Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αληθεύει ότι η Ε.Ε. μόλις τράβηξε την πρίζα στα γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;


Οχήματα από τον κατασκευαστή BYD περιμένουν στο λιμάνι Taicang στο Suzhou για εξαγωγή.



Τα σχέδια της Ε.Ε. για τους δασμούς στην Κίνα ανησυχούν τους πελάτες και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σχεδιασμού των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.


Michael Maier
14/6/2024


Οι σχεδιαζόμενοι τιμωρητικοί δασμοί της Ε.Ε. κατά της Κίνας προκαλούν ανησυχητικές εκφράσεις στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. 

Η Ε.Ε. είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει κλιμακωτούς τιμωρητικούς δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα στην Ευρώπη. 

Η Κίνα αναμένεται να ανταποδώσει. 

Για παράδειγμα, μια κινεζική δεξαμενή σκέψης κοντά στο κράτος έχει ήδη ξεκινήσει την ιδέα της επιβολής δασμών σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης με κυβισμό άνω των 2,5 λίτρων. 

Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει άμεσα τους κατασκευαστές premium

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι δασμοί μπορούν να αποφευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.


Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι σοβαρή: 

«Εκτιμούμε τον κίνδυνο μιας εμπορικής σύγκρουσης και ενός φαύλου κύκλου κλιμάκωσης ως επικείμενο σενάριο - γι' αυτό και οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να προσεγγίσουν η μία την άλλη και να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο προκειμένου να αποτρέψουν τους δασμούς στις διαπραγματεύσεις», λέει η Karoline Kampermann, επικεφαλής οικονομικής πολιτικής, εξωτερικού εμπορίου, ΜΜΕ και φόρων στην Ένωση Γερμανών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (VDA) στην Berliner Zeitung: «Η κύρια ανησυχία μας είναι να μην μπούμε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης. Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις».

Η Kampermann βλέπει μια μεγαλύτερη σύνδεση: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αντίμετρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας και τελικά ολόκληρο τον μετασχηματισμό στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η προμήθεια πρώτων υλών. 

Χρειαζόμαστε την Κίνα για να επιλύσουμε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η προστασία του κλίματος». 

Από αυτή την άποψη, η VDA αναμένει ότι «η γερμανική κυβέρνηση - ειδικά ενόψει των επερχόμενων ταξειδιών των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών - θα εργαστεί επίσης σε συνομιλίες με την Κίνα για την επίτευξη λύσεων βασισμένων στην εταιρική σχέση».




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!