Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Η περιστροφή του πυρήνα της Γης επιβραδύνεται και αντιστρέφεται



Αυτό το εκπληκτικό εύρημα δόθηκε από μια νέα μελέτη. 

Οι αλλαγές στην περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης, το κλίμα ή ακόμα και τη διάρκεια των ημερών.


Ο εσωτερικός πυρήνας άρχισε να μειώνει την ταχύτητά του γύρω στο 2010, κινούμενος πιο αργά από την επιφάνεια της Γης. (Πίστωση: USC Graphic/Edward Sotelo)


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης έχει επιβραδυνθεί και αντιστρέψει την κατεύθυνσή του.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι μια στερεή σφαίρα σιδήρου που βρίσκεται σχεδόν 3.000 μίλια βαθιά στη Γη.

Τα αποτελέσματα της εργασίας, που αναφέρθηκαν από το Study Finds, αμφισβητούν προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του εσωτερικού πυρήνα

Μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι σταδιακά περιστρέφεται ταχύτερα από την επιφάνεια της Γης, ένα φαινόμενο γνωστό ως υπερπεριστροφή.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης περιστρέφεται ανεξάρτητα από την επιφάνεια της Γης και παίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου της Γης και στη διαμόρφωση των ρευμάτων στον εξωτερικό πυρήνα

Οι αλλαγές στην περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης, το κλίμα ή ακόμη και τη διάρκεια των ημερών κατά μικροσκοπικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ανάλυση των σεισμικών κυμάτων από σεισμούς στις Νότιες Νήσους Sandwich μεταξύ 1991 και 2023 έδειξε ότι η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα έχει επιβραδυνθεί και αντιστραφεί

Συγκεκριμένα, ο εσωτερικός πυρήνας περιστράφηκε (περιστράφηκε πιο αργά από την επιφάνεια της Γης) από το 2008 έως το 2023 μετά από υπερπεριστροφή από το 2003 έως το 2008. 

Ο John Vidale, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί:


«Όταν είδα για πρώτη φορά τα σεισμογραφήματα που έδειχναν αυτή την αλλαγή, έμεινα έκπληκτος

Αλλά όταν βρήκαμε δύο δωδεκάδες περισσότερες παρατηρήσεις που σηματοδοτούσαν το ίδιο μοτίβο, το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο

Ο εσωτερικός πυρήνας είχε επιβραδυνθεί για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. Άλλοι επιστήμονες έχουν πρόσφατα υποστηρίξει παρόμοια και διαφορετικά μοντέλλα, αλλά η τελευταία μας μελέτη παρέχει την πιο πειστική λύση».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε σεισμικά κύματα που περνούν μέσα από τον πυρήνα και μπορούν να μετρηθούν στην αντίθετη επιφάνεια της Γης και συνέκριναν κυματομορφές επαναλαμβανόμενων σεισμών. 

Διαπίστωσαν ότι πολλές κυματομορφές άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, αλλά αργότερα επέστρεψαν στο προηγούμενο σχήμα τους, υποδεικνύοντας ότι ο εσωτερικός πυρήνας έχει επιστρέψει στις προηγούμενες θέσεις.

Η μελέτη δείχνει ότι η περιστροφική συμπεριφορά του εσωτερικού πυρήνα είναι πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως και έχει μια ασυμμετρία στις ταχύτητες περιστροφής του.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα υψηλής ανάλυσης από διαφορετικές τοποθεσίες και εκλεπτυσμένα μοντέλλα του συστήματος της Γης για την πλήρη κατανόηση της συμπεριφοράς του εσωτερικού πυρήνα και την καταγραφή των εκτεταμένων επιπτώσεών του.

Η ανακάλυψη ότι η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα μπορεί να επιβραδυνθεί και να αντιστραφεί παρέχει νέες ιδέες για τη δυναμική του εσωτερικού της Γης. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μελλοντική έρευνα θα εμβαθύνει αυτές τις γνώσεις και ενδεχομένως θα αποκαλύψει περισσότερα για τον περίπλοκο «χορό του εσωτερικού πυρήνα», όπως τον αποκαλεί ο Vidale, και τον αντίκτυπό του στον πλανήτη μας.



ΠΗΓΗ: Rotation des Erdkerns verlangsamt sich und kehrt sich um - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα της Γης επιβραδύνεται και αντιστρέφει την κατεύθυνση. Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη;


Οπισθοδρόμηση εσωτερικού πυρήνα από αντιστροφές σεισμικής αλλαγής κυματομορφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!