Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Νέο σχέδιο της Ε.Ε.: Μόνο στη Γερμανία, 8 ΕΚΑΤομμύρια ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΑ αυτοκίνητα απειλούνται με αναγκαστικό ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΟ


Εικόνες: Απαγόρευση αυτοκινήτου μέσω vTopRated / freepik, SDG Wheel μέσω Ηνωμένων Εθνών



Η Ε.Ε. σχεδιάζει να εφαρμόσει τις τρέχουσες δοκιμές εκπομπών σε παλαιότερα οχήματα. 

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον αναγκαστικό παροπλισμό εκατομμυρίων πετρελαιοκίνητων οχημάτων – και μάλιστα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing (FDP) καλεί την Ε.Ε. να «βάλει τέλος στην πολιτική κατά των αυτοκινήτων», όπως αναφέρει η «Bild» πίσω από το paywall.


Από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, η νέα «Παγκόσμια Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμών Ελαφρών Οχημάτων» (WLTP) ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την ταξινόμηση νέων επιβατικών αυτοκινήτων, αντικαθιστώντας τον NEDC (Νέος Ευρωπαϊκός Κύκλος Οδήγησης), ο οποίος ισχύει από το 1992. 

Στον NEDC, η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων μετρήθηκαν σε δοκιμές σε σταθερές ταχύτητες. Στη νέα διαδικασία δοκιμών WLTP, οι παράμετροι που πρέπει να μετρηθούν δεν καθορίζονται πλέον σε εργαστηριακές συνθήκες, αλλά σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.


Σύμφωνα με τα σχέδια της Ε.Ε., τα πετρελαιοκίνητα οχήματα Euro 5 και ορισμένα πετρελαιοκίνητα οχήματα Euro 6 δεν θα υπόκεινται στα τότε ισχύοντα κριτήρια έγκρισης (κύκλος NEDC) για τις δοκιμές εκπομπών, αλλά τα κριτήρια WLTP θα εφαρμόζονται αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι τα επηρεαζόμενα οχήματα θα πρέπει να παροπλιστούν.

Στην επιστολή του, ο Wissing τονίζει ότι μόνο στη Γερμανία, οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. «θα μπορούσαν να βγάλουν 4,3 εκατομμύρια ευρώ 5 και ενδεχομένως 3,9 εκατομμύρια ευρώ 6 οχήματα ντίζελ εκτός λειτουργίας». 

Ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές ενός επιβατικού αυτοκινήτου σε όλες τις συνθήκες οδήγησης δεν είναι εφικτός εκτός των κέντρων δοκιμών σύμφωνα με την «τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας και, ως εκ τούτου, θα αποτελούσε μια μη πραγματοποιήσιμη επακόλουθη απαίτηση για τα οχήματα που κυκλοφορούν». 

Σύμφωνα με τον Wissing, αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή «όλες οι εγκρίσεις Euro 5 θα τεθούν υπό αμφισβήτηση». Οι συνέπειες για τμήματα του στόλου Euro 6 επίσης «δεν αποκλείονται».

Όχι μόνο η αυτοκινητοβιομηχανία απειλείται από τους νέους κανόνες, «αλλά κυρίως οι πολίτες που έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν τέτοια οχήματα βασιζόμενοι στους υπάρχοντες κανονισμούς», δήλωσε ο Wissing. 

«Απαιτώ τον τερματισμό της πολιτικής κατά των αυτοκινήτων από τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι χρειάζονται τα αυτοκίνητά τους και δεν θέλουν να τους τα πάρουν».

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει γρήγορα τώρα και να αλλάξει ξανά τους «αμφισβητήσιμους κανονισμούς». Διαφορετικά, θα είχε «σοβαρές συνέπειες για εκατομμύρια πληγέντες πολίτες καθώς και για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ) τον Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων, η διαδικασία αφορά τη νομιμότητα των λεγόμενων θερμικών παραθύρων - μια συσκευή αναστολής που μειώνει ή μειώνει εντελώς τον καθαρισμό των καυσαερίων ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία. 

Ως αποτέλεσμα, τα οχήματα εκπέμπουν περισσότερα οξείδια του αζώτου από ό, τι απαιτείται από το νόμο, ειδικά σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Εκατομμύρια ντηζελοκίνητα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί δεόντως θα μπορούσαν, συνεπώς, να χάσουν την ταξινόμησή τους φέτος. 

Μια αντίστοιχη απόφαση θα μπορούσε ακόμη και να είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε., διότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τους δρόμους από το 2035, ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. 

Η Ε.Ε. δεν είναι μόνο ένα ακριβό γραφειοκρατικό τέρας, αλλά εκφυλίζεται όλο και περισσότερο σε θεσμό επιτήρησης και απαγόρευσης.



ΠΗΓΗ: Neuer EU-Plan: Allein in Deutschland droht 8 Millionen Diesel-Autos die Zwangsstilllegung (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!