Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Η Wall Street παραδέχεται το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ: Όλες οι θέσεις εργασίας τον περασμένο χρόνο πήγαν σε παράνομους αλλοδαπούς




Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους σφυροκοπούσαμε σε δύο πολύ απλά γεγονότα: όχι μόνο η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν τρομακτικά αδύναμη, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να «κερδίζονται» το 2023 και να έχουν ως στόχο να σηματοδοτήσουν πόσο ισχυρή ήταν η «ανάκαμψη» του Μπάιντεν, έτοιμη να αναθεωρηθεί (όπως παραδέχονται πρώτα η Philly Fed και τώρα το Bloomberg), αλλά το πιο συγκλονιστικό είναι ότι όλη η αύξηση των θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει πάει σε παράνομους αλλοδαπούς.




Το επισημάναμε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, και έκτοτε επαναλαμβάνουμε συστηματικά - ξανά, ξανά και ξανά - παρ' όλο που καταστήσαμε απολύτως σαφές τι συνέβαινε...



... φτάνοντας στο σημείο να επισημάνουμε το συγκεκριμένο παραθυράκι μετανάστευσης που χρησιμοποιούσαν οι παράνομοι για να εργαστούν στις ΗΠΑ για έως και 5 χρόνια...


... και ακόμη και τον έλεγχο γεγονότων του ξεμωραμένου συλλέκτη ψήφων ενοίκου του Λευκού Οίκου σε πολλές περιπτώσεις...


... Έχουμε σοκαριστεί για το γεγονός ότι το θέμα των περισσότερων, αν όχι όλων των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ που πηγαίνουν σε παράνομους, δεν έχει γίνει ακόμη «το μεγαλύτερο πολιτικό σημείο συζήτησης» όλων.



Αυτό πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο, επειδή με μόλις 5 μήνες να απομένουν μέχρι τις εκλογές και με τη μετανάστευση μακράν το πιο καυτό πολιτικό θέμα εκεί έξω, άλλοι αρχίζουν επιτέλους να συνδέουν τις τελείες που θέσαμε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο πρώτος αναλυτής της Wall Street που τολμά να επισημάνει ότι ο αυτοκράτορας της απασχόλησης είναι γυμνός, είναι ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της Standard Chartered, Steve Englander, ο οποίος σε ένα σημείωμα με τίτλο αρκετά απλά "Μετανάστευση που οδηγεί σε αύξηση της αγοράς εργασίας" (και διαθέσιμο στους επαγγελματίες συνδρομητές στο συνηθισμένο μέρος), γράφει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του "οι μετανάστες χωρίς χαρτιά αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης των θέσεων εργασίας το FY24 μέχρι στιγμής" (ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, αλλά καταλαβαίνουμε το δικό του αρχικό συντηρητισμό) και προσθέτει ότι «οι αιτούντες άσυλο και οι υπό όρους ανθρωπιστικοί ασθενείς εξηγούν την αύξηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα» πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των εγκρίσεων EAD πιθανότατα θα επεκτείνει την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης το 2024. 

Με άλλα λόγια, η «ισχυρή αύξηση της απασχόλησης» για τους Αμερικανούς πολίτες, ήταν πάντα και παραμένει ένα μυθιστόρημα, και η μόνη αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι για τους παράνομους, οι οποίοι θα εργαστούν κάτω από τον κατώτατο μισθό, γεγονός που εξηγεί επίσης γιατί ο πληθωρισμός δεν έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς προσλήφθηκαν εκατομμύρια παράνομοι.

Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα από το σημείωμα του Englander επειδή ελπίζουμε ότι περισσότεροι οικονομολόγοι, στρατηγικοί αναλυτές και πολιτικοί θα το διαβάσουν και θα κατανοήσουν τι λέμε για πάνω από ένα χρόνο.

Απηχώντας αυτό που έχουμε πει εδώ και μήνες, ο Englander γράφει ότι η μετανάστευση, ιδιαίτερα η παράνομη μετανάστευση, «είναι ένα πολιτικό σημείο ανάφλεξης που έχει γίνει επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων. 

Λεπτομερή στοιχεία από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) και τις Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) υποδηλώνουν ότι το ήμισυ της αύξησης της μη γεωργικής μισθοδοσίας (NFP) μέχρι σήμερα για το FY24 (ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2023) προέρχεται από μετανάστες χωρίς έγγραφα που έχουν λάβει έγγραφο εξουσιοδότησης απασχόλησης (EAD)» (ορίζει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα ως εκείνους που εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω μη παραδοσιακών μεταναστευτικών οδών, όπως αιτούντες άσυλο, υπό όρους και πρόσφυγες).

Η δυνατότητα παρακολούθησης της έκδοσης EAD σε εργαζόμενους χωρίς επίσημα έγγραφα αποτελεί πλεονέκτημα για την εκτίμηση του βαθμού στον οποίο συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης. 

Το NFP μετρά τους εργαζόμενους με EAD όπως και κάθε άλλο. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, είναι εύκολο να εκτιμηθεί ότι οι εργαζόμενοι χωρίς έγγραφα έχουν προσθέσει 109 χιλιάδες θέσεις εργασίας το μήνα στο NFP από τη μέση αύξηση 231 χιλιάδων μέχρι στιγμής το FY24.




Το οποίο είναι συγκλονιστικό. Εχθές το βράδυ δείξαμε ότι περίπου 100 χιλιάδες μηνιαίες θέσεις εργασίας είναι καθαρά στατιστικές στρεβλώσεις και ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας κατά το παρελθόν έτος ήταν περίπου 130 χιλιάδες.






Έτσι, εάν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας το μήνα είναι κατασκευασμένα τεχνουργήματα γέννησης / θανάτου (δηλαδή, όχι πραγματικές θέσεις εργασίας αλλά ένας στατιστικά επιδιωκόμενος παράγοντας fudge) και άλλες 109 χιλιάδες θέσεις εργασίας το μήνα είναι παράνομοι αλλοδαποί, αυτό αφήνει περίπου 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας για όλους τους άλλους, δηλαδή τους νομοταγείς Αμερικανούς.

Σημαίνει επίσης ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ήταν - τον τελευταίο χρόνο - μια απόλυτη καταστροφή και προάγγελος οικονομικής καταστροφής (και γι 'αυτό χθες το βράδυ επισημάναμε "Ο "απροσδόκητος" λόγος για τον οποίο η Fed θα σπεύσει να μειώσει τα επιτόκια το συντομότερο δυνατό").

Αλλά περιμένετε, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Englander, η εκτίμηση των 109 χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών «μπορεί να είναι υποτιμημένη, δεδομένου ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν συχνά περιορισμένη πρόσβαση σε παροχές, επομένως μπορεί να έχουν μεγάλο κίνητρο να βρουν εργασία. Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ μπορεί να είναι χαμηλότερος εάν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο μορφωμένοι και αντιμετωπίζουν γλωσσικά εμπόδια στο εργατικό δυναμικό».

Εδώ, ο Englander - ο οποίος δεν έκανε την ανάλυση γέννησης / θανάτου - γράφει ότι αν εξαιρεθούν αυτοί οι παράνομοι μετανάστες εργαζόμενοι, "το NFP μπορεί να τρέχει με περίπου 125k το μήνα" και προσθέτει ότι "ένας τέτοιος ρυθμός δεν είναι ύφεση, αλλά δεν είναι χρόνος άνθησης και αντιπροσωπεύει έναν μέτριο υποκείμενο ρυθμό ζήτησης εργασίας. 

Θα πρέπει να κάνει τον ρυθμό 231k FY24 του πρωταρχικού NFP λιγότερο ανησυχητικό για τη FOMC. Οι συμμετέχοντες στη FOMC θα μπορούσαν να είναι λιγότερο επιθετικοί εάν ο αντίκτυπος των μεταναστών χωρίς έγγραφα στο NFP ήταν καλά εκτιμημένος και κατανοητός.

Φυσικά, αν ο αναλυτής της Std Chartered συνυπολογίσει την πραγματική κατάρρευση των προσαρμογών Γέννησης-Θανάτου που συζητήθηκε χθες από το Bloomberg...




... Ο πραγματικός αριθμός θα ήταν, λοιπόν, μηδέν!


Ενώ ο πολιτικός λόγος πίσω από την προπαγάνδα της διαστρέβλωσης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ είναι απλός: σε τελική ανάλυση, σε ένα έτος εκλογών είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομία του Μπάιντεν να απεικονίζεται όσο το δυνατόν πιο λαμπερά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ψέμματα για τα πάντα, οι αλυσιδωτές συνέπειες από αυτό το κατασκεύασμα είναι συγκλονιστικές. 

Όπως παραδέχεται ο Englander, «αυτή η προστιθέμενη προσφορά εργασίας μπορεί επίσης να έχει μετατοπίσει την τάση της απασχόλησης και την αύξηση του ΑΕΠ, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί εάν ένας ισχυρός αριθμός NFP ή ακόμα και ΑΕΠ αντικατοπτρίζει την προσφορά ή τη ζήτηση. 

Εάν η προσφορά οδηγεί σε ανοδικές εκπλήξεις, το συμπέρασμα είναι περισσότερη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί. Εάν ζητηθεί, το αντίθετο. Τα ήπια οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να ιδωθούν μέσα από το πρίσμα της προστιθέμενης προσφοράς εργασίας, ενώ οι ισχυρές ανακοινώσεις δεδομένων είναι διφορούμενες».

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, μια τέτοια αυξημένη προσφορά εργασίας - από παράνομους - θα πρέπει να ασκήσει καθοδική πίεση στην αύξηση των μισθών σε σχέση με μια βασική γραμμή με λιγότερη μετανάστευση (τεκμηριωμένη ή όχι). 

Σε μέτρα όπως οι μέσες ωριαίες αποδοχές, ο αντιπληθωριστικός αντίκτυπος θα είναι διττός: χαμηλότερους μισθούς συνολικά από την αύξηση της προσφοράς εργασίας σε σχέση με τη ζήτηση εργασίας και ένα αποτέλεσμα σύνθεσης επειδή οι μετανάστες χωρίς χαρτιά συχνά εργάζονται σε βιομηχανίες χαμηλών μισθών ακόμη και με EAD.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να είναι μια σταδιακή διαδικασία, οπότε ο χαμηλός αντίκτυπος των μισθών μπορεί να μην είναι άμεσα ορατός. 

Επιπλέον, στο βαθμό που οι μισθοί αυτών των εργαζομένων αντανακλούν σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, η επίδραση της σύνθεσης στους μισθούς θα αντισταθμιστεί από την επίδραση της σύνθεσης στην παραγωγικότητα – η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μπορεί να παραμείνει αμετάβλητη.

Παρά τις παρατηρήσεις αυτές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συμβολή των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην απασχόληση είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα. Πράγματι, τους τελευταίους 12 μήνες συναντώνται κατά μέσο όρο 280 χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα μηνιαίως σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν ή θα είναι επιλέξιμοι να εργαστούν νόμιμα τους επόμενους μήνες. 

Η ίδια μεθοδολογία υποδηλώνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι συνέβαλαν περίπου στο ένα τρίτο της αύξησης της απασχόλησης το FY23.

Χειροτερεύει.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτιμά ότι το οικονομικό έτος 2023 άλλα 860 χιλιάδες άτομα διέσχισαν τα σύνορα χωρίς επαφή με τις αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ. 

Ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για EAD, ενδέχεται να εξακολουθούν να εργάζονται εκτός βιβλίων ή με πλαστά ή δανεικά έγγραφα. 

Ως εκ τούτου, η παραγωγή και οι δαπάνες τους θα εμφανιστούν στο ΑΕΠ, αν και είναι απίθανο να συλληφθεί τόσο πολύ εάν συλληφθεί οποιαδήποτε από τις «εισροές εργασίας» τους. 

Αυτοί, μαζί με άλλους (τουρίστες που υπερβαίνουν τις θεωρήσεις παραμονής, φοιτητές των οποίων οι θεωρήσεις έχουν λήξει κ.λπ.) είναι επίσης τεχνικά χωρίς έγγραφα. 

Αλλά δεδομένου ότι λίγοι είναι επιλέξιμοι για EADs, είναι απίθανο να συλληφθούν σε οποιαδήποτε έρευνα BLS.

Σε κάθε περίπτωση, ο Englander εκτιμά ότι πάνω από 800 χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα βρήκαν δουλειά το FY23 και υποθέτει ότι το 64,2% των δικαιούχων EAD (ο μέσος όρος για τον πληθυσμό που γεννήθηκε στο εξωτερικό) εργάζονται. 

Ωστόσο, το ποσοστό απασχόλησης μπορεί κάλλιστα να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι αυτοί είναι πιθανό να είναι εργαζόμενοι με «πολύ κίνητρα», δεδομένου ότι δεν είναι γενικά επιλέξιμοι για ασφάλιση ανεργίας και άλλες παροχές, επομένως η εργασία αποτελεί αναγκαιότητα για πολλούς.

Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό, και δεδομένου ότι οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια το FY23, οι 800 χιλιάδες θα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 25% της αύξησης του NFP.




Αλλά τι γίνεται με αυτούς τους αριθμούς ρεκόρ πολλαπλών κατόχων θέσεων εργασίας που έχουμε επίσης συζητήσει.

Α, ναι, για να το αντιμετωπίσει αυτό, ο Englander υπολογίζει στη συνέχεια μια επαυξημένη έκδοση του NFP που περιλαμβάνει τους εργάτες γης, τους αυτοαπασχολούμενους και τους οικογενειακούς εργαζόμενους από την έρευνα νοικοκυριών (CPS) και αφαιρεί τους κατόχους πολλαπλών θέσεων εργασίας. 

Με το μέτρο αυτό, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7 εκατομμύρια (αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κατόχων πολλαπλών θέσεων εργασίας, οι οποίοι αφαιρούνται για να αποφευχθεί ο διπλός υπολογισμός). 

Μέχρι στιγμής το FY24, κατά μέσο όρο πάνω από 170 χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν λάβει εγκρίσεις EAD κάθε μήνα και περίπου 109 χιλιάδες έχουν βρει εργασία με βάση τα ποσοστά απασχόλησης. 

Και δεδομένου ότι το NFP έχει κατά μέσο όρο 230 χιλιάδες το μήνα, αυτοί οι εργαζόμενοι πιθανότατα αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της αύξησης των θέσεων εργασίας. 

Και πάλι, ο αριθμός αυτός αποκλείει την προσθήκη περίπου 100 χιλιάδων ανά μήνα που προέρχεται από στρεβλώσεις υπολογισμού γέννησης / θανάτου, οι οποίες σύντομα θα αναθεωρηθούν όπως υπολόγισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg, Anna Wong, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «μέχρι το τέλος του έτους το τυπωμένο επίπεδο των μη γεωργικών μισθοδοσιών για το 2024 πιθανότατα θα υπερεκτιμήσει την πραγματική απασχόληση κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο».

Και πάλι, αυτό σημαίνει ότι κατά την αφαίρεση των 100K σε στατιστικές "θέσεις εργασίας" από τον μηνιαίο αριθμό μισθοδοσίας 230K και στη συνέχεια την αφαίρεση των 109K σε παράνομους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν από συνηθισμένους, νόμιμους, γηγενείς, Αμερικανούς κατά το παρελθόν έτος ήταν - λίγο πολύ - μηδέν.

Εμείς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Τζο Μπάιντεν να εξηγήσει πώς αυτό ήταν εξ αποστάσεως δυνατό κατά τη διάρκεια του επερχόμενου ντημπέητ του με τον Τραμπ σε τρεις εβδομάδες.

Πολλά περισσότερα στο πλήρες σημείωμα που πρέπει να διαβάσετε - ειδικά σε εκείνους που θα προετοιμάσουν τον Donald Trump για το επερχόμενο ντιμπέιτ του - από το Englander διαθέσιμα σε επαγγελματίες συνδρομητές στο συνηθισμένο μέρος.

ΠΗΓΗ: Wall Street Admits The Biggest Economic Shocker: All Jobs In The Past Year Have Gone To Illegal Aliens | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!