Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Η ατζέντα γίνεται σαφής...



Kit Knightly

Όσοι βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μην το έχουν ακούσει, αλλά ήταν μια βίαιη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθεί μια γρήγορη σύνοψη της επίσημης ιστορίας μέχρι στιγμής:


Πριν από τέσσερεις ημέρες, ένας 17χρονος φέρεται να μπήκε σε ένα παιδικό «μάθημα χορού Taylor Swift» (όποιο κι αν είναι αυτό) στο Southport και άρχισε να μαχαιρώνει μικρά κορίτσια, τραυματίζοντας 10 και σκοτώνοντας 3.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι το αγόρι ήταν μουσουλμάνος μετανάστης.

Αυτή η ιστορία, ωστόσο, αντιστράφηκε μέσα σε λίγες ώρες, με τη νέα ιστορία να «αποκαλύπτει» ότι γεννήθηκε στην πραγματικότητα στο Κάρντιφ, γιος μεταναστών από τη Ρουάντα. Το όνομά του ανακοινώθηκε ως "Axel Muganwa Rudakubana" αργά χθες.

Οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αν υπάρχουν, φαίνεται να μην έχουν εδραιωθεί σταθερά.

Ένας άλλος νεαρός άνδρας, σύμφωνα με ισχυρισμούς, συνελήφθη αργότερα, ενώ είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι και μπαλακλάβα σε μια αγρυπνία για τα θύματα. Ήταν, και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, μουσουλμάνος.

Αυτό, σύμφωνα με ισχυρισμούς, είχε ως αποτέλεσμα αυτό που περιγράφεται ως διαμαρτυρίες και ταραχές, την καταστροφή ενός τοίχου από τούβλα έξω από ένα τζαμί και το κάψιμο ενός φορτηγού της αστυνομίας.

Περαιτέρω υποτιθέμενες ταραχές ξέσπασαν στη συνέχεια στο Λονδίνο και το Χάρτλπουλ.

Αυτή είναι η τρέχουσα αφήγηση. Καμμία από τις λεπτομέρειες δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα, οπότε το πόσο αποφασίζετε να πιστέψετε είναι η προσωπική σας προτίμηση σε αυτό το σημείο.

Στην OffG διατηρούμε το δικαίωμα να είμαστε σκεπτικοί. Πάνω από όλα.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και το σημερινό επίπεδο «πένθους» από κυβερνητικούς θεσμούς και ομάδες που δεν επηρεάζονται άμεσα από την τραγωδία, έχει πάντα την απόχρωση της επιτελεστικότητας που δεν πρέπει να συγχέεται πολύ γρήγορα με την ανειλικρίνεια ή χειρότερα.

Και, φυσικά, όλα αυτά έρχονται αμέσως μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, όπου αστυνομικοί και νεαροί μουσουλμάνοι φέρονται να συγκρούστηκαν βίαια σε άγνωστες ακόμη συνθήκες.

Συν τη βία στο Whitechapel και το Leeds πριν από μερικές εβδομάδες.

Τότε, όπως και τώρα, και οι δύο πλευρές είχαν εφοδιαστεί με επαρκές δόλωμα οργής για να τους κουρδιστούν επαρκώς.

Όποια και αν είναι η αλήθεια αυτού του τελευταίου περιστατικού και όποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την προώθησή του, αυτή η «στρατηγική της έντασης» έχει ήδη κάνει σαφή μια άμεση πολιτική ατζέντα – και είναι τόσο προβλέψιμη όσο ποτέ.

  1. Περαιτέρω περιορισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης / ελευθερίας του λόγου
  2. Κανονικοποίηση της συνεχούς επιτήρησης

Η επίθεση στην ελευθερία του λόγου είναι η πανταχού παρούσα, αιώνια ατζέντα που προηγείται όλων των άλλων και ήταν ένας πραγματικός σωρός τις τελευταίες ημέρες.

Ο τίτλος του The Hill "Η παραπληροφόρηση πλημμυρίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο του ιλιγγιώδους κύκλου ειδήσεων", το Sky News πήγε με "Η παραπληροφόρηση για την επίθεση στο Southport τροφοδοτεί τον ακροδεξιό λόγο στα κοινωνικά μέσα"

Το ABC News αναφέρει: «Η διαδικτυακή παραπληροφόρηση πυροδότησε εντάσεις σχετικά με την επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία που σκότωσε 3 παιδιά»

Οι Byline Times επιπλήττουν συλλογικά την αμέλεια της κοινωνίας: «Όλοι πρέπει να εξετάσουμε τον ρόλο μας στην Άγρια Δύση της υπερεγκληματικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (μια ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από τους συνήθεις υπόπτους) τα έχει προγραμματίσει όλα για τη διευκόλυνσή μας: Από φήμες σε ταραχές: Πώς η διαδικτυακή παραπληροφόρηση τροφοδότησε τη βία στον απόηχο της επίθεσης στο Southport

Το BBC ρωτά «Μήπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζωπύρωσαν τις φλόγες των ταραχών στο Σάουθπορτ;» και η Telepgraph απαντά καταφατικά, αγγίζοντας την καρδιά του θέματος:

Η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφει τη Βρετανία – Η ελευθερία του λόγου πρέπει να συνοδεύεται από λογοδοσία

Οι Times προσπερνούν την καθιέρωση του προβλήματος σωστά στην απόδοση ευθυνών: «Ποιος βρίσκεται πίσω από την καταιγίδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Σάουθπορτ - και μπορούν να σταματήσουν;»

Ο Guardian αποφάσισε ότι η απάντηση είναι το TikTok (και το AI): «Πώς τα bots του TikTok και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν τροφοδοτήσει μια αναζωπύρωση της ακροδεξιάς βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Οι New York Times απαιτούν να μάθουν τι πρόκειται να κάνουν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων γι' αυτό:

Οι ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο υποκινήθηκαν στο διαδίκτυο. Θα δράσουν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων;

Ένας ιδιαίτερα μεθυσμένος θείος αποφάσισε ότι το όλο θέμα είναι λάθος του Πούτιν, για κάποιο λόγο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς κατευθύνεται στο Twitter / "X".

Γράφοντας στο Prospect, ο πρώην συντάκτης του Guardian Alan Rusbridger ισχυρίζεται ότι «η μηχανή παραπληροφόρησης του Elon Musk έκανε τη φρίκη του Southport πολύ χειρότερη», ενώ το Forbes θρηνεί «Ο Elon Musk δεν σταματά την παραπληροφόρηση, βοήθησε στη διάδοσή της».

Πρόκειται για προπαγάνδα διπλού σκοπού, επιτίθεται στην ιδέα της ελευθερίας του λόγου, αλλά ενισχύει επίσης την εντελώς ψευδή φήμη του Musk/X ως σωτήρα της ελεύθερης έκφρασης.


Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ενοχλητικό είναι για την άρχουσα τάξη το γεγονός ότι οι απλοί άνθρωποι επιτρέπεται να λένε ό, τι θέλουν όποτε θέλουν - συμπεριλαμβανομένου του θράσους να ελέγχουν τα γεγονότα των μέσων ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καθόλου επιπτώσεις.

Αυτό, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, έχει σταματήσει τη Μεγάλη Επαναφορά στα ίχνη της.

Συνεπώς πρέπει να φύγει.

Επιτέλους και για πάντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν τα πάντα στον κύκλο των ειδήσεων - από τις ασθένειες μέχρι την κλιματική αλλαγή - μπορούν δήθεν να «λυθούν» με λογοκρισία.

Επειδή μόλις καταργηθεί η ελευθερία του λόγου, όλα όσα έρχονται μετά γίνονται πολύ πιο εύκολα - συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης ατζέντας που προωθείται αυτή τη στιγμή: Μαζική παρακολούθηση και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Όσον αφορά αυτόν τον δευτερεύοντα στόχο, τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη φτάσει στη φάση της «πρόσκλησης για δράση». Εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στην «κινδυνολογία», με εκτεταμένες προειδοποιήσεις για δεκαεννέα μελλοντικές «ακροδεξιές» πορείες και εκκλήσεις να απαγορευτεί η EDL του Tommy Robinson ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Το οποίο, πάλι, έχει το χρήσιμο δευτερεύον αποτέλεσμα να κάνει αυτόν τον κύριο να μοιάζει περισσότερο με μια πραγματική δύναμη αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Yvette Cooper συζητούσε ήδη να δώσει στην αστυνομία «νέες εξουσίες για την καταστολή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς» μόλις μια ημέρα πριν από την επίθεση στο Southport.

Αλλά έπεσε στον πρωθυπουργό Sir Keir Starmer να το διατυπώσει επίσημα στην ομιλία του χθες το απόγευμα [απομαγνητοφώνηση].

Δέσμευση για την αντιμετώπιση της «ακροδεξιάς» με ένα νέο αστυνομικό τμήμα και αυξημένη χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης και αναγνώρισης προσώπου για να «περιορίσουν τις κινήσεις τους»:

Ευρύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου... Και προληπτική δράση – εντολές εγκληματικής συμπεριφοράς... Για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους...

Και ρίχνοντας μια προειδοποιητική βολή στα τόξα των κοινωνικών μέσων:

Και επιτρέψτε μου επίσης να πω στις μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και σε εκείνους που τις διαχειρίζονται... Η βίαιη αναταραχή ξεσπά σαφώς στο διαδίκτυο... Αυτό είναι επίσης έγκλημα. Συμβαίνει στις εγκαταστάσεις σας. Και ο νόμος πρέπει να τηρείται παντού.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η απάντησή του δεν αφορούσε μόνο το τώρα ή την αντιμετώπιση της «ακροδεξιάς», αλλά αφορούσε ΟΛΗ την πολιτική ανυπακοή, για οποιονδήποτε λόγο:

Μια απάντηση τόσο στην άμεση πρόκληση που σαφώς καθοδηγείται από το ακροδεξιό μίσος. Αλλά επίσης "όλη τη βίαιη διαταραχή που φουντώνει [...] Όποια και αν είναι η προφανής αιτία ή το κίνητρο - δεν κάνουμε καμμία διάκριση ... Το έγκλημα είναι έγκλημα».

Αυτό σημαίνει τα πάντα.

Σημαίνει συγκεντρώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου, σημαίνει «bladerunners» που κόβουν τις κάμερες της ULEZ. Σημαίνει οποιεσδήποτε πιθανές διαμαρτυρίες κατά του lockdown ή/και κατά της εντολής εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της «επόμενης πανδημίας».

Αυτή είναι η αρχή μιας νέας καταστολής της ψηφιακής ελευθερίας του λόγου και της πραγματικής διαμαρτυρίας...

Και οι άνθρωποι τον επευφημούν, φυσικά. Επειδή πιστεύουν ότι το κράτος είναι η μόνη ασπίδα μας από τους κακούς της ακροδεξιάς που ρίχνουν τούβλα.

Για να συνοψίσουμε τις τελευταίες τρεις ημέρες στη βρετανική πολιτική για όσους δεν είναι πολύ έμπειροι στην ανάγνωση προηγούμενων πρωτοσέλιδων και προπαγάνδας:

Για το κόστος ενός σπασμένου τοίχου και ενός καμένου βαν της αστυνομίας, η νέα κυβέρνηση των «Εργατικών» μόλις κέρδισε τη δημόσια έγκριση για νέες αστυνομικές εξουσίες και ανοιχτή εποχή που καλείται σε ό, τι απομένει από την ελευθερία του λόγου μας - και μπορούν επίσης να αποσπάσουν την προσοχή από τις αναπόφευκτες πλέον αυξήσεις φόρων.

Δεν ακούγεται καθόλου άσκημο 'deal'.



ΠΗΓΗ: UK Riots: The agenda becomes clear… – OffGuardian (off-guardian.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!