήλωσε ο Marc Lacey, παγκόσμιος εκτελεστικός διευθυντής για πανδημίες στη CSL Seqirus, τον κατασκευαστή πολλών εμβολίων H5, συμπεριλαμβανομένου αυτού που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η Φινλανδία.

Άλλες χώρες συζητούν την ανάπτυξη εμβολίων H5 ή εργάζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες, δήλωσε ο Lacey. 

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα προσέλαβαν τη CSL Seqirus για να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων εμβολίου γρίπης H5 που έχει διαθέσιμες. 

Αλλά η Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα που γνώριζε ότι σχεδίαζε πραγματικά να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια εκτός ερευνητικών μελετών.

Το εμβόλιο που θα χορηγηθεί στη Φινλανδία έχει σχεδιαστεί από έναν διαφορετικό ιό της γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H5N8, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να παρέχει προστασία έναντι του H5N1. 

Είναι το συστατικό αιμοσυγκολλητίνης του εμβολίου - το μέρος Η - που είναι ο κύριος στόχος. Το εμβόλιο περιλαμβάνει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό, ένα συστατικό που εμβαθύνει την παραγόμενη ανοσολογική απόκριση.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, το οποίο είναι γνωστό ως ζωονοσογόνο εμβόλιο γρίπης Seqirus, με βάση μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι προκάλεσε ανοσολογικές αποκρίσεις που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ήταν προστατευτικές έναντι της γρίπης των πτηνών. 

Οι ερευνητές δεν μπορούν να εκτελέσουν παραδοσιακές δοκιμές αποτελεσματικότητας με τέτοια προϊόντα, επειδή ο ιός δεν κυκλοφορεί μεταξύ των ανθρώπων, επομένως συνήθως εγκρίνονται με βάση αυτές τις μελέτες ανοσογονικότητας. 

Η ανοσοποίηση εγκρίνεται ως εμβόλιο δύο δόσεων, με δόσεις που χορηγούνται με διαφορά τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Η Isabella Eckerle, ιολόγος στο Κέντρο της Γενεύης για τις Αναδυόμενες Ιογενείς Ασθένειες, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα μπορούσε να τους προστατεύσει, αλλά είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βασίζεται στον ανθρώπινο εμβολιασμό για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης H5N1. 

Αντ' αυτού, οι υπάλληλοι υγείας θα πρέπει να εργαστούν για τον περιορισμό της μετάδοσης ευρέως, συμπεριλαμβανομένων των ζώων. 

Τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της χρήσης εξοπλισμού ατομικής προστασίας, ή ΜΑΠ, στα αγροκτήματα, είπε.

(Στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι υγείας έχουν διαθέσει ΜΑΠ σε γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, αλλά λίγοι τους έχουν αποδεχθεί την προσφορά. Τα αρμεκτήρια μπορεί να είναι ζεστά και υγρά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να φοράτε γυαλιά, ρόμπες και μάσκες.)

«Το πιο σημαντικό πράγμα θα ήταν να μην κυκλοφορεί αυτός ο ιός», ιδιαίτερα στα θηλαστικά, δήλωσε ο Eckerle.

Πρόσθεσε ότι άλλα εμβόλια γρίπης δεν μπορούν πάντα να σταματήσουν τη μετάδοση, ακόμη και αν μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Είναι πιθανό τότε αυτά τα εμβόλια να έχουν παρόμοια απόδοση.

«Μπορεί να αποτρέψουν συμπτώματα ή ασθένειες, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αποτρέπουν τη μόλυνση», είπε.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο H5N1 θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή πανδημίας από την ανακάλυψή του πριν από σχεδόν 30 χρόνια. 

Αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια, ο ιός έχει επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά του και τον κατάλογο των θυμάτων του, εξαπλώνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου και αρρωσταίνει και σκοτώνει δεκάδες άγρια και οικόσιτα πτηνά. 

Έχει επίσης βρει το δρόμο του σε έναν αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών. Το ξέσπασμα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής - το οποίο μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί μόνο στις ΗΠΑ - είναι η τελευταία ανατροπή στην ιστορία του.

Η Φινλανδία, ειδικότερα, αντιμετωπίζει κρούσματα H5N1 όχι μόνο μεταξύ των πτηνών, αλλά και στις φάρμες γούνας της, με τουλάχιστον 71 αγροκτήματα να έχουν κρούσματα πέρυσι. 

Ενώ τα περισσότερα από τα αγροκτήματα φιλοξενούσαν αλεπούδες, είναι η εξάπλωση του ιού στα βιζόν ειδικότερα που αυξάνει τις ανησυχίες. 

Οι υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να διεισδύσει στα κύτταρά τους πιστεύεται ότι είναι παρόμοιοι με τους δικούς μας, παρέχοντας πιθανώς στον ιό ένα έδαφος εκπαίδευσης για να γίνει καλύτερος στη μόλυνση των κυττάρων μας. 

Επιπλέον, τα βιζόν μπορούν να μολυνθούν ταυτόχρονα από ιούς γρίπης των πτηνών και του ανθρώπου, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ιούς να ανταλλάξουν γονίδια και το παθογόνο που προκύπτει να γίνει πιο έμπειρο στην εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων.

Τον περασμένο μήνα, οι φινλανδικές αρχές ανακοίνωσαν εκτεταμένα μέτρα επιτήρησης για τον ιό στις φάρμες γούνας της χώρας. τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα τέντωμα κατά το οποίο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στα ζώα εκτροφής από άγρια πτηνά ήταν υψηλότερος. 

Ωστόσο, αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Ευρώπη έχει καταγράψει λιγώτερες μολύνσεις σε πληθυσμούς άγριων πτηνών φέτος από ό, τι έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!