Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Το "1 9 8 4" του Όργουελ – τώρα Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α στο Ηνωμένο Βασίλειο;

 




Συγκλονιστικό βίντεο από το Ηνωμένο Βασίλειο μας θυμίζει ένα ζοφερό όραμα για το μέλλον



Στο μυθιστόρημα του George Orwell "1984", ο πρωταγωνιστής Winston Smith ζει σε ένα ολοκληρωτικό κράτος. 

Η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία του "Μεγάλου Αδελφού" ελέγχει αυστηρά τις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών. 

Η ελευθερία της έκφρασης καταστέλλεται από τη συνεχή παρακολούθηση, την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση της αλήθειας. 

Ο Winston αγωνίζεται απεγνωσμένα ενάντια σε αυτή την καταπίεση, αλλά η εξέγερσή του καταστέλλεται βίαια, υπογραμμίζοντας την εξουσία του καθεστώτος.

Έπρεπε να σκεφτώ τον George Orwell όταν βρήκα ένα βίντεο από τη Μεγάλη Βρετανία στο Instagram με τον αξιότιμο συνάδελφό μου Henning Rosenbusch σήμερα που με συγκλόνισε βαθιά. 

Εξακολουθώ να ελπίζω ότι είναι ψεύτικο. 

Ωστόσο, αυτή η ελπίδα δεν είναι πολύ μεγάλη, επειδή διάφορα επικριτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν τώρα για το βίντεο. Και επειδή – ακόμη κι αν είναι ψεύτικο – είναι δυστυχώς πολύ ρεαλιστικό

Στη Γερμανία, επίσης, οι επικριτικοί άνθρωποι πρέπει να περιμένουν ότι η αστυνομία θα τους στοιχειώσει την αυγή στο σπίτι - μόνο και μόνο επειδή έχουν δημοσιεύσει μια επικριτική ανάρτηση σε ένα κοινωνικό δίκτυο, για παράδειγμα.

Στο βίντεο, το οποίο προφανώς καταγράφηκε με κάμερα σώματος και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, δύο αστυνομικοί φαίνονται να συλλαμβάνουν έναν φαινομενικά μεγαλύτερο άνδρα - ο οποίος δεν φαίνεται - μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

«Σας συλλαμβάνω ως ύποπτο για ακατάλληλη χρήση δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Απλώς λέω ότι είναι ένας νόμος επικοινωνίας», λέει ένας αξιωματικός, ο οποίος φαίνεται να αισθάνεται ά β ο λ α. Στη συνέχεια, δίνει οδηγίες στον άνδρα για τα δικαιώματά του.

«Αλήθεια συλλαμβάνομαι;» ρωτάει ο άνδρας εκτός οθόνης.

«Σας συλλαμβάνουμε, εντάξει», λέει ο αξιωματικός, «θα σας πάμε στο αστυνομικό τμήμα».

Πρόκειται «για κάποια σχόλια που κάνατε σε μια σελίδα στο Facebook», λέει ο αστυνομικός.

Ο άντρας απαντά: «Ω, αλήθεια; Ω, είναι έγκλημα στο Facebook, σωστά; Εντάξει!»

Στη συνέχεια, οι δύο αστυνομικοί φόρεσαν λαστιχένια γάντια, προφανώς για σωματική έρευνα, και ο άνδρας αξιωματικός, ο οποίος αισθάνεται εμφανώς άβολα όπως και η συνάδελφός του, λέει: «Μπορούμε να ερευνήσουμε οποιονδήποτε έχει συλληφθεί σύμφωνα με την παράγραφο 32».

Ο ηλικιωμένος άνδρας δηλώνει ξανά: «Είπαν ότι θα με συλλάβουν λόγω περαιτέρω πληροφοριών. Με συνέλαβαν επειδή δημοσίευσα στο Facebook».

«Ορισμένα σχόλια που είναι προσβλητικά και έχουν δει, και ορισμένοι άνθρωποι έχουν παραπονεθεί γι' αυτό», λέει ο αστυνομικός.

«Μπορείς να μου πεις τι είδους σχόλιο ήταν αυτό;» ρωτάει ο ηλικιωμένος άνδρας.

Ο αξιωματικός λέει ότι θα το μάθει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Ο ημικιωμένος: «Εντάξει. Θα μείνω κλειδωμένος όλη τη νύχτα;»


Ο αξιωματικός λέει: «Ας ελπίσουμε πως όχι».

Σύμφωνα με την πύλη "decripto.org", το περιστατικό λέγεται ότι συνέβη στις 4 Αυγούστου 2024. «Πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των νόμων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την ελευθερία της έκφρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει η πύλη.

Ο λογαριασμός X "Voice of Wales" σχολιάζει τη σύλληψη ως εξής: "Ενώ μασκοφόρες συμμορίες περιφέρονται στους δρόμους οπλισμένες και αναζητούν λευκούς για να επιτεθούν, η αστυνομία πηγαίνει στα σπίτια των ανθρώπων και τους συλλαμβάνει για σχόλια στο διαδίκτυο. Από το 1984 έως το 2024 – Μεγάλη Βρετανία».


Κατά τη σύλληψη, οι αξιωματικοί επικαλέστηκαν τον «νόμο περί επικοινωνιών» του 2003. Αυτό ρυθμίζει τη χρήση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με το νόμο, αποτελεί ποινικό αδίκημα η χρήση ενός δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την αποστολή «κατάφωρα προσβλητικών, άσεμνων ή απειλητικών» μηνυμάτων.

Όπως σημειώνει το «decripto.org»: «Η σύλληψη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος περί επικοινωνιών του 2003 έχει συχνά επικριθεί ότι είναι πολύ ασαφής και δίνει στις αρχές υπερβολική εξουσία να ρυθμίζουν τη διαδικτυακή γλώσσα.

Η δράση της αστυνομίας επικρίθηκε επίσης έντονα στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Το έγκλημα δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά για να κυνηγήσουν τους ανθρώπους που γράφουν ανοησίες στο διαδίκτυο, υπάρχει χρόνος. Δεν θέλουν καθόλου να πολεμήσουν τις ταραχές και το έγκλημα στους δρόμους», επικρίνει ένας χρήστης στο Instagram. 

«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει στη χώρα που βλέπει τον εαυτό της ως τον μεγαλύτερο εχθρό του φασισμού και του κομμουνισμού», γράφει ένας άλλος.


Ο ιδιοκτήτης του "X" Elon Musk ήταν επίσης εξοργισμένος, προφανώς λόγω του βίντεο, σχετικά με τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης:






Το βίντεο δείχνει με τρομακτικό τρόπο πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ελευθερία της έκφρασης, ακόμη και σε δημοκρατικές κοινωνίες. 

Ενώ εμείς σε αυτή τη χώρα έχουμε σχεδόν συνηθίσει στις αστυνομικές ενέργειες και τις καταδίκες για επικριτικές δηλώσεις, η ελευθερία της έκφρασης ήταν μέχρι στιγμής ένα πολύ πιο προστατευμένο αγαθό στον αγγλοσαξονικό κόσμο από ό, τι σε αυτήν τη χώρα. Μέχρι τώρα

Όταν οι επικριτικές φωνές φιμώνονται από ασαφείς νόμους και αστυνομικές επιχειρήσεις ακόμη και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια, κινδυνεύουμε όλοι να γλιστρήσουμε σε μια δυστοπική πραγματικότητα όπως την περιέγραψε κάποτε ο Όργουελ. 

Είναι καιρός να επαγρυπνούμε και να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Πριν να είναι πολύ αργά.

PS: Έχω ακόμα την (υπολειμματική) ελπίδα ότι το βίντεο είναι ψεύτικο. Εάν αυτό αποδειχθεί αληθινό, θα ενημερώσω αμέσως εδώ.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Η Αυστραλία, η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μείνουν μακριά εν μέσω ταραχών
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ασφαλείας προς τους πολίτες τους σχετικά με τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό το φως των εκτεταμένων αντιμεταναστευτικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλές διαδηλώσεις έγιναν βίαιες σε όλη τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο, καθώς διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά τη δολοφονία τριών παιδιών από έναν έφηβο αφρικανικής καταγωγής την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε χώρες έχουν πλέον εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους.



Όχλος ένοπλων μουσουλμάνων, πολλοί από τους οποίους κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες, κατέλαβαν τμήματα του Μπέρμιγχαμ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αγγλίας, τη Δευτέρα, και καταδίωξαν δημοσιογράφους από τις περιοχές υπό τον έλεγχό τους «για μίλια».
Ο Φρέιζερ Νάιτ, δημοσιογράφος του LBC, περιέγραψε πώς «εκδιώχθηκε από μια περιοχή του ανατολικού Μπέρμιγχαμ από ομάδες Ασιατών ανδρών που είχαν βγει για να "προστατεύσουν την κοινότητά τους" από μια προγραμματισμένη ακροδεξιά διαδήλωση» σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), αναφερόμενος σε άνδρες της Νότιας Ασίας και όχι της Άπω Ανατολής. «Ο φρουρός ασφαλείας μαζί μου αποφάσισε αμέσως ότι δεν ήταν ασφαλές για εμάς – ήταν σαφές ότι δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι – αλλά δεν υπήρχε ασφαλές μέρος για να πάμε χιλιόμετρα», συνέχισε, σημειώνοντας πώς τα αυτοκίνητα τους ακολούθησαν και ότι «σε ένα σημείο μια ομάδα περίπου έξι ανδρών έτρεξε πίσω μας σε ένα δρόμο με κάτι που έμοιαζε με όπλο».


Ο Asif Merchant συναντήθηκε με μυστικούς πράκτορες του FBI που πίστευε ότι ήταν εκτελεστές...
Ένας Πακιστανός υπήκοος με φερόμενους δεσμούς με το Ιράν κατηγορείται σε σχέση με μια αποτυχημένη συνωμοσία για τη δολοφονία ενός πολιτικού ή κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ στο έδαφος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) και κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την Τρίτη. Ο Asif Merchant, γνωστός και ως "Asif Raza Merchant", 46 ετών, κατηγορήθηκε για δολοφονία έναντι αμοιβής ως μέρος ενός σχεδίου που στόχευε δημόσια πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή κράτηση στη Νέα Υόρκη.


Πού είναι τα μάτια του κόσμου;




Η βρετανική αστυνομία παραδέχεται ότι το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε σε έναν βίαιο μουσουλμανικό όχλο τη Δευτέρα, επειδή «οι ηγέτες της κοινότητας» τους είπαν εκ των προτέρων ότι η διαδήλωσή τους θα «αστυνομευόταν μέσα τους».
«Έχουμε πραγματικά ισχυρές επιχειρηματικές και κοινοτικές σχέσεις και... Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους ηγέτες της κοινότητας [πριν από τη διαδήλωση] για να κατανοήσουμε το στυλ αστυνόμευσης που έπρεπε να προσφέρουμε», δήλωσε ο επιθεωρητής Emlyn Richards, της αστυνομίας των West Midlands. Δημοσιογράφοι που εκδιώχθηκαν από την περιοχή από επιθετικούς, ένοπλους μουσουλμάνους «για μίλια» περιέγραψαν το «στυλ αστυνόμευσης» εκείνη την ημέρα ως αστυνομικούς που απλώς παρέδωσαν τους δρόμους στον όχλο, ο οποίος πολιόρκησε μια παμπ και επιτέθηκε βίαια σε έναν πελάτη φαινομενικά για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι ήταν λευκός στο Μπέρμιγχαμ.

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!