Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Ηνωμένο Βασίλειο: Κ Α Λ Α νέα για την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης



Το Γραφείο Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου μας δίνει λόγους αισιοδοξίας αφότου η κυβέρνηση ανέστειλε τμήματα του νόμου για την ελευθερία της έκφρασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Σταματώντας την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελευθερία του λόγου) του 2023 τον Αύγουστο, η βρετανική κυβέρνηση έπληξε την ελευθερία της έκφρασης στην πανεπιστημιούπολη και την ακαδημαϊκή ελευθερία στο σύνολό της, γράφει το περιοδικό The Critic.

Τμήματα του νόμου τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2024 και άλλα θα ανασταλούν την 1η Σεπτεμβρίου. 

Οι διατάξεις αυτές υποχρεώνουν τα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές ενώσεις να προστατεύουν την ελευθερία του λόγου. 

Επέτρεψαν στους ομιλητές να ζητήσουν αποζημίωση για deplatforming, εξουσιοδότησαν κυρώσεις για παραβιάσεις και διόρισαν έναν διαμεσολαβητή για να επιβλέπει περιπτώσεις deplatforming  και ακαδημαϊκών απολύσεων.

Ίσως η πιο σημαντική απώλεια από αυτή την άποψη είναι ο σχετικά άτυπος και ανέξοδος μηχανισμός επίλυσης διαφορών με τη μορφή του συστήματος καταγγελιών του Γραφείου Φοιτητών (OfS), σύμφωνα με το περιοδικό.

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, το Γραφείο Φοιτητών έδωσε μια απάντηση στο ερώτημα της ελευθερίας του λόγου που θα φέρει παρηγοριά σε όσους επηρεάζονται, συνεχίζει το The Critic. 

Η Υπηρεσία δημοσίευσε τους νέους γενικούς όρους για την καταγγελία περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι συνθήκες προσφέρουν ισχυρή προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Ουσιαστικά, οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παρέχουν μια ενιαία, ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών. Αυτό πρέπει να καθορίζει πολιτικές και διαδικασίες για θέματα που σχετίζονται με περιστατικά παρενόχλησης και σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των στενών προσωπικών σχέσεων μεταξύ προσωπικού και φοιτητών. Υπάρχουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το ελάχιστο περιεχόμενο που πρέπει να συμπεριλαμβάνεται, καθώς και σχετικά με τη δημοσίευση αυτής της πηγής πληροφοριών.

Οι πάροχοι θα πρέπει να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές τους σχετικά με την παρενόχληση και τη σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά για λόγους συμμόρφωσης. 

Σύμφωνα με το περιοδικό, είναι σημαντικό οι λεπτομερείς νέες αρχές της ελευθερίας της έκφρασης να ληφθούν υπόψη σε αυτήν την ανασκόπηση. Επιπλέον, αυτές θα υπερισχύουν όλων των άλλων διατάξεων της νέας προϋπόθεσης.

Αυτές οι αρχές της ελευθερίας της έκφρασης είναι αυστηρές. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νόμοι που δεν δηλώνουν ρητά ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι παράνομη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας. 

Αποσκοπεί επίσης στην αποτροπή μιας κυκλικής λογικής στην οποία οι ίδιοι οι όροι καταχώρισης χρησιμοποιούνται ως βάση για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Ο αντίκτυπος αυτών των καινοτομιών OfS δεν πρέπει να υποτιμάται, καταλήγει το The Critic. Τόνισαν δύο πράγματα: τη δύναμη της υποκείμενης νομικής προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας ανεξάρτητα από το νόμο - και τον κρίσιμο ρόλο του OfS στο να βοηθήσει τα ιδρύματα να κατανοήσουν αυτόν τον νόμο και το πλαίσιο.


ΠΗΓΗ: UK: Gute Nachricht zur akademischen Meinungsfreiheit - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ









ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ταραχές στη Μεγάλη Βρετανία - Η αστυνομία προετοιμάζεται για τη «Μεγάλη Μέρα»

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η βρετανική αστυνομία φοβάται ταραχές σε 30 διαφορετικά μέρη την Τετάρτη. Μετά τα τζαμιά και τα καταλύματα ασύλου, οι δεξιοί ριζοσπάστες θα μπορούσαν τώρα να στοχεύσουν συμβουλευτικά κέντρα. 6000 αστυνομικοί είναι έτοιμοι για δράση.

Σε 30 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λονδίνου, αναμένονται ακροδεξιές ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες και πιθανώς ταραχές τη «Μεγάλη Μέρα», ανέφερε το ειδησεογραφικό κανάλι Sky επικαλούμενοι κύκλους ασφαλείας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η βρετανική αστυνομία προετοιμάζεται για μαζικές ταραχές.

Σύμφωνα με τις αναφορές, 6000 αστυνομικοί πρέπει να είναι έτοιμοι για δράση. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το αν αυτό θα είναι αρκετό. Οι αρχές επιβολής του νόμου βασίστηκαν επίσης στην αποτροπή: Από τους περισσότερους από 400 ταραξίες που συνελήφθησαν, περίπου 100 έχουν ήδη κατηγορηθεί. Σύμφωνα με την υφυπουργό Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ, περισσότερες από 560 επιπλέον θέσεις πρόκειται να δημιουργηθούν στις φυλακές από την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer προήδρευσε και πάλι μιας συνεδρίασης της εθνικής ομάδας κρίσης Cobra την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσει την κατάσταση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

Στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει «ουσιαστικές καταδίκες» των ταραξιών αυτή την εβδομάδα. «Αυτό θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσους συμμετέχουν άμεσα ή διαδικτυακά ότι θα λογοδοτήσουν εντός μιας εβδομάδας», δήλωσε ο πολιτικός των Εργατικών.

Δικηγορικά γραφεία και συμβουλευτικά κέντρα μπορεί να βρίσκονται στο στόχαστρο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αστυνομία αναμένει την Τετάρτη ότι δικηγορικά γραφεία και συμβουλευτικά κέντρα που υποστηρίζουν αιτούντες άσυλο με τις αιτήσεις τους θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές ταραχοποιούς.

Οι ταραχές στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία κρατούν τη χώρα σε αγωνία εδώ και μέρες. Υπήρξαν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, των καταλυμάτων των αιτούντων άσυλο και των τζαμιών. Αυτοκίνητα και κτίρια πυρπολήθηκαν, τούβλα, σχάρες φράχτη και άλλα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν ως βλήματα. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Υπήρξαν επίσης ταραχές κατά τη διάρκεια αντιδιαδηλώσεων σε δεξιές ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες. Στο Μπέρμιγχαμ, μια παμπ δέχθηκε επίθεση από άνδρες που ήθελαν να σταθούν εμπόδιο στους ακροδεξιούς ταραξίες. Σύμφωνα με αναφορές, ήταν μουσουλμάνοι, μερικοί από τους οποίους είχαν οπλιστεί.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας φαίνεται να χτυπιέται και να κλωτσιέται από μια ομάδα επιτιθέμενων με μια παλαιστινιακή σημαία μπροστά από την παμπ. Η αστυνομία στο Μπέρμιγχαμ απέρριψε τις κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει δίωξη για τυχόν εγκλήματα. Ένας 46χρονος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για οπλοφορία.

Οι ταραχές του ακροδεξιού εξτρεμισμού ξεκίνησαν μετά από επίθεση με μαχαίρι σε τάξη χορού στο Σάουθπορτ κοντά στο Λίβερπουλ την προπερασμένη Δευτέρα, κατά την οποία τρία μικρά κορίτσια σκοτώθηκαν και άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στη συνέχεια διαδόθηκαν ψευδείς αναφορές στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες ο επιτιθέμενος ήταν αιτών άσυλο με μουσουλμανικό όνομα. Η αστυνομία το διαψεύδει. Ήταν ένας 17χρονος γεννημένος στη Βρετανία, του οποίου οι γονείς είναι από τη Ρουάντα. Το κίνητρο του εγκλήματος είναι ασαφές.





Λονδίνο: Οι μουσουλμάνοι προειδοποιούν ολόκληρη την εβραϊκή κοινότητα στη Βρετανία ότι η σειρά τους να αποκεφαλιστούν ως ανθρωποθυσία για χάρη του Αλλάχ έρχεται σύντομα.







Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες και τις ταραχές την τελευταία εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξε μια γενική αίσθηση μεταξύ του βρετανικού κοινού ότι η αστυνομία ασχολείται με αστυνόμευση δύο επιπέδων - υιοθετώντας μια ήπια προσέγγιση σε ορισμένους τομείς του βρετανικού κοινού, ενώ υιοθετεί μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση προς άλλους.

Η απάντηση δύο επιπέδων του Sir Keir Starmer στις ίδιες διαμαρτυρίες και ταραχές έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση. Ενώ ο Starmer και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια σοσιαλιστική ατζέντα, θα μπορούσε η απάντηση δύο επιπέδων της αστυνομίας να είναι το αποτέλεσμα ετών κριτικού ακτιβισμού κοινωνικής δικαιοσύνης και κατηγοριών για «συστημικό» ή «θεσμικό» ρατσισμό από τα βρετανικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης; Μια υπερβολική αντίδραση που ταιριάζει άνετα σε μια ατζέντα «προληπτικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!