Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Φυλακές σε οριακή κατάσταση: χώρος για πολιτικούς κρατούμενους εις βάρος της ασφάλειας



Η αμνηστία για σοβαρούς εγκληματίες προκαλεί οργή και ανησυχίες για την ασφάλεια



Δεν μπορεί παρά να τρίβει κανείς τα μάτια του με έκπληξη για τις πρόσφατες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης. 

Αναλαμβάνει δράση με σιδερένια γροθιά στο στυλ ενός αυταρχικού συστήματος ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες στην ίδια του τη χώρα. 

Απεικονίζονται γενικά ως «δεξιοί εξτρεμιστές» – αν και σε μεγάλο βαθμό είναι απλώς πολίτες που έχουν βαρεθεί την υπερβολική μαζική μετανάστευση και τον εξισλαμισμό ολόκληρων γειτονιών που βγαίνουν στους δρόμους. 

Αντί να απαντήσει στην κριτική και να επανεξετάσει τις δικές της πολιτικές, η νέα, αριστερή κυβέρνηση των Εργατικών προφανώς επικεντρώνεται στο να φυλακίσει όσο το δυνατόν περισσότερους διαδηλωτές και έτσι να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου. Σύμφωνα με το σύνθημα του Μάο: «Τιμωρήστε έναν, εκπαιδεύστε εκατοντάδες!»

Το νέο μέτρο της αριστερής κυβέρνησης φαίνεται εντελώς τραγελαφικό: θέλει να απελευθερώσει εγκληματίες από τη φυλακή σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τους «πολιτικούς κρατούμενους» στις φυλακές. 

Μεταξύ άλλων, οι ύποπτοι εν αναμονή της δίκης τους θα αφεθούν ελεύθεροι και οι προφυλακισμένοι θα μεταφερθούν υπό αστυνομική κράτηση έως ότου δημιουργηθεί και πάλι επαρκής χώρος στις φυλακές. Πρόκειται για «μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Για να το θέσω ωμά: η βία στις διαμαρτυρίες πρέπει να καταδικάζεται χωρίς «αν» και «αλλά». Αλλά αν το κράτος δικαίου εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αν συνταξιούχοι που μέχρι τώρα ήταν άμεμπτοι καταδικάζονται σε ενάμιση χρόνο φυλάκισης χωρίς αναστολή επειδή επιτέθηκαν στην αστυνομία και φώναξαν «Ποιος στο διάολο είναι ο Αλλάχ», ενώ την ίδια στιγμή οι παιδεραστές με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορούν να ελπίζουν σε ποινές με αναστολή, όλα τα μέτρα χάνονται.

Ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla και ιδιοκτήτης του "X", δήλωσε στην πλατφόρμα του: «Η Βρετανία γίνεται αστυνομικό κράτος».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εξέλιξη είναι ότι πριν από τα νέα μέτρα, είχε ήδη αποφασιστεί αμνηστία για έως και 5.500 παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων δολοφόνων

Η υπουργός Δικαιοσύνης Shabana Mahmood υπερασπίστηκε αυτή την αμνηστία ως απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση του σωφρονιστικού συστήματος.


Η Shabana 😵😱🙀🙀🙀... Mahmood, τα φρύδια της, και το μήλο του Αδάμ


Αλλά η απελευθέρωση σοβαρών εγκληματιών για να δημιουργηθεί χώρος για πολιτικούς κρατούμενους αντιπροσωπεύει μια δραστική αλλαγή στις προτεραιότητες του βρετανικού δικαστικού συστήματος.

Οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν ιδιαίτερα τη βόρεια Αγγλία, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τις πρόσφατες αναταραχές. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα αποφασιστικά μέτρα κατά της βίας έχουν επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα χωρητικότητας στις φυλακές. 

Ο πρόεδρος του σωματείου δεσμοφυλάκων τόνισε ότι παρά τον υπερπληθυσμό, θα διασφαλιστεί ότι κάθε καταδικασθείς θα λάβει ένα κελί – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι πληγέντες πρέπει να φιλοξενηθούν μακριά από τα σπίτια τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την πολιτικά φορτισμένη ρητορική της κυβέρνησης, η οποία καταδικάζει τις αντιμεταναστευτικές διαμαρτυρίες ως «δεξιές στρεβλώσεις» – στο στυλ του «αγώνα κατά της δεξιάς» στο Βερολίνο. 

Δεν είναι περίεργο ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer είναι φίλος του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz. 

Επικριτές όπως ο Nigel Farage του "Reform UK" κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λαμβάνει δυσανάλογα σκληρά μέτρα εναντίον των διαδηλωτών και έτσι δημιουργεί την εντύπωση μιας "αστυνομικής πρακτικής δύο κατηγοριών": 

Υπερβολική σκληρότητα λαμβάνεται εναντίον "εκείνων που έχουν ζήσει εδώ περισσότερο", ενώ οι μετανάστες μπορούν να υπολογίζουν στο βελούδινο γάντι του δικαστικού σώματος.


Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες του βρετανικού δικαστικού σώματος. 

Φαίνεται ότι οι κρατήσεις με πολιτικά κίνητρα θα μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα έναντι της ασφάλειας του κοινού, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα. 

Η απελευθέρωση καταδικασθέντων εγκληματιών για να δημιουργηθεί χώρος για πολιτικούς αντιπάλους αποτελεί ανησυχητικό προηγούμενο. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και στη Γερμανία;





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!