Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Covid & Πράσινη Επανάσταση: Ίδιο γουρούνι, διαφορετικό κραγιόν




Από τον Mark Oshinskie

4 Αυγούστου 2024


10 λεπτΑ ανΑγνωση


Αν, όπως στο βιντεοπαιχνίδι "Family Feud", ζητούσατε από εκατό άτομα που με γνωρίζουν να προσδιορίσουν ένα από τα χαρακτηριστικά μου, οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι μιλάω πάρα πολύ για το Scamdemic. 

Αλλά πριν από 53 μήνες, αυτό που -δυστυχώς- μπορεί να βρισκόταν στην κορυφή της λίστας είναι ότι τρώω πολύ φαγητό και ότι πολλά από αυτά είναι περίεργα.


Δεν θα αρνηθώ ότι έχω μεγάλη όρεξη. Αλλά δεν συμφωνώ ότι το Cheese Doodles και το Dr. Pepper πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικά και οι λαχανίδες και τα chia παράξενα.

Δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα μιας εκπομπής μαγειρικής. "Αυτό φαίνεται νόστιμο!" δεν λειτουργεί για μένα. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, με ενδιέφερε υπερβολικά το φαγητό πολύ πριν ο Michael Pollan και η Barefoot Contessa ξεσπάσουν στη σκηνή και η Αμερική γίνει μια κουλτούρα foodie. 

Πρώτον, μεγαλώνοντας, δεν είχαμε πάντα αρκετό φαγητό στο σπίτι. Δεύτερον, η σωστή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς. Τρίτον, μου αρέσουν τα νόστιμα πράγματα.

Ως εκ τούτου, έχω συχνά διαβάσει, ακούσει και σκεφτεί ποια τρόφιμα είναι τα πιο θρεπτικά και πώς αυτά θα μπορούσαν να παραχθούν με βιώσιμο τρόπο. Καλλιεργώ τρόφιμα τα τελευταία δώδεκα χρόνια και έχω εφαρμόσει μερικές από τις γνώσεις ή τις πεποιθήσεις που απέκτησα.

Ιστορικά, πολλοί άνθρωποι είχαν λιγώτερο φαγητό από ό, τι χρειάζονταν για να ευδοκιμήσουν ή απλά να επιβιώσουν. Ως εκ τούτου, πολλοί χαιρέτισαν την Πράσινη Επανάσταση: ένα γεωργικό έργο στα τέλη του 20ου αιώνα που περιλαμβάνει γενετική τροποποίηση φυτών, σύγχρονα συστήματα άρδευσης, χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που αύξησαν την παραγωγή τροφίμων, ειδικά σιταριού, ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας.

Αλλά η Πράσινη Επανάσταση δεν ήταν μια δωρεάν, μαγική σφαίρα. Ούτε η μάζα ούτε η ενέργεια δημιουργούνται ούτε καταστρέφονται. Ο,τιδήποτε φυσικό προέρχεται από κάτι άλλο φυσικό. Οι νεώτερες ποικιλλίες καλλιεργειών αποδίδουν περισσότερο επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο νερό, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ακριβό γεωργικό εξοπλισμό και καύσιμα.

Οι πρακτικές της Πράσινης Επανάστασης έχουν προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική βλάβη. Οι υδροφόροι ορίζοντες εξαντλούνται καθώς το νερό άρδευσης αντλείται από το έδαφος γρηγορότερα από ό, τι η βροχή το επαναφορτίζει. Αδιανόητες ποσότητες γόνιμου εδάφους έχουν πλυθεί ή παρασυρθεί. 

Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό πέρα από τις ίδιες τις γεωργικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των ωκεανών.

Η μετατροπή δασών, λειμώνων και υγροτόπων σε γεωργικές εκτάσεις έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος των οικοτόπων άγριας ζωής / θηραμάτων και έχει μειώσει την ατμοσφαιρική πρόσληψη άνθρακα. 

Κατά συνέπεια, οι φυσικοί πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων έχουν υποβαθμιστεί, προμηνύοντας ενδεχόμενη, εκτεταμένη αποτυχία των καλλιεργειών και ελλείψεις τροφίμων.

Έχει επίσης προκληθεί οικονομική και κοινωνική ζημία. Οι εισροές της Πράσινης Επανάστασης ήταν πολύ δαπανηρές για τους μικρούς αγρότες. 

Ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους μεγαλύτερους, καλά κεφαλαιοποιημένους ή μοχλευμένους από το χρέος καλλιεργητές, των οποίων οι υψηλότερες αποδόσεις γέμισαν τις αγορές και συμπίεσαν τις τιμές. 

Ως εκ τούτου, οι μικρότεροι αγρότες έχασαν τα προς το ζην και τη γη τους. 

Οι αγροτικές κοινότητες έχουν αδειάσει, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. 

Πολλοί εκτοπισμένοι αγρότες έχουν αυτοκτονήσει. 

Άλλοι μετακόμισαν σε πόλεις ή μετανάστευσαν, όπως και οι αγροτικοί Μεξικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, η κατανάλωση πάρα πολλών βασικών προϊόντων της Πράσινης Επανάστασης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους άρρωστους. 

Οι δίαιτες με υδατάνθρακες και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, που αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιεί πλεόνασμα καλαμποκιού, έχουν αυξήσει τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη.

Το νεώτερο, σιτάρι νάνος είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Η τακτική κατανάλωση σόγιας λέγεται ότι διαταράσσει την ενδοκρινική λειτουργία. 

Τα εντομοκτόνα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν βλάψει τους αγρότες και τους καταναλωτές τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια των 53 μηνών της Κορωνομανίας, συχνά πίστευα ότι η απάντηση στον Covid έμοιαζε με την Πράσινη Επανάσταση. 

Βασικά, και οι δύο διαδικασίες εξύψωναν την «επι$τήμη», την «τεχνολογία» και τη διαχείριση που καθοδηγείται από ειδικούς. Παρά τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης, οι παρεμβάσεις από πάνω προς τα κάτω και στις δύο σφαίρες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Αρχικά, οι "λύσεις" και στις δύο ρυθμίσεις απέτυχαν να εξαλείψουν το υποκείμενο πρόβλημα. Ανεξάρτητα από το πόσο καλλιεργούσαν οι αγρότες τροφίμων χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Πράσινης Επανάστασης, η πείνα παραμένει επειδή πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα τρόφιμα που παράγονται μέσω αυτής της μεθόδου έντασης εισροών. Ο Π.Ο.Υ. λέει ότι 828 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρόνια πεινασμένοι.

Ομοίως, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, αν και η Αμερική ξοδεύει συνεχώς περισσότερα για ιατρική περίθαλψη - τα τελευταία 60 χρόνια, οι ιατρικές δαπάνες έχουν αυξηθεί από 6% του ΑΕΠ σε 19% - η διάρκεια ζωής έχει ισοπεδωθεί και πρόσφατα μειωθεί. 

Συγκεκριμένα, παρά τα lockdown του Covid, τις μάσκες, τα τεστ και τα εμβόλια, οι άνθρωποι - σχεδόν όλοι τους πολύ ηλικιωμένοι ή / και πολύ άρρωστοι - πέθαναν. 

Πολλοί πέθαναν νωρίτερα από τις επιπτώσεις του lockdown, τις ιατρογενείς νοσοκομειακές θεραπείες και τους τραυματισμούς από τα εμβόλια από ό, τι εάν είχε εφαρμοστεί χαμηλότερη τεχνολογία, χαμηλότερο κόστος, λιγώτερο ενοχλητικές πρακτικές ή εάν είχαν χορηγηθεί απλούστερες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, όχι είχαν κατασταλεί. 

Αλλά συνολικά, υπάρχουν 350 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη από ό, τι τον Μάρτιο του 2020.

Τόσο η Πράσινη Επανάσταση όσο και η αντίδραση στον Covid βασίζονται στην αβάσιμη ιδέα ότι είναι καλύτερο να παρεμβαίνουμε επιθετικά και εντατικά σε πόρους παρά να εξετάζουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις οποιασδήποτε παρέμβασης και να δείχνουμε την κατάλληλη αυτοσυγκράτηση. 

Γιατί, π.χ., να κλειδωθούν όλοι οι άνθρωποι ως απάντηση σε έναν αναπνευστικό ιό, όταν μόνο μια σαφώς αναγνωρίσιμη ομάδα ήταν σε κίνδυνο; 

Πρώτον, μη βλάπτειν.

Τόσο στον τομέα της γεωργίας όσο και στον τομέα της ιατρικής/δημόσιας υγείας, η συνετή πολιτική απαιτεί συνειδητοποίηση ότι, τελικά, η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και τα οικοσυστήματα οριοθετούνται από τη φύση. 

Τελικά, μόνο τόσα τρόφιμα μπορούν να παραχθούν με βιώσιμο τρόπο. Και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για να παρατείνουμε την ανθρώπινη ζωή, οι άνθρωποι γερνούν και πεθαίνουν. 

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειές μας να διαχειριστούμε τόσο τη γεωργία όσο και την ανθρώπινη υγεία πρέπει να μετριάζονται από την πραγματικότητα και την ταπεινότητα.

Παρ' όλα αυτά, η παρεμβατική νοοτροπία / μοντέλλο επικρατεί επειδή είναι κερδοφόρα. Η Πράσινη Επανάσταση επεκτάθηκε μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οδηγώντας τις «φιλανθρωπίες» και τις εταιρείες να επεκτείνουν τις αγορές. 

Αυτές οι μέθοδοι εξήχθησαν έντονα στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης ("USAID"), η οποία διευκόλυνε τις ξένες επενδύσεις, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα και οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Ford και το χρηματοδοτούμενο από το πετρέλαιο Ίδρυμα Rockefeller επιδότησαν την κατασκευή δρόμων, μηχανοποιημένο αγροτικό εξοπλισμό και έργα ηλεκτροδότησης αγροτικών περιοχών για την άντληση υπόγειων υδάτων. 

Η Πράσινη Επανάσταση δημιούργησε προσοδοφόρες αγορές για φυτοφάρμακα, σπόρους, πετροχημικά λιπάσματα, συστήματα άρδευσης, τρακτέρ και συνδυασμούς.

Οι συμπράξεις δημόσιου/ιδιωτικού τομέα της Πράσινης Επανάστασης παρείχαν ένα πρότυπο για εκστρατείες εμβολίων κυβέρνησης/εταιρειών/Π.Ο.Υ. της εποχής του Covid, οι οποίες έχουν ωφελήσει τα νοσοκομεία, τη Pharma και τους επενδυτές τους, όπως ο Γκέητς, ο τελευταίος Ροκφέλλερ.

Κατά τη διάρκεια της Κορωνομανίας, εταιρείες και μέτοχοι κέρδισαν επίσης δισεκατομμύρια πουλώντας αντικείμενα όπως επιβλαβή φάρμακα, αναπνευστήρες, μάσκες, πλεξιγκλάς και απεριόριστα, άχρηστα τεστ. 

Άλλες, όπως η Amazon, η Zoom και η Netflix, εξαργύρωσαν κυβερνητικά διατάγματα μέσω διαδικτυακού εμπορίου και προϊόντων όπως εκπαιδευτικό λογισμικό. 

Έτσι, όπως και κατά τη διάρκεια της Πράσινης Επανάστασης, η αντιμετώπιση του Covid εμπλούτισε περαιτέρω τους πλούσιους.

Αλλά ταυτόχρονα, αυτές οι παρεμβάσεις εξαθλίωσαν πολλούς. 

Ακριβώς όπως οι μικροί αγρότες έχασαν αγορές κατά τη διάρκεια της Πράσινης Επανάστασης, κατά τη διάρκεια της Κορωνομανία, οι μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης έχασαν πλούτο από μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτές, αντίστοιχα. 

Τόσο η Πράσινη Επανάσταση όσο και ο μετριασμός του Covid κέρδισαν εύνοια επειδή κέρδισαν χρήματα για τους επενδυτές. Δεν ωφέλησαν το κοινό όταν εξετάστηκε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων.

Η Πράσινη Επανάσταση έθεσε τα τεχνολογικά και θεσμικά θεμέλια για μια επόμενη εποχή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, παγκοσμιοποίησης της γεωργίας και ακόμη μεγαλύτερης κυριαρχίας των γιγάντων της αγροτικής βιομηχανίας. 

Ενώ η παραγωγή σιτηρών και σόγιας έχει αυξηθεί, έτσι - καθώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αντικαταστήσει τα τρόφιμα σάρκας, τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα - έχει τον αριθμό των ατόμων με ασθένειες που οφείλονται στη διατροφή.

Κατ' αναλογία, η απάντηση στον Covid έχει θέσει τις βάσεις για πιο εντατικούς κοινωνικούς ελέγχους που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχώς αυξανόμενης σειράς υποχρεωτικών ενέσεων, αποτελεσμάτων κοινωνικής πίστωσης, ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας, εμφυτευμένων τσιπ παρακολούθησης και λογοκρισίας υποτιθέμενης, αλλά όχι πραγματικής, «παραπληροφόρησης».

Τα τρόφιμα της Πράσινης Επανάστασης είναι, όπως σημειώθηκε παραπάνω, διατροφικά κατώτερα.

Ομοίως, τα «εμβόλια» Covid φαίνεται να έχουν βλάψει την ανοσολογική λειτουργία και προκάλεσαν πολλούς θανάτους από καρδιαγγειακές βλάβες, καρκίνους, αποβολές κ.λπ.

Επιπλέον, ακριβώς όπως τα έντομα και τα ζιζάνια εξελίσσονται για να αποφύγουν τον έλεγχο από τα φυτοφάρμακα, οι ιοί εξελίσσονται και ξεφεύγουν από τα «εμβόλια» του Covid.

Η Πράσινη Επανάσταση μεταμόρφωσε όχι μόνο τα γεωργικά συστήματα, αλλά και τις τοπικές αγορές τροφίμων και τον πολιτισμό, καθώς οι αγρότες αντάλλαξαν παραδοσιακούς σπόρους και καλλιεργητικές πρακτικές με τις νέες ποικιλλίες καλαμποκιού, σιταριού και ρυζιού που συνόδευαν αυτό το πακέτο τεχνολογιών. 

Οι σπόροι από αυτά τα υβρίδια δεν μπορούν να σωθούν από τη μια εποχή στην άλλη, όπως συνήθως ήταν οι γνήσιες ποικιλλίες.

Έτσι, οι αγρότες πρέπει να αγοράζουν δαπανηρούς νέους σπόρους κάθε χρόνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια παραδοσιακών καλλιεργειών και τεχνικών καλλιέργειας έχει μειώσει την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων.

Ομοίως, αντί να κάνουν προσωπικά βήματα για την οικοδόμηση της υγείας, πολλοί Αμερικανοί βασίζονται αφελώς στα φαρμακευτικά προϊόντα, με πολύ μικτά αποτελέσματα. Η υπερβολική αντίδραση του Covid απομόνωσε επίσης τους ανθρώπους και ως εκ τούτου, προκάλεσε κοινωνική και ψυχολογική, καθώς και σωματική, βλάβη.

Ορισμένοι υποστηρίζουν τη μετατόπιση από τη γεωργία έντασης πόρων της Πράσινης Επανάστασης και προς πιο βιώσιμες, διαφοροποιημένες μεθόδους καλλιέργειας.

Με τον ίδιο τρόπο, πολλοί χωρίς χρηματικό συμφέρον που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία θέλουν να δώσουν έμφαση στις παρεμβάσεις Med / Pharma και, αντ 'αυτού, να δώσουν κίνητρα για υγιεινή διατροφή και να ξοδέψουν περισσότερα σε μη ιατρικά μέσα, όπως δίχτυα ελονοσίας και τουαλέτες, για τη βελτίωση της υγείας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες της Πράσινης Επανάστασης ήταν απαραίτητες. ότι δεν έχουμε αρκετό κοινωνικό πλούτο για να αυξήσουμε, με βιώσιμους τρόπους έντασης εργασίας, αρκετά τρόφιμα για όλους.

Αρχικά, φαίνεται ότι οι ελλείψεις τροφίμων αφορούν περισσότερο την κακή διανομή παρά την έλλειψη. Πολλά τρόφιμα σπαταλώνται. Και από την εμφάνιση των πραγμάτων, μερικοί άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ φαγητό, ειδικά αυτό που προέρχεται από σύγχρονες ποικιλλίες σιταριού, ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας.

Οι γεωργικές και ιατρικές επιδοτήσεις στρεβλώνουν τις αγορές και επηρεάζουν αρνητικά τις αποφάσεις των καταναλωτών. 

Τα τρόφιμα θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν με πιο βιώσιμο τρόπο εάν οι κρατικές επιδοτήσεις δεν στρέβλωναν τις αγορές και τις αποφάσεις των αγροτών και εάν οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να δαπανήσουν μεγαλύτερο κομμάτι του ατομικού εισοδήματός τους σε αυτό που τρώνε.

Ομοίως, στην υγειονομική περίθαλψη, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εντολές ιατρικής ασφάλισης και τις κρατικές επιδοτήσεις που υποστηρίζουν ιατρικές εξετάσεις και πρακτικές υψηλού κόστους και χαμηλής απόδοσης. Το λιγώτερο μπορεί να είναι περισσότερο. 

Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα δικά τους χρήματα, ή αυτά των φιλανθρωπικών οργανώσεων, για να χρηματοδοτήσουν την ιατρική περίθαλψη, θα έπαιρναν οικονομικά αποδοτικές αποφάσεις, περιορίζοντας τις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα φάρμακα που ζητούν και φροντίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η απεριόριστη ιατρική περίθαλψη είναι δικαίωμα. Αλλά αυτή η δογματική στάση χρεοκοπεί τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις και δεν παρέχει ανάλογα αποτελέσματα δημόσιας υγείας.

Τελικά, η πραγματικότητα θα επιλύσει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Πράσινης Επανάστασης στη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού. Θα μάθουμε, κάνοντας, αν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο σε μια μαζική, εκθετικά διευρυμένη κλίμακα. Στο σχήμα της ανθρώπινης ιστορίας, η γεωργία είναι σχετικά νέα. Αυτό συμβαίνει μόνο για 12.000 χρόνια. Όπως είπε ο οικονομολόγος Herb Stein, «Αυτό που δεν είναι βιώσιμο θα τελειώσει».

Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση της ιατρικής υγείας και της δημόσιας υγείας.

Ακριβώς όπως ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι καλλιέργειες της Πράσινης Επανάστασης ήταν απαραίτητες για τον τερματισμό της πείνας, οι «ειδικοί» της δημόσιας υγείας ισχυρίστηκαν ότι τα lockdown ήταν απαραίτητα για να αποφευχθούν εκατομμύρια θάνατοι από Covid.

Ωστόσο, προκαλώντας οικονομικό κώμα, τα lockdown του Covid μείωσαν τα εισοδήματα των φτωχών και έκαναν τα τρόφιμα απρόσιτα για αυτούς. Αν και τα μέσα ενημέρωσης απέτυχαν να το αναφέρουν αυτό, και ενώ οι Αμερικανοί κέρδισαν βάρος κατά τη διάρκεια των lockdown και του κλεισίματος, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η οικονομική επιβράδυνση των lockdown προκάλεσε 150 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να πεινάσουν. Έτσι, οι «συμπονετικοί», «ευγενικοί» άνθρωποι που έλεγαν ότι σώζουν τη γιαγιά σκότωσαν πλήθη μέσω του απλοϊκού, πολιτικά υποκινούμενου αλτρουισμού τους.

Πολλοί αποδίδουν την Πράσινη Επανάσταση στον Norman Borlaug, ο οποίος πέθανε το 2009. Προς το τέλος της ζωής του, ο Borlaug αναρωτήθηκε πότε «μια συνεχώς αναπτυσσόμενη ανθρωπότητα γίνεται πάρα πολύ για να την αντέξει η Μητέρα Γη». Αμφιβάλλω ότι η Μπιρξ, ο Φάουτσι, ο Κόλλινς ή οι πολιτικοί του lockdown θα δείξουν ποτέ αντίστοιχη ταπεινοφροσύνη για τα διατάγματα Covid και τη στάση τους για τους θανάτους των ηλικιωμένων και αρρώστων.

Στα νεκροκρέββατά τους, οι πράκτορες του Covid θα πουν στον εαυτό τους ότι ήταν ιδιοφυΐες και ευεργέτες της ανθρωπότητας. Θα αγνοήσουν επίσης τον τεράστιο, διαρκή πόνο και ζημιά που προκάλεσαν.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα επαινέσουν αυτούς τους γραφειοκράτες επαναλαμβάνοντας τα ψεύδη τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πιστεύουν τα γραφειοκρατικά ψέμματα και τα ψέμματα των μέσων ενημέρωσης.

Η Πράσινη Επανάσταση ήταν, τουλάχιστον στη σύλληψη, ένα πολύ πιο αξιόλογο εγχείρημα από την απάντηση στον Covid. 

Η πείνα είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από ό, τι ήταν ποτέ ο Covid. 

Ο υποσιτισμός σκοτώνει απείρως πιο δυνητικά υγιείς, νεώτερους ανθρώπους από ό, τι αυτός ο αναπνευστικός ιός. 

Σε σύγκριση με τον μετριασμό του Covid, ο οποίος ήταν μια απάτη, οι πρακτικές της Πράσινης Επανάστασης φαίνονται καλοπροαίρετες. Παρά αυτό που φαίνεται, εκ των υστέρων, σαν τυφλή τεχνολογική αισιοδοξία και οικονομικός καιροσκοπισμός, τουλάχιστον οι υποστηρικτές της Πράσινης Επανάστασης έκαναν αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν: να ταΐσουν περισσότερους ανθρώπους.

Αντίθετα, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος τους τελευταίους 53 μήνες αν δεν υπήρχαν γραφειοκρατίες δημόσιας υγείας ή βιοασφάλειας για να υποκινήσουν παράλογο φόβο και να εφαρμόσουν μέτρα που σκόπιμα, καιροσκοπικά προκάλεσαν τεράστια ζημιά και μείωσαν, όχι παρέτειναν, πολλές ζωές. 

Θα ήμασταν επίσης πολύ καλύτερα να καταναλώνουμε κωμικές σειρές, ποπ τραγούδια και βίντεο με γάτες από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο.

Τελικά, τόσο η απάντηση στον Covid όσο και η Πράσινη Επανάσταση προκάλεσαν μεγάλη ζημιά επειδή αγνόησαν τη βιολογία και την κοινωνιολογία. 

Αυτές οι παρεμβάσεις εκτρέπουν πόρους από προσεγγίσεις χαμηλότερης έντασης που θα είχαν ωφελήσει πολύ περισσότερο και θα έβλαπταν πολλούς λιγότερους, ανθρώπους. 

Η ανάλυση κόστους/οφέλους ήταν πολύ πιο εύκολη κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του Covid. Από τον Μάρτιο του 2020 έχει γίνει τόσο ανειλικρινώς προβλέψιμη βλάβη με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στη γεωργία, τη δημόσια υγεία και την ιατρική, θα πρέπει να σταματήσουμε να οραματιζόμαστε και να προωθούμε μαγικές τεχνολογικές σφαίρες που ενδυναμώνουν τις κυβερνήσεις και πλουτίζουν τους επενδυτές περισσότερο από ό, τι ωφελούν τους υποτιθέμενους πληθυσμούς-στόχους τους. 

Θα πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο τα φαινομενικά βραχυπρόθεσμα οφέλη των γεωργικών, δημόσιων και ιατρικών παρεμβάσεων, αλλά και το ευρύτερο, μακροπρόθεσμο κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος αυτών των πρακτικών.

Ή τουλάχιστον θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δομική δυσλειτουργία και το προσωπικό συμφέρον που μολύνει άλλες «διαχειριζόμενες από ειδικούς», «επιστημονικά καθοδηγούμενες» συμπράξεις δημόσιου / ιδιωτικού τομέα.

Αναδημοσίευση από το Substack του συγγραφέα


ΠΗΓΗ: Same Pig, Different Lipstick: Covid and the Green Revolution ⋆ Brownstone Institute


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!