Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Αεροδρόμιο Geilenkirchen, Γερμανία: Το ΝΑΤΟ δηλώνει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης Charlie


Ένα αυτοκίνητο της αστυνομικής ομάδας οδηγεί στο στρατιωτικό συγκρότημα στη βάση του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen, με την πινακίδα "Security Alert State C" στα αριστερά.



Στη βάση του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen, δηλώνεται το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους – και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.


23 Αυγούστου 2024


Το ΝΑΤΟ κήρυξε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης στην αεροπορική βάση του στο Geilenkirchen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έστειλε τους υπαλλήλους πίσω στα σπίτια τους. Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής:



Τι γνωρίζουμε

Περί τίνος πρόκειται: Η Δύναμη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ κήρυξε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης Charlie στην αεροπορική βάση της στο Geilenkirchen κοντά στο Άαχεν. 

Όλοι οι υπάλληλοι που δεν χρειάζονταν για την αποστολή στάλθηκαν στα σπίτια τους ως προληπτικό μέτρο, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης. 

Το υπόβαθρο είναι πληροφορίες πληροφοριών που δείχνουν μια πιθανή απειλή.

Ποιο είναι το επίπεδο ασφαλείας Charlie: Στην ορολογία του ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι έχει συμβεί ένα περιστατικό ή ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια μορφή τρομοκρατικής δράσης εναντίον της συμμαχίας είναι πολύ πιθανή. 

«Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό και είναι καθαρά ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις κρίσιμες επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής βάσης.

Το υψηλότερο επίπεδο είναι το Delta. Αυτό γενικά δηλώνεται στο ΝΑΤΟ όταν συμβαίνει ή επίκειται μια τρομοκρατική επίθεση.

Η αεροπορική βάση: Το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Awacs στο Geilenkirchen κοντά στο Άαχεν. 14 τροποποιημένα αεροσκάφη Boeing 707 παρακολουθούν τον εναέριο χώρο με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών κινδύνων και την έγκαιρη προειδοποίηση της συμμαχίας. 

Η πολυεθνική μονάδα παρέχει κλασική επιτήρηση αέρα και θάλασσας και χρησιμοποιείται ως ένα είδος ιπτάμενου κέντρου διοίκησης σε αποστολές για την καθοδήγηση μαχητικών αεροσκαφών.



Οι οθόνες έδειξαν το επίπεδο ασφαλείας Charlie. Φωτογραφία: Christoph Reichwein/dpa


Η μονάδα έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, όπως στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν. Μετά την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ μετέφερε προσωρινά αεροσκάφη στη Ρουμανία.

Έρευνες: Η αστυνομία της Κολωνίας ανέλαβε την έρευνα το βράδυ. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν θα παρέχονται, ούτε καν ο αριθμός του προσωπικού έκτακτης ανάγκης. Ένας δημοσιογράφος του dpa στο χώρο παρατήρησε ότι περιπολικά της αστυνομίας βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις.

Κατάσταση ασφαλείας: Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ήδη σε αυξημένη επιφυλακή τον Ιούλιο λόγω της απειλής της τρομοκρατίας. 

Το Πεντάγωνο είχε κηρύξει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας Charlie στις βάσεις το Σαββατοκύριακο, ανέφερε τότε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δύο ανώνυμους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Η φύση της υποτιθέμενης απειλής παρέμεινε ασαφής.



Τι δεν γνωρίζουμε

Τι κρύβεται πίσω από αυτό: Γιατί τελικά αυξήθηκε το επίπεδο ασφάλειας στο Geilenkirchen και τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό, μπορεί κανείς μόνο να κάνει εικασίες αυτή τη στιγμή. Η αστυνομία, το υπουργείο Άμυνας και το ΝΑΤΟ δεν έδωσαν καμμία πληροφορία.

Πιθανές συνδέσεις: Την Πέμπτη, αρκετά drones είχαν προηγουμένως εντοπιστεί πάνω από μια βιομηχανική περιοχή στο Brunsbüttel, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Από πού προέρχονται και ποιος ήταν ο στόχος τους είναι άγνωστο. Δεν είναι γνωστό αν αυτό σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο ασφάλειας στο Geilenkirchen.

Δεν είναι επίσης γνωστό εάν οι περιπτώσεις δολιοφθοράς σε αρκετές βάσεις της Bundeswehr πριν από περίπου μία εβδομάδα έχουν σχέση με το επίπεδο ασφαλείας στο Geilenkirchen. 

Εκείνη την εποχή, ωστόσο, τα πάντα δόθηκαν μετά την αναθεώρηση. Για παράδειγμα, η αστυνομία και η κρατική ασφάλεια διερεύνησαν μετά από ένα περιστατικό ασφαλείας στα εργοστάσια ύδρευσης των στρατώνων της πολεμικής αεροπορίας της Κολωνίας-Wahn με την υποψία ότι το πόσιμο νερό θα μπορούσε να έχει μολυνθεί.

Ύποπτες παρατηρήσεις είχαν επίσης γίνει στο Geilenkirchen. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους ασφαλείας, ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση στο μεταξύ, αλλά η υποψία δεν έχει τεκμηριωθεί.

Περιορισμένη εναέρια κυκλοφορία: Δεν ήταν σαφές εάν η προγραμματισμένη εναέρια κυκλοφορία στην αεροπορική βάση στο Geilenkirchen μπορεί να επαναληφθεί την Παρασκευή. 

Ένας εκπρόσωπος της Αερομεταφερόμενης Δύναμης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ (AWACS) Geilenkirchen δήλωσε αρχικά μόνο ότι το αυξημένο επίπεδο ασφαλείας θα ισχύσει πιθανώς μέχρι το πρωί της Παρασκευής. (DPA/κόκκινο)




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο ΔΟΑΕ έχει ενημερωθεί για την απόπειρα επίθεσης στην εγκατάσταση στην περιοχή Κουρσκ, δήλωσε ο πρόεδρος
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό Κουρσκ της Ρωσσίας (NPP), δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Το Κίεβο έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, προσπαθώντας να φτάσει στην πόλη Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται η πυρηνική εγκατάσταση. Η Μόσχα έχει κηρύξει την εισβολή τρομοκρατική ενέργεια και έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα για να απωθήσει τους εισβολείς. Χθες το βράδυ, ο εχθρός προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα.«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας [ΔΟΑΕ] έχει ενημερωθεί. Υποσχέθηκαν να έρθουν οι ίδιοι και να στείλουν ειδικούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ελπίζω να το κάνουν πραγματικά».



Έκρηξη που παρατηρήθηκε για μίλια πέρα από τη θάλασσα...
Μια μεγάλη πυρκαγιά εντοπίστηκε να μαίνεται στην περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσσίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από αναφορές ότι ένας ουκρανικός πύραυλος έπληξε ένα σιδηροδρομικό πλοίο που μετέφερε δεξαμενές καυσίμων. «Το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε άλλη μια τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της περιοχής του Κρασνοντάρ», ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ένα σιδηροδρομικό πλοίο που μετέφερε δεξαμενές καυσίμων στο Port Kavkaz χτυπήθηκε». Ο καπνός και η φωτιά ήταν ορατά για μίλια που έβγαιναν από το Port Kavkaz, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ρωσσίας, καθώς βρίσκεται σε σιδηροδρομικό κόμβο και πορθμείο που συνδέει τη Ρωσσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας.




Ανατινάζοντας γέφυρες τόσο γρήγορα όσο η Ρωσσία μπορεί να τις ξαναχτίσει...
Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε για πρώτη φορά ανοιχτά ότι χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να επιτεθεί στη Ρωσία και να καταστρέψει τις σημαντικές υποδομές της, ειδικά τις γέφυρες, εντός της επικράτειάς της. Οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας έκαναν την παραδοχή σε μια ανάρτηση στο Telegram την Τετάρτη στον επίσημο λογαριασμό τους, γράφοντας: «Πού "εξαφανίζονται" οι ρωσικές πλωτές γέφυρες στην περιοχή Κουρσκ; Φορείς... Καταστρέψτε τα με ακρίβεια». «Η δήλωση ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πυραυλικά συστήματα HIMARS αμερικανικής κατασκευής», περιέγραψε το Reuters για την ανάρτηση. Επιπλέον, ο στρατός της Ουκρανίας δημοσίευσε πλάνα από αμερικανικά HIMARS που χρησιμοποιούνται για να στοχεύσουν αρκετές βασικές γέφυρες στο Κουρσκ σε ένα νέο μοντάζ βίντεο.



Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι απολύτως σημαντικό για τη Ρωσσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τις συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών.
"Απολύτως, ναι, ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την ποσότητα των όπλων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Cardin στο Sputnik όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διατηρήσουν τις διμερείς συμφωνίες τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Ben Cardin σημείωσε επίσης ότι ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν τον διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών με όλες τις πυρηνικές δυνάμεις μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Ναι, ελπίζω ότι η σχέση μετά από ό,τι συμβεί θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την Ουκρανία, ότι θα συνεργαστούμε με όλες τις πυρηνικές δυνάμεις, ιδιαίτερα για τον έλεγχο των εξοπλισμών», πρόσθεσε.



Ο Nick Paton Walsh είχε ταξιδέψει στη ρωσική πόλη Sudzha με ουκρανικά στρατεύματα
Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον επικεφαλής ανταποκριτή διεθνούς ασφαλείας του CNN Nick Paton Walsh, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ από την ουκρανοκρατούμενη πόλη Σούτζα, για παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων. Παρόμοιες κατηγορίες είχαν απαγγελθεί στο παρελθόν εναντίον δύο δημοσιογράφων του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RAI, καθώς και δύο Ουκρανών δημοσιογράφων. Οι δυνάμεις του Κιέβου κατέλαβαν τη Sudzha, μια πόλη με πληθυσμό 5.000 κατοίκων πριν από τη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσσίας, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Αν και πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ορισμένοι άμαχοι παραμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!