Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΤΕΤΟΙΕΣ "ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ" ΘΕΛΟΥΝ (ΜΟΝΟ!!) - Η Εκκλησία της Αγγλίας εγκαταλείπει τη λέξη «Εκκλησία» για να ...«εκσυγχρονιστεί»!!





Η Εκκλησία της Αγγλίας εγκαταλείπει όλο και περισσότερο τη λέξη «Εκκλησία» υπέρ «σχετικών και μοντέρνων» περιγραφών όπως «κοινότητα», σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αγγλικανική εκκλησία φαίνεται να αποφεύγει όλο και περισσότερο τη λέξη «Εκκλησία» όταν συζητά τη δημιουργία νέων λατρευτικών κοινοτήτων και εκκλησιασμάτων, σύμφωνα με μια έκθεση.


Το Κέντρο Θεολογίας και Έρευνας Ίδρυσης Εκκλησιών εξέτασε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από 11 επισκοπές για να περιγράψει νέες εκκλησίες.

Η δημιουργία μιας νέας εκκλησιαστικής ομάδας αναφέρεται παραδοσιακά ως «εκκλησιαστικό φυτό». Αλλά η έκθεση διαπίστωσε ότι ενώ 900 νέες εκκλησίες είχαν ξεκινήσει από τις επισκοπές την τελευταία δεκαετία, καμμία δεν είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «εκκλησιαστικό φυτό» ως τον κύριο τρόπο για να περιγράψει το έργο.

Ο συντάκτης της έκθεσης, αιδεσιμότατος Δρ Will Foulger, εφημέριος του Αγίου Νικολάου στο Durham, διαπίστωσε ότι έξι από τις 11 επισκοπές χρησιμοποίησαν τη γλώσσα της «λατρείας» στην κύρια περιγραφή των νέων εκκλησιαστικών έργων, δύο χρησιμοποίησαν την λέξη «εκκλησία» και επτά χρησιμοποίησαν την λέξη «κοινότητα».

Ο Δρ Giles Fraser, εφημέριος της Αγίας Άννας, Kew, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή η προφανής απροθυμία να χρησιμοποιηθεί η λέξη «εκκλησία» αντικατοπτρίζει «μια άστοχη επιθυμία να είναι σχετική και σύγχρονη φωνή».




Δρ Giles Fraser: «Η Εκκλησία έχει εγκαταλείψει την Εκκλησία. Ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια ανόητη αναθεώρηση» - Andrew Crowley



Σε ένα άρθρο στο UnHerd, ο Δρ Fraser είπε ότι ήταν σαν «η Εκκλησία να έχει εγκαταλείψει την εκκλησία. Ποτέ δεν έχει υπάρξει μια τέτοια ανόητη αναθεώρηση».

Προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση αυτών των νέων μορφών λατρείας ήταν «καταστροφικά δαπανηρή» για την Εκκλησία, προειδοποιώντας ότι η ώθηση για εκσυγχρονισμό δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος των παραδοσιακών ενοριακών εκκλησιών.




Η έκθεση διαπίστωσε ότι 10 από τις 11 επισκοπές που μελετήθηκαν «χρησιμοποίησαν τη γλώσσα της «αλλαγής πολιτισμού» για να περιγράψουν τη θέση των νέων πραγμάτων μέσα στις επισκοπές».

Ο Δρ Foulger πρότεινε ότι η Εκκλησία της Αγγλίας μπορεί να απομακρυνθεί από τη χρήση της λέξης «Εκκλησία» ως μέρος μιας πολιτιστικής αναζωογόνησης.

Είπε ότι η λέξη «Εκκλησία» δεν ήταν αρκετά περιεκτική (!!!!!!!) «για να περιγράψει τι είναι αυτό που έχουν ξεκινήσει αυτές οι επισκοπές», προσθέτοντας ότι η φράση «νέα πράγματα» μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.

Ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας δήλωσε στην Telegraph ότι ένας λόγος για τον οποίο η λέξη «Εκκλησία» εμφανίζεται λιγώτερο συχνά στην περιγραφή των «νέων λατρευτικών κοινοτήτων» είναι ότι αυτές οι μορφές λατρείας μπορούν να υπάρχουν πέρα από τις παραδοσιακές εκκλησίες από τούβλα και κονίαμα.

Παραδείγματα αυτών των νέων κοινοτήτων έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο St Barnabas στο Ealing προσφέρεται μια λειτουργία "Shh free" για να καλωσορίσει οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ η "σιωπηλή λατρεία σε ντίσκο" στο All Hallows Bow στο ανατολικό Λονδίνο - μια νέα εκκλησία που ιδρύθηκε μέσα σε μια υπάρχουσα εκκλησία - προσελκύει νέους ενήλικες.



Υπαίθρια λατρεία

Η Επισκοπή του Worcester, εν τω μεταξύ, έχει αγκαλιάσει την υπαίθρια λατρεία, με τα μέλη των εκκλησιών στο Teme Valley South να αντικαθιστούν τις εκκλησιαστικές λειτουργίες με περιπάτους στην ύπαιθρο, σταματώντας για ανάγνωση της Βίβλου και προσευχή στην πορεία.

«Αυτές οι κοινότητες συχνά συναντιούνται σε υπάρχοντα εκκλησιαστικά κτίρια, προσελκύοντας επιπλέον πιστούς μαζί με τις παραδοσιακές εκκλησίες, αλλά είναι τόσο "εκκλησία" όσο οποιαδήποτε άλλη μορφή λατρείας», δήλωσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Πρόσθεσε ότι μια εκκλησία ορίζεται με θεολογικούς όρους ως «μια κοινότητα ανθρώπων που, μαζί, ζουν σε σχέση με τον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού».

Στην έκθεσή του, ο Δρ Foulger αναγνώρισε ότι αυτή η αλλαγή στη γλώσσα από την Εκκλησία «μας αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουμε τι πιστεύουμε ότι είναι μια εκκλησία στην Εκκλησία της Αγγλίας».

Αναγνώρισε επίσης ότι η συζήτηση είχε «αφήσει ορισμένα μέρη της Εκκλησίας – για τα οποία η πίστη στις εκκλησιαστικές μορφές και πρακτικές είναι κεντρική – να αισθάνονται έξω από τη συζήτηση φύτευσης».


Από το 2014, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι έχουν χορηγήσει 82,7 εκατομμύρια λίρες σε επαρχίες για να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την ίδρυση νέων εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η επένδυση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί. Το 2021, η Εκκλησία της Αγγλίας ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων κοινοτήτων λατρείας την επόμενη δεκαετία.

Ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας υπερασπίστηκε το ρεκόρ χρηματοδότησής της σε ενοριακούς ναούς, δηλώνοντας ότι «σημαντικές επενδύσεις έχουν υποστηρίξει τις ανανεώσεις των ενοριών, τους ρόλους διακονίας πρώτης γραμμής και τους εργαζόμενους για παιδιά και νέους σε διάφορες εκκλησιαστικές παραδόσεις».






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!